Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe prezintă astă seară premiera spectacolului „Împreună”, regizat de Mirela Bucur, după un text al Petronelei Rotar. . .
Mirela Bucur a menţionat că spectacolul este o tragi-comedie, în cadrul căreia sunt abordate diverse teme legate de felul în care comunicăm, iubim, coabităm şi alegem să ne trăim viaţa.
„Spectacolul a început de la un text găsit pe blogul Petronelei Rotar, era o pagină care se numea ‘Crăciun de casieriţă’. (…) Am luat legătura cu ea, ne-am întâlnit la Braşov şi am început să scriem piesa împreună. În două zile a fost scris textul de bază, e un record pentru că în general 5-6 luni durează pentru un dramaturg. Petronela Rotar nu are pretenţia unui dramaturg, dar a devenit la cererea mea (…) şi am aşteptat cu proiectul un moment bun ca să îl aducem la scenă. E o tragi-comedie pe teme sociale profunde în care ne vom regăsi toţi. (…) Sper ca spectacolul să aibă succes şi impact social, sper ca spectatorii să empatizeze cu personajele, cu trăirile lor. (…) E un spectacol de măiestrie actoricească (…), în care am mers pe emoţie. Spectacolele mele nu seamănă între ele, nu au aceeaşi temă, abordez teme diferite în funcţie de ceea ce mă preocupă în acel moment. (…) Spectacolul acesta este un semnal de alarmă: trăim lângă oameni, dar nu suntem împreună”, a declarat Mirela Bucur.
Ea a menţionat că a lucrat cu patru actori foarte buni, Daniel Rizea, Mona Codreanu, Alexandrina Ioana Costea şi Sergiu Aliuş, precum şi cu o echipă de tehnicieni care a „funcţionat impecabil” şi că spectacolul nu este unul opulent, dar nici unul sărac din punctul de vedere al scenografiei, deşi a fost realizat cu un buget extrem de mic, de doar 5.000 de lei. Mirela Bucur a menţionat că autoarea piesei nu a văzut până acum nicio scenă din spectacol, dar va fi prezentă la premiera de astă seară, ora 19,00.
Directorul teatrului „Andrei Mureşanu”, Dan Ţopa, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că acest spectacol deschide, de fapt, noua stagiune teatrală. El a menţionat că s-a lucrat în condiţii dificile pentru că sediul teatrului, respectiv clădirea fostului cinematograf „Arta”, a intrat în reabilitare, iar repetiţiile s-au făcut în diverse spaţii mai mult sau mai puţin adecvate. Ţopa a amintit că, încă de anul trecut când a preluat managementul teatrului românesc din Sfântu Gheorghe, şi-a propus ca în fiecare stagiune să existe câte o producţie care să aibă la bază un text conceput special pentru această trupă, iar spectacolul „Împreună” se înscrie în această linie începută cu „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, pus în scenă de dramaturgul Ştefan Peca şi regizoarea Ana Mărgineanu.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro