Ieri, în cadrul unei şedinţe care a avut loc în Sala mare a Instituţiei Prefectului, primarilor localităţilor din judeţul Covasna  le-a fost prezentată noua modalitate cu privire la  distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană.

Ajutoarele alimentare vor fi distribuite, începând de anul acesta şi până în anul 2020, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD), conform Hotărârii de Guvern nr.799 din 2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 688 din 19.09.2014.

În cadrul acestui program, vor fi distribuite 6 kg de făină, 6 kg mălai, 800 g paste făinoase, 4 litri ulei, 4 kg zahăr, 6 cutii a câte 300 de grame de conservă de carne de vită în suc propriu, 8 cutii a câte 300 de grame fiecare de carne de porc şi 10 cutii a câte 200 de grame fiecare de pate de ficat. Livrarea alimentelor se va face în două cutii de carton sigilate, cu conţinut identic, fiecare cutie conţinând ½ din cantitatea alocată unei persoane. Faţă de anii trecuţi, diferenţa constă în modul de distribuire şi ambalare a alimentelor; beneficiarii nu trebuie să-şi mai facă griji că nu au primit ce trebuie, deoarece pachetele vor veni gata sigilate, neexistând riscul ca vreun aliment să rămână nedistribuit.

„Anul acesta pachetele vin gata, ca să nu mai fie ca anii trecuţi când o dată venea făina, o dată uleiul şi aşa mai departe. Anul acesta alimentele s-au împărţit în două cutii, pentru că o singură cutie ar fi fost prea mare, şi-atunci s-au făcut două cutii în care se găsesc toate cantităţile enumerate. O persoană va primi câte două cutii, deoarece în fiecare cutie există jumătate din cantitatea  pe care trebuie să o primească. Acesta este un lucru bun”, a explicat prefectul judeţului Covasna, Marius Popica.

Totodată, primăriile, care au doar rolul de a distribui alimentele, nu pot deschide pachetele pentru a vedea ce conţin. Acest lucru îl  poate face beneficiarul, după ce a semnat pentru primirea ajutorului atât pe spatele cuponului  primit prin poştă, cât şi pe hârtiile de primire întocmite de primării.

Momentan nu se cunoaşte firma care  va distribui alimentele  la nivelul judeţului Covasna, deoarece licitaţia este în curs de derulare.

Grupuri ţintă de persoane care beneficiază de ajutoarele alimentare

Potrivit articolului nr.2 al HG 799/2014, categoriile de persoane care sunt îndreptăţite să primească ajutoarele alimentare prin programul POAPD sunt familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţia scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza legii nr 416/2001; familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010; şomerii care beneficiază, în condiţiile Legii nr. 76/2002, de indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale până la 400 lei, inclusiv, şi şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj în condiţiile Legii nr. 76/2002; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; pensionarii sistemului public de pensii beneficiari de indemnizaţia socială pentru pensionari, acordată potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, al căror venit se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi si copii; persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 44/1994 , Legii nr. 49/1999, Legii nr. 309/2002, Decretului-lege nr. 118/1990, Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999, Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, Legii nr. 109/2005 . . , Legii nr. 8/2006, Legii nr. 578/2004, dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi,  ale căror cuantum cumulat se află sub 400 lei/lună.

Persoanele care fac parte din mai multe categorii de grup ţintă, beneficiază de aceste alimente o singură dată, în cadrul acestui program,  pentru o singură categorie.

Ajutoarele trebuie distribuite de primărie, dar nu există angajaţi
Distribuirea ajutoarelor va fi făcută în termen de 30 de zile de la recepţia la primărie, de către persoane desemnate din cadrul primăriilor.

Conform programului, o comisie formată din angajaţi ai primăriei trebuie să se ocupe de distribuirea alimentelor. Primarii prezenţi la conferinţa de informare de ieri au semnalat faptul că primăriile, mai ales cele din mediul rural, nu dispun de angajaţi care să se ocupe de această problematică, acţiunea  putând chiar încetini ritmul de lucru în cadrul primăriilor.

Potrivit programului, alimentele se ridică pe baza cuponului şi a cărţii de identitate. Primăriile întocmesc listele suplimentare cu persoanele care intră în categoriile beneficiare de ajutorare alimentare între data constituirii bazei de date şi data distribuirii, sau care din eroare nu au fost cuprinse în baza de date furnizată de Ministerul Muncii.

Distribuirea ajutoarelor  pe baza listelor suplimentare se face după acoperirea cererilor beneficiarilor de cupoane şi pe baza prezentării unui document care atestă încadrarea în grupul ţintă (dispoziţia scrisă a primarului, carnet de şomer vizat conform prevederilor legale sau orice alt document prin care se atestă plata idemnizaţiei de şomaj pentru şomerii care beneficiază de un venit mai mic de 400 de lei, decizia de pensie ori certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat).

Reprezentantul primăriei ataşează la lista suplimentară copii ale documentelor care atestă calitatea de beneficiar. Primăriile justifică cantităţile distribuite cu semnătură de primire a beneficiarului pe verso cuponului sau pe listele suplimentare, după caz, alături de dată şi cantitatea primită.

Printre cele mai importante probleme ridicate în cadrul discuţiilor cu primarii localităţilor din judeţ se numără lipsa personalului din primării care să formeze comisia specială de distribuire a alimentelor, lipsa utilajelor de descărcare a paleţilor cu alimente, spaţiul de depozitare al alimentelor nerevendicate, discuţiile cu familiile care nu au primit cupoanele pentru toţi membrii îndreptăţiţi şi care doresc ridicarea ajutoarelor cu orice preţ sau întocmirea listelor suplimentare în condiţile în care există o discrepanţă între informaţiile pe care Ministerul le-a avut în luna iulie, când s-au întocmit listele şi s-au tipărit cupoanele şi astăzi, când statutul social al unora s-a schimbat.

Totodată, având experienţa anilor anteriori, primarii au dorit atragerea atenţiei către populaţie asupra faptului că nu primăria oferă aceste ajutoare, ci Uniunea Europeană, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, rolul primăriilor fiind doar de distribuitori şi nu de furnizori.

În momentul în care Ministerul Muncii va furniza alimentele, primăriile din judeţul Covasna vor anunţa  data la care trebuie să se prezinte beneficiarii pentru ridicarea pachetelor  cu ajutoare alimentare.

98% dintre cupoane au fost distribuite pe teritoriul judeţului Covasna

Potrivit declaraţiilor doamnei director a Poştei Române din judeţul Covasna, Benedek Csilla, până ieri,  la ora 12:00, au fost distribuite  98% din totalul de cupoane valabile pentru ridicarea alimentelor de anul acesta.

„La nivelul judeţului Covasna, aceste cupoane au fost monitorizate într-o aplicaţie informatică,  şi numai oficiile poştale informatizate au introdus aceste date în aplicaţie. (…) Până la acest moment s-au distribuit 98% şi astăzi lichidăm absolut tot.Procesul de finalizare este 100% numai atunci când toate informaţiile sunt introduse în aplicaţia informatică.  Până în momentul de faţă sunt returnate 565 de bucăţi din motive precum: adresă eronată, lipsă date de identificare şi expirat termen de păstrare”, a declarat Benedek Csilla.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail