Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna a organizat sâmbătă, în sala Gabor Aron” al Bibliotecii Judeţene Bod Peter” un simpozion  cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Întâlnirea, la care au fost invitaţi doctorii Lozsadi Attila Botond – medic chirurg, Bodoky Andrea – psiholog, Molnar Ervin – dietetician de la Tîrgu Mureş şi Sido Zita, asistentă medicală la secţia diabetologie, membră în cadrul Asociaţiei, a fost organizată sub deviza „Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun”. Medicii invitaţi au vorbit despre complicaţiile care survin în urma diabetului, oferind soluţii şi răspunzând la întrebările celor care suferă de această boală. În cadrul simpozionului, cei prezenţi au avut ocazia să-şi măsoare glicemia şi chiar să primească informaţii despre alternative alimentare fără gluten şi carbohidraţi.

„Pastele sunt folosite cel mai des în diete pentru persoanele care doresc să slăbească. Dar pentru că nu conţine gluten, carbohidraţi şi calorii, este o alternativă  foarte bună şi pentru persoanele care suferă de diabet. Aceste produse nu conţin făină albă, zaharuri şi carbohidraţi, ci făină de konjac şi apă. Suntem singurii care distribuie aceste produse în România. Cei care sunt interesaţi pot vizita pagina noastră de internet http://www.adiograsime.ro/ unde avem şi un magazin online cu toateprodusele noastre”, a pus Bartosi Janos, reprezentantul firmei distribuitoare.

Potrivit doamnei asistentă Sido Zita, diabetul zaharat de tip I este o boală autoimună care necesită supliment de insulină, deorece pancreasul se opreşte din producţia acesteia. Copiii sunt predispuşi la îmbolnăvire chiar şi în urma unei infecţii virale. Potrivit doamnei asistentă, cel mai tânăr pacient care primeşte sprijinul Asociaţiei, este un copil în vârstă de aproape 4 ani.

Aceasta atenţionează că un stil de viaţă dezordonat, o alimentaţie dezechilibrată şi lipsa de mişcare măresc şansele de îmbolnăvire cu diabet.

„Diabetul zaharat este de două feluri: diabet zaharat de tip I şi diabetul zaharat de tip II. Diabetul hazarat de tip I are un debut foarte scurt, în timp ce diabetul zaharat de tip II nu prea are simptome şi durează şi câţiva ani până se pune un diagnostic, deoarece corpul se obişnuieşte cu glicemia mare, şi atunci nu prea sunt simptomre. Diabetul zaharat de tip I are un debut brusc, pentru că pancreasul nu mai produce insulina. Asta poate să dureze câteva săptămâni. Simptomele diabetului zaharat sunt urinare frecventă, sete, scădere în greutate bruscă, bolnavul poate  să aibă şi infecţii care nu se vindecă din cauza glicemiei mari. La pacientul de diabet zaharat de tip II, boala poate fi diagnosticată ori la oftalmolog, ori la neurologie, în cazul în care a ajuns la complicaţii. Acum este bine pentru că fiecărui pacient care ajunge la spital i se măsoară glicemia.

De diabetul zaharat de tip I nu se poate feri pentru că este o boală autoimună, dar diabetul zaharat de tip II se poate preveni cu o alimentaţie sănătoasă şi cu mişcare” a declarat asistenta Sido Zita,

În fiecare an Ziua Mondială a Diabetului se organizează în peste 160 de ţări.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail