Sub deviza „Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun”, Asociaţia pentru Diabetici din judeţul Covasna organizează, pentru a noua oară, un eveniment dedicat persoanelor cu diabet din judeţ, şi nu numai.

Aşadar, mâine, 15 noiembrie, începând cu ora 10:00, oricine este interest în a afla mai multe informaţii despre diabet, este aşteptat  la  Sala Gabor Aron a Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” din Sfâtu Gheorghe.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Diabetici din judeţul Covasna, Dobolyi Laszlo,  la eveniment vor lua parte doctorii Lozsadi Attila Botond – medic chirurg, Bodoky Andrea – psiholog, Molnar Ervin – dietetician de la Tîrgu Mureş şi o asistentă din cadrul Asociaţiei, care vor ţine prelegeri despre boala secolului care afectează tot mai multe persoane.

„De 9 ani, în fiecare an se organizează acest eveniment unde sunt invitaţi medici şi asistenţi de specialitate, care vor ţine prelegeri despre un stil de viaţă sănătos. Se pot pune întrebări, se face schimb de experienţă  între cei bolnavi. La diabet contează să schimbi experienţe pentru că boala se manifestă diferit, şi tratarea bolii se face în funcţie de necesităţile persoanei în parte. Tot în cadrul acestei întâlniri, vom măsura glicemia fiecărui participant, gratuit”, a declarat Dobolyi Laszlo, preşedintele  asociaţiei.

În judeţul Covasna sunt 3000 de persoane care suferă de diabet, 2500 dintre acestea având diabet de tip II,  fiind pe tratament medicamentos, iar 500 cu diabet zaharat de tip I, necesitând injecţii cu insulină. Potrivit informaţiilor oferite, anual sunt depistaţi cu diabet, în medie, 5 copii.

În contextul marcării aceluiaşi eveniment, Asociaţia a organizat o serie de întâlniri cu pedagogii din judeţul Covasna la Baraolt şi Sfântu Gheorghe, urmând să se organizeze, săptămâna viitoare, şi la Târgu Secuiesc.

„Trebuie conştientizată această boală pentru că tot mai mulţi copii se îmbolnăvesc de diabet. E foarte important ca tot mai mulţi profesori să ştie care sunt simptomele când scade glicemia, spre exemplu, pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie. Este importantă  adoptarea unui mod de viaţă sănătos, o nutriţie echilibrată şi o alimentaţie corectă. Trebuie reţinut că cei bolnavi sunt la fel ca şi semenii lor sănătoşi  şi,  cu puţină atenţie,   pot să trăiască ca toată lumea. Întâlnirea cu pedagogii a demarat la iniţiativa doamnei inspector şcolar general adjunct Szocs Imola”, a conchis Dobolyi Laszlo.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail