Un caz de turbare a fost descoperit în comuna Barcani, săptămâna trecută,  după ce proprietarii animalului bolnav s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Potrivit informaţiilor oferite de către directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Nemes Emeric, vaca bolnavă de rabie este un caz singular descoperit pe teritoriul judeţului, fiind al doilea caz din tot anul curent.

Contaminarea vacii descoperite de inspectorii DSVSA s-a produs pe păşune, cel mai probabil în urma contactului cu o vulpe.

„Vaca respectivă a fost anterior în păşune. Contaminarea s-o fi produs atunci,  în schimb,  aceste persoane au venit în contact cu animalul pentru că l-au şi jupuit. Toate persoanele care au venit în contact cu această boală au fost dirijate  către secţia de Boli Infecţioase. Animalul respectiv a venit în contact, cel mai probabil cu o vulpe, pentru că rezervorul de virus este la vulpi. Am mai avut anul acesta un caz, tot aşa, la o bovină din Turia. Deci nu are un caracter endemic, să prezinte un caracter deosebit”, a declarat dr. Nemes.

Acesta a mai spus că proprietarul vacii mai avea în gospodărie un alt animal, însă acesta din urmă nu a fost infestat. În acelaşi context specialistul a atenţionat că este important ca orice îmbolnăvire sau orice deviere de comportament al animalelor într-o gospodărie să fie anunţate la medicul veterinar, pentru a se stabili care este cauza şi pentru a se lua măsurile necesare în cazul unei posibile răspândiri ale bolilor.

DSVSA Covasna desfăşoară un program de vaccinare a vulpilor pe cale aeriană şi în jurul vizuinelor. „Pe data de 27 noiembrie  s-a încheiat distribuirea pe cale aeriană;  noi vom începe supravegherea eficienţei vaccinării, ale acestor momeli, pe data de 22 decembrie. În acest caz vom supraveghea, pentru că vaccinul este introdus într-un blister şi după aceea în făină de peşte. Acea făină de peşte conţine un marker – care este oxitetetraciclina – şi supraveghem şi dacă a consumat animalul respectiv momeala. (…) Nefiind o acţiune care se vace prin injecţii ca la carnasierele domestice, aici, probabilitatea de a consuma sau a nu consuma momeala este incertă, programul acesta de vaccinare fiind  pe o perioadă de 10 ani”, a completat dr. Nemes.

. .

***

Rabia se recunoaşte după o serie de semnale transmise de animalul bolnav, cum ar fi: lătratul răguşit în cazul câinelui sau comportament deviant, fiind afectaţi centrii nervoşi. Totodată, animalele nu mai au simţul orietării, străbătând zeci de kilometri dacă nu sunt îngrădiţi, iar în ultima fază intervine paralizia faringelui urmată de paralizia generală.

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găsește în saliva animalelor infectate. Transmiterea este de obicei prin mușcătură. Rabia este o maladie incurabilă, care se caracterizează prin leziuni ale sistemului nervos central, urmate de paralizie și moarte, potrivit wikipedia.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail