În perioada 24-30 noiembrie, în România s-a desfăşurat cea de-a XV-a ediție a „Festivalului Național al Șanselor Tale”,  figurând sub genericul „Oportunități de dezvoltare personală prin educație nonformală”, o săptămână a educaţiei permanente.

 

Iniţiativa organizării săptămânii educaţiei permanente se află sub egida UNESCO – Institutul pentru Educație din Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de ţări ale lumii în care se desfăşoară acest eveniment. Manifestarea cultural-educativă și sportivă răspunde, de asemenea, politicii promovate de Ministerul Educației Naționale pentru diversificarea și extinderea ofertei de educație în  unitățile și instituțiile de învățământ din ţară şi consolidarea rolului acestora ca centre de resurse educaționale la nivelul comunităţii.

În acest sens, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”  s-au organizat  activități și programe educative, cultural-sportive, care să pună în evidență şi să valorifice valențele multiple ale educației nonformale în formarea personalității elevilor. Printre acestea, promovarea documentelor europene și naționale referitoare la educația nonformală, activități de învățare nonformală în sprijinul învățării formale,  dezbateri,  lectorate, activități culturale, sportive, de educație civică, educație pentru valorile democrației, educație pentru protecția mediului, educație patriotică şi religioasă, educație estetică, prezentări de imagini foto, expoziții, lansări de carte, de programe educaționale, diseminarea exemplelor de ”bune practici”.

Săptămâna aceasta s-a dorit a fi o campanie de promovare și conștientizare a necesității educației și învățării pe tot parcursul vieții, în contextul numeroaselor provocări cărora trebuie să le facă față omul modern care trăiește în societatea cunoașterii.  „Minunată inițiativă, acţiuni concrete, atractive şi mobilizante, o bună ocazie să punem umărul la  educarea societăţii formate în spiritul gândirii critice, constructive, în stare să modeleze caracterul”- a comentat elevul Dragomir Roberto din clasa a XII-a E. Această iniţiativă a educaţiei nonformale ţine de o viziune modernă asupra actului educaţional, îmbogăţind metodele utilizate în formarea personalităţii tinerilor, a fost concluzia desprinsă din chestionarele aplicate la clasa a XII-a E, profilul pedagogic.

Din seria activităţilor educative organizate la CNMV am ales pentru exemplificare câteva teme: „Voluntariatul – act filantropic sau atitudine?”, dezbatere organizată cu elevii clasei a XII-a E, acţiune asociată cu o  colectă de cărţi, dar şi de haine, jucării şi dulciuri pentru copiii defavorizaţi – marţi, 25 nov.2014; „Olimpicii noştri, colegii de la care avem de învăţat” – întâlnire cu olimpicii naţionali, organizată la clasa a X-a D miercuri, 26 nov. ; „Ştafeta generaţiilor”, program cultural-artistic  organizat sub genericul „La mulţi ani, România!”, cu elevii din clasa a III-a C, a VI-a C şi a XII-a E vineri, 28 noiembrie.

Întâlnirea elevilor din clasa a X-a D, profil ştiinţe sociale, cu trei colegi care au reprezentat şcoala lor la olimpiadele naţionale a avut rolul de a evidenţia un mod de a percepe calitatea de elev capabil să-şi cultive aptitudinile şi interesele, depăşind limitele impuse de parcurgerea obişnuită a programelor de învăţământ. Eleva Bârsan Andreea din clasa a XI-a A a vorbit despre experienţa trăită în anul 2012, când a reprezentat judeţul Covasna la două olimpiade naţionale: cea de fizică, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 3-5 aprilie, şi cea de limbi clasice, disciplina limba latină, desfăşurată la Braşov, în perioada 6-9 aprilie. Premiul Special obţinut la Braşov a  demonstrat că  elevul pasionat de cunoaştere poate acoperi în egală măsură două domenii aparent diferite, elementul de coeziune reprezentându-l seriozitatea pregătirii şi capacitatea de a-şi asuma cu responsabilitate calitatea de olimpic. Eleva este angrenată în competiţiile şcolare la care participă de fiecare dată, încercându-şi forţele pe multiple planuri ale pregătirii ştiinţifice.

Elevii Constandachi Monica din clasa a X-a A  şi Andriesei Sebastian din clasa a X-a D au vorbit despre interesul lor pentru o anumită disciplină de studiu: limba franceză, de care este pasionată Monica, şi geografia, în cazul lui Sebastian. Un rol important în definirea preocupărilor lor ştiinţifice l-au şi  profesorii coordonatori care i-au ajutat să-şi cultive aptitudinile încă din perioada gimnaziului. Cei doi elevi au avut în vedere şi modelul exemplar pe care îl reprezintă în şcoală Ursică Ştefania care, după ce a participat cu succes la competiţiile naţionale, a obţinut medalia de aur la olimpiada internaţională de geografie, astăzi fiind ea însăşi cadru didactic în şcoala care a format-o.

Diseminarea acestor exemple de „bune practici” a avut rolul de a  releva o cale de „a îndrăzni”, prin depăşirea propriilor inhibiţii, printr-o mai mare mobilzare a resurselor de care dispun elevii. Dialogul iniţiat a demonstrat că un asemenea deziderat se poate duce la îndeplinire, urmând exemplul oferit.

Vineri, 28 nov.2014, elevii din clasa a VIII-a A au fost invitaţi să participe la o „ştafetă a generaţiilor” în cadrul căreia s-au întâlnit cu alţi colegi de şcoală, de la ciclul primar, gimnazial şi liceal. Aceştia au fost protagoniştii programului cultural artistic „La mulţi ani, România!”, pregătit în vederea sărbătoririi Zilei Naţionale. Selecţia poeziilor recitate de elevi, asocierea lor cu textul cântecelor interpretate, dramatizarea unor scene din istoria naţională, acestea au scos la iveală resursele artistice de care dispun tinerii interpreţi care au reuşit să impresioneze publicul, transmiţând emoţii artistice, vibraţia unor trăiri deosebite. Informaţia istorică, pur ştiinţifică, a fost mai uşor asimilată, fiind pusă în forma specială a programului artistic prezentat. Ne-au încântat cu programul lor elevii din clasa a III-a C, coordonaţi de doamna învăţătoare Stela Matei şi doamna Ioana Groza, profesoară de religie. Talentaţii interpreţi au fost: Groza Alexia, Cotarlan David, Lupu Alexia, Farkas Lucia,  Maxim Cătălina, Bârsan Claudiu, Baban Alexandra, Ţifrea Erik, Ştefan Andra, Dănilă Andreea, Cernescu Denisa, Clinciu Adrian, Mirăuţă Alexandra, Petre Alexia, Chiper Alex şi Chicea Daniel.

De la ciclul gimnazial au participat elevii clasei a VI-a C, care au recitat cu sensibilitate poezii din lirica românească: Opaiţ Alexia, Dajbog Ioana, Cocoveică Dara, Păduraru Mircea şi Ungureanu Rareş. Poeziile s-au împletit cu cântecul, prin vocile înzestrate ale elevilor din clasa a XII-a E, care şi-au probat talentul artistic, pregătindu-se pentru momentul când ei înşişi vor deveni coordonatori de asemenea programe educative.

Activitatea a avut efectul scontat asupra elevilor  din clasa a a VIII-a A, participanţi, în cursul aceleiaşi zile,  la concursul judeţean organizat cu ocazia Zilei Naţionale. Aceştia au mărturisit că le-a fost mult mai uşor să sistematizeze informaţia istorică, transmisă prin intermediul programului artistic: „Ne-am simţit mai bine pregătiţi, nu pentru că nu ştiam, ci fiindcă am perceput mai corect semnificaţia concursului organizat şi am participat cu multă plăcere la acesta”, a declarat elevul Goicea Tudor, mulţumind pentru activitatea educativă nonformală la care a fost invitată clasa.

Introducerea în cadrul programului şcolar a unor activităţi de educare nonformală creează, după cum s-a văzut, o mai largă apetenţă pentru cunoaştere în rândul elevilor care îşi vor dori, la rândul lor,  să participe la un astfel de dialog constructiv, cu efect asupra modelării personalităţii, a dezvoltării aptitudinilor de cetăţean al ţării, de integrare a valorilor naţionale în contextul european şi universal.

                                                                                                  Prof. Maria Stoica

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail