Mi-a plăcut foarte mult când cineva a spus: «Dacă vrei să faci ceva găseşti soluţii, iar dacă nu vrei găseşti scuze.» – Geta Coman, voluntar şi coordonator al echipei de Asistenţă Socială, subfiliala „Crucea Roşie” Întorsura Buzăului

. .

Campania caritabilă de strângere de jucării în şcoli, iniţiată de filiala judeţeană „Crucea Roşie” Covasna, se află în plină desfăşurare şi la Întorsura Buzăului. Aici campania de colectare a început în 25 noiembrie şi se va finaliza în 10 decembrie a.c.. Până în prezent s-au colectat aproximativ 6 saci cu jucării.

„Ne-am gândit să extindem campania, care se desfăşoară deja la nivel de judeţ, şi în cadrul subfilialei „Crucea Roşie” din Întorsura Buzăului pentru că şi noi avem copiii noştri pe care trebuie să îi ajutăm. În sensul acesta am organizat campania de strângere de jucării. Cu ajutorul voluntarilor vom pune aceste jucării în pachete şi le vom dărui copiilor nevoiaşi din zonă.”, a spus Geta Coman, voluntar şi coordonator al Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul subfilialei „Crucea Roşie” Întorsura Buzăului.

Geta Coman a mai adăugat: „Mi-a plăcut foarte mult când cineva a spus: «Dacă vrei să faci ceva găseşti soluţii, iar dacă nu vrei găseşti scuze.» Chiar vreau ca această campanie să treazească în copii şi în tineri flacăra aceasta a voluntariatului pentru că am devenit uşor egoişti.”

Întrebată despre reacţia elevilor vis-a-vis de campania de colectare de jucării, Geta Coman a răspuns: „Au fost foarte pozitivi şi foarte drăguţi. Chiar şi pe cei mai rebeli am reuşit să îi „îmblânzim” aşa. Au făcut nişte gesturi extraordinare. Nu ne aşteptam să se implice aşa de mult. Şi încă nu am terminat! Am făcut doar un prim pas.”

Desfăşurarea campaniei de colectare de jucării

Potrivit coordonatorului echipei de Asistenţă Socială a subfilialei „Crucea Roşie” din Întorsura Buzăului, „în fiecare şcoală din zonă au fost distribuite cutii, ornate cu afişele campaniei.”

Tot în ceea ce priveşte organizarea campaniei, Geta Coman a precizat: „În fiecare şcoală este cel puţin o persoană care va desemna grupul ţintă din şcoală sau din localitatea de unde vine. Până se închide campania, până în 10 decembrie, nu ştim exact câte jucării se vor strânge şi nu putem să spunem exact câte pachete vom realiza, deci încă nu avem nişte date concrete fiind încă în mijlocul campaniei.”

„Joi (n.r. – 27 noiembrie a.c.) am colectat jucăriile de la Sita, de la Bobocea, de la Întorsura şi le-am dus la spălătorie. Chiar dacă nu ştiu câte jucării au fost colectate până acum, pot să spun că am dus la spălătorie circa 6 saci.”, a mai adăugat Geta Coman.

Potrivit sursei noastre, toate activităţile din campanie au fost realizate cu sprijinul elevilor voluntari: „Şi pachetele le vom face tot alături de copii voluntari, de cadre didactice şi alături de oricine vrea să se implice. Toată lumea este binevenită! Noi suntem deschişi la nou şi suntem gata să împărtăşim idei şi gânduri. Ne dorim ca fiecare să se simtă bine atunci când dăruieşte, ca atunci când primeşte.”

„În 10 decembrie închidem campania, deşi pe afişul general venit de la Sfântu Gheorghe data de final figurează pe 19 decembrie. Noi vrem să închidem mai devreme acţiunea pentru că vrem să avem timp să spălăm jucăriile, să le sortăm şi să vedem câte pachete vom face. În plus, vrem ca echipa să lucreze cu voluntari din toate şcolile implicate în campanie”, a completat Geta Coman.

Voluntariatul în zona Buzaielor – „Nu avem antrenament”, Geta Coman

Despre conceptul de voluntariat în zona Buzaielor, Geta Coman a precizat: „Nu avem antrenament. Dacă ar fi antrenaţi, copiii, tinerii şi chiar şi adulţii, ar vedea mai mult nevoia celor de lângă ei. Încă nu avem viziunea aceasta pentru că nu prea am făcut voluntariat. Poate dorinţă este, dar încă nu a început cineva. Ca să fii voluntar trebuie să dai mult din timpul tău şi din resurse. Voluntariatul înseamnă să te dăruieşti.”

Subfilială „Crucea Roşie” la Întorsura Buzăului

Despre înfiinţarea subfilialei „Crucea Roşie” la Întorsura Buzăului, Geta Coman, unul din voluntarii întorsureni, a declarat: „Nu ştiu dacă acest lucru se cunoaşte la nivel de comunitate, dar din octombrie „Crucea Roşie” a deschis o subfilială la Întorsura Buzăului pentru tot ceea ce se cheamă zona Buzaielor. Această subfilială are în componenţă două servicii: unul de asistenţă socială şi unul de îngrijire a persoanelor bolnave la domiciliu.”

Sediul subfilialei întorsurene este la Căminul Cultural din Brădet. „Primăria a acordat două spaţii în cadrul Căminului pentru a ne stabili sediul.”, a completat Geta Coman.

„O dată la două săptămâni primim haine de la Crucea Roşie. Le sortăm, le inventariem şi le distribuim persoanelor nevoiaşe pe bază de anchetă socială.”, a mai precizat coordonatorul echipei de Asistenţă Socială.

Crucea Roşie Română

Crucea Roşie din România „este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.”, se precizează pe site-ul oficial.

Misiunea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România este de a aduce benficii societăţii prin programele şi activităţile sale, de a contribui la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, de a proteja sănătatea şi viaţa, de a promova respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică, se menţionează în aceeaşi sursă.

Sursa foto şi partener al campaniei: I.I. Gheorghe Flavius – Vlad Curăţătorie.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail