Direcţia De sănătate Publică (DSP) Covasna a anuţat că epidemia apărută în Vila Franca de Xira, localitate din Portugalia,nu va afecta ţara noastră, însă vor fi vigilenţi mai ales că virusul care provoacă legioneloza denumit şi legionella, se găseşte aproape peste tot, înmulţindu-se în special în apa stătută.

Potrivit doctorului Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul DSP Covasna, legionella ajunge în corpul uman prin aer, un mediu propice fiind chiar aparatele de aer condiţionat din locuinţe, magazine, restaurante sau chiar maşină.

. .

„Ar fi bine sa avem grijă de aceste unităţi care eliberează aburi sau la aparatele de aer condiţionat. În acele recipiente sau în condensul care se produce, care este împins în maşină sau în birou conţine legionella. Cred ca e o metodă care poate rezolva această problemă; ar trebui să existe în condiţiile de utilizare ale aparatului. (…) Eu am orbit cu un autoservice care a facut rost de un aparat de sterilizat al aerului coniţionat din maşină. Oamenii sunt atât de neavizaţi, dar ar fi bine cel puţin o dată sau de două ori să se cureţe aerul condiţionat în maşini, pentru că legionella ajunge acolo prin aer. Totutşi, din fericire în judeţul nostru nu au fost cazuri de legioneloză”, a explicat domnul doctor.

Totodată, piscinele şi reţelele de distribuţie a apei sunt medii ideale pentru înmulţirea şi răspândirea virusului.

Potrivit specialiştilor, legioneloza are simptomele unei gripe sau pneumonii, iar transmiterea acesteia se face prin particule de apă, praf dar şi prin respiraţie. Boala, care este una foarte severă, poate fi însoţită de febră, diaree, mialgii, ducând la complicaţii precum insuficienţă renală, insuficienţă hepatică, delir şi chiar deces. Rata de mortalitate a bolii este de 8-12%.

Perioada maximă de incubaţie a bolii este de 19 zile, astfel în termen de 3 săptămâni pot apărea primele simptome.

Potrivit presei centrale, Portugalia a identificat epidemii de legioneloză în trei unităţi administrative ale oraşului Vila Franca de Xira, situate la 30 km nord de Lisabona: Póvoa de Santa Iria, Forte da Casa şi Vialonga, în data de 6 noiembrie. De la data de 7 noiembrie, când au început investigaţiile şi până la 13 noiembrie au fost identificate 311 cazuri, 7 dintre aceste persoane decedând.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail