Dosarele de acordare de despăgubiri sau compensaţii prin Legea 9 /1998 şi Legea 290/2003 ar trebui soluţionate la nivel de ţară în termen de trei ani, şi să rămână doar titlurile de plată, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Braşov, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu.

„Probleme mari vor fi în continuare pe Legea10/ 2001 republicată, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie1945-22 decembrie 1989, care înseamnă între 35.000-40.000 de dosare aflate acum la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, şi încă alte mii de dosare nesoluţionate, aflate la nivelul primăriilor. Aici vor mai fi probleme încă şapte-opt ani până vor fi soluţionate toate dosarele”, a subliniat George Băeşu.

El a precizat că până acum a avut întâlniri cu cetăţenii în 20 de judeţe ale ţării pentru probleme nesoluţionate privind aceste legi, iar constatarea este că problema cea mai mare este că aceste dosare sunt de foarte mulţi ani la ANRP.

„Eu cred că oamenilor trebuie să le spunem răspicat că recunoaştem greşelile statului român, dar în acelaşi timp avem nevoie şi noi, care conducem de doi ani acest domeniu, să ne disociem puţin de ce s-a întâmplat până în anul 2012, să le arătăm cum lucrăm, sperând că transparenţa şi buna organizare pot contribui la creşterea gradului de încredere în instituţie şi în procesul care se desfăşoară”, a arătat Băeşu.

El a adăugat că, în acest moment, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor are foarte mulţi oameni pe care-i foloseşte în apărare, în faţa instanţei, în procese pe care cetăţenii le deschid, pe rolul instanţelor fiind acum un număr de 8.000 de astfel de dosare.

„Începând din acest an, noi vom plăti toate drepturile pe care vechile guverne începând din anul 2006 până în 2012 le-au recunoscut, dar nu le-au plătit. Anul acesta, statul român prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi Ministerul de Finanţe a plătit suma de 130 de milioane de euro, reprezentând prima tranşă a unor titluri de despăgubire emise dar neplătite şi vrem să le arătăm că, în acest fel, în anul 2015 se va plăti tranşa a doua pentru aceste hotărâri, şi prima tranşă pentru hotărârile care nu au fost plătite pe Legea 9/ 1998 şi pe Legea 290/ 2003″, a explicat George Băeşu.

AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail