Astăzi, 11 noiembrie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Mina.

Sfântul Mina este prâznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie. S-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Intră în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a . .

creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice. Aici îl va întâlni pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi va spune: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, ca să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșeste pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”.

Sfântul Mina împlinește cuvintele Sfântului Macarie, părăsește deșertul și ajunge în Cotyaeum, cel mai apropiat oraș de deșertul în care viețuise. Aici avea loc o serbare în cinstea zeilor. Sfântul Mina mărturisește că este creștin în fața celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, i s-a tăiat capul.

atorită unei minuni săvârșite de Sfântul Mina, creștinii văd în el și un ocrotitor al celor păgubiți.

În biserica „Sfântul Mina” – Vergu din Capitală, se află părticele din moaștele Sfântului Mina. Credinciosii se pot închina la moaștele Sfântului Mina și în Catedrala mitropolitană din Iași. În aceasta Catedrală, printre moaștele celor 32 de sfinți se află și un fragment din moaștele Mucenicului Mina. Și în Biserica „Sfântul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente două fragmente din moaștele Sfântului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, în august 2001, de către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfântului Mucenic Victor;  Sfântului Mucenic Vichentie;  Sfintei Mucenițe Stefanida; Sfântului Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion, din Constantinopol.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail