Candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL), Klaus Iohannis a obţinut 70.713 voturi în judeţul Covasna, reprezentând aproape 78% din numărul total al voturilor valabil exprimate, potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

Candidatul alianţei PSD-PC-UNPR, Victor Ponta a obţinut 19.997 voturi, respectiv 22,05% din sufragiile electoratului covăsnean.

Prezenţa la vot a fost de 49,85%, faţă de 43,12% în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

PSD Covasna: Nu i se poate reproşa nimic lui Victor Ponta, nu se impune demisia 

Liderul filialei PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că Victor Ponta nu a făcut greşeli esenţiale şi nu i se poate imputa pierderea alegerilor prezidenţiale, prin urmare nu există niciun motiv pentru care să demisioneze de la şefia partidului.

„Victor Ponta nu a făcut greşeli mari în campanie, nu i se poate reproşa nimic. Nu cred că Iohannis a fost votat pentru că a fost mai bun, dimpotrivă, dar în ultimele două săptămâni s-a creat o stare de spirit şi o atitudine de frondă pe internet, pe fondul nemulţumirii din diasporă, iar acesta cred eu că a fost vehiculul care l-a propulsat pe Iohannis. Părerea mea e că Iohannis nu a avut niciun merit personal în câştigarea alegerilor (…) Din punctul meu de vedere, rezultatele sunt surprinzătoare, nu mă aşteptam ca să câştige Klaus Iohannis, mai ales la o astfel de diferenţă, dar asta e, trebuie să acceptăm, aşa cum a zis şi domnul Ponta, poporul are întotdeauna dreptate”, a declarat, ieri, pentru AGERPRES, Horia Grama.

Parlamentarul covăsnean a reproşat UDMR că nu au fost „loială” partenerilor de guvernare şi că a avut un comportament „duplicitar”. „UDMR a avut o atitudine duplicitară, pe faţă o poziţie de non-combat, însă în fapt a fost de partea lui Iohannis. Nu poţi să fii şi la guvernare şi de partea lui Iohannis (…) Nu a fost fair, iar în atare condiţii eu cred că UDMR ar trebui să-şi facă propria analiză (…) UDMR se compromite şi îşi pierde din credibilitate. Această duplicitate ar putea fi taxată şi de propriul electorat”, a opinat Horia Grama.

Marius Obreja (PNL Covasna): Îmi ridic pălăria în faţa maghiarilor care au ieşit la vot 

Vicepreşedintele Senatului, liberalul Marius Obreja, a declarat ieri că îşi ridică pălăria în semn de respect faţă de maghiarii care au ieşit în număr mare la vot, contribuind la victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale. Liderul PNL Covasna a menţionat că PSD a suferit o înfrângere zdrobitoare şi a apreciat că alegerile prezidenţiale recent încheiate reprezintă un moment cheie ce va conduce la schimbarea configuraţiei politice din judeţul Covasna.

„I-am bătut politic de i-am zvântat. Pentru mine, e un semn că viitoarele alegeri locale, parlamentare şi aşa mai departe vor duce la o schimbare totală a rezultatelor partidelor româneşti din judeţ (…) Îmi ridic pălăria în faţa electoratului maghiar, în faţa cetăţenilor care au venit la vot din proprie iniţiativă şi l-au votat pe Iohannis”, a spus Marius Obreja.

El a opinat că relaţia dintre UDMR şi PSD se va schimba „radical” ca urmare a rezultatelor turului al doilea al scrutinului prezidenţial şi că „povestea de iubire” dintre cele două părţi s-a încheiat în noaptea de duminică spre luni.

Marius Obreja a ţinut să o „sancţioneze” pe Elena Udrea, care „îşi arogă pe diferite platforme şi canale victoria lui Klaus Iohannis’, deşi nu a avut niciun rol în această reuşită, precum şi pe preotul Corneliu Bujoreanu de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe care, în ziua alegerilor, a îndemnat enoriaşii să-l voteze pe Victor Ponta, pe considerentul că este român ortodox, acuzându-l în acelaşi timp de Klaus Iohannis de „trădare de neam”.

Mădălin Guruianu: Am distrus mitul etnic, suntem singura ţară europeană condusă de un minoritar 

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a afirmat, ieri, că victoria lui Klaus Iohannis a distrus „ . . mitul etnic, România fiind singura ţară europeană care va fi condusă de un minoritar.

„Realizez că este un rezultat istoric pentru ţara asta, dar şi pentru zona noastră. Odată pentru că am putut demonstra lumii întregi că atunci când vrem, „ne trezim din somn’ şi avem o prezenţă la vot impresionantă, mult peste media din democraţiile occidentale (…) A doua oară, pentru că am distrus mitul etnic: România este singura ţară europeană care va fi condusă de un minoritar etnic (…) A treia oară, pentru că toată campania lui Victor Ponta ne-a unit, dar nu în sensul în care clama liderul PSD, ci împotriva lui şi a sistemului pe care-l reprezenta. Ne-a unit între noi, români şi maghiari, tineri şi bătrâni, oameni de la ţară cu cei de la oraş, oameni din ţară cu cei din diaspora”, a declarat Mădălin Guruianu.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe şi-a exprimat speranţa că viitorul preşedinte al României va „reseta” şi va „schimba la faţă” politica românească.

Guruianu le-a mulţumit românilor şi maghiarilor din judeţul Covasna care s-au prezentat la urne în număr mai mare decât în primul tur (92.000 faţă de 79.000). „În Sfântu Gheorghe scorul este cel mai bun rezultat de după 1989, niciodată vreun candidat, al oricărei formaţiuni şi pentru orice post public nu a reuşit să adune peste 82% din voturi. Şi nici scorul de 78% în judeţ nu a fost reuşit de nici o formaţiune politică de după 1989. Şi asta în condiţiile unui UDMR care a lăsat alegătorii să voteze potrivit conştiinţei lor, dar care l-a primit pe domnul Tăriceanu, care a rămas doar „un viitor premier pe hârtie”. Apropo, pe domnul Tăriceanu l-am invitat şi aşteptat ani de zile să ne viziteze cât timp a fost în PNL, dar niciodată nu a considerat necesar să facă acest gest de curtoazie, dar acum, în această campanie dezastruoasă a candidatului PSD, a binevoit să o facă. Am văzut şi cu ce rezultate”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Antal Arpad (UDMR): Votul Transilvaniei a fost nu doar pro Iohannis, ci şi anti-centralizare 

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad, a declarat ieri, că votul Transilvaniei la recentele alegeri prezidenţiale nu a fost strict pentru Klaus Iohannis, ci şi un vot anti-Bucureşti şi anti-centralizare.

„Acest vot al ardelenilor cere un răspuns. Trebuie politici publice clare, pentru că mesajul a fost că ne-am săturat să ni se spună de la Bucureşti ce e bine pentru noi (…) E nevoie de descentralizare reală şi de modernizarea statului român (…) Vreau ca mie, ca primar, să îmi fie indiferent cine este premierul României, atunci va fi o ţară modernă când nu o să mai depindem în măsură atât de mare de centru, de Bucureşti”, a declarat Antal Arpad.

El a remarcat că Iohannis este, după Traian Băsescu, al doilea primar care ajunge la Cotroceni în ultimul sfert de secol şi şi-a exprimat speranţa că acesta va reuşi să reformeze statul român.

Liderul UDMR a opinat, de asemenea, că este deosebit de important faptul că un „neromân” şi „neortodox” a avut susţinerea majorităţii pentru a deveni preşedinte al României şi şi-a exprimat speranţa că Iohannis va demonstra nu doar că este „un român bun’, ci va arăta empatie faţă de minoritatea maghiară.

„Cred că este un lucru extrem de important pentru România, poate cel mai important de după Revoluţia din 1989 (…) Am putea spune că a fost o mică revoluţie ce s-a întâmplat ieri (…) Nu sunt însă foarte optimist pentru că am trăit între 1996 şi 2000 şi am văzut un preşedinte de dreapta învins de sistem şi de aceea am temeri (…) Îi urez lui Iohannis să aibă nervi de fier şi să fie consecvent (…) E important că un minoritar a fost ales preşedintele României, dar eu sper că nu trebuie să aşteptăm să dispară o comunitate mică pentru ca majoritatea să aibă încredere în membrii acesteia. În Klaus Iohannis s-a avut încredere pentru că nemţi nu mai sunt în România, deci rămâne totuşi o umbră în emanciparea cetăţenilor români, pe care, de altfel, o apreciem”, a mai spus Antal Arpad.

Afirmaţiile au fost făcute luni, la finalul şedinţei Consiliului local Sfântu Gheorghe, în replică la declaraţia consilierului liberal Mădălin Guruianu care a transmis public mulţumiri românilor şi maghiarilor din judeţ care l-au votat pe Klaus Iohannis, menţionând că alegerea acestuia ca preşedinte al statului demonstrează că „votul etnic a cedat în România” şi că politicienii naţionalişti trebuie să-şi regândească mesajele pentru că altfel vor avea de pierdut.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail