Poliția Română a fost premiată miercuri de Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) pentru destructurarea unei grupări infracționale internaționale specializate în trafic de migranți, în cooperare cu autoritățile din Ungaria, informează un comunicat de presă al IGPR. 

Evenimentul a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliției Române în cadrul căruia a fost acordat premiul polițiștilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — I.G.P.R.

„Traficul de persoane este un fenomen global, care a atins cote alarmante în întreaga lume, fiind conectat la securitatea națională, drepturile umane, factori din domeniul economic și social, migrație, gen/ rol social, sănătatea publică, justiție, muncă etc”, a spus cu prilejul înmânării premiului Cristian Duță, directorul de operațiuni al SELEC.

Comisia de premiere a SELEC a decis, la data de 8 octombrie, să acorde premiul III operațiunii „Adviser”, inițiată și gestionată de Serviciul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — I.G.P.R.(ofițer de caz comisar șef de poliție Cataramă Cătălin), în cooperare cu autoritățile din Ungaria.Cazul a fost demarat în 2012, când mai multe agenții de recrutare au raportat lipsa muncitorilor aduși legal în România din Filipine și Nepal.

Cu acest prilej, s-a descoperit existența în România a unui grup de crimă organizată, constituit din cetățeni indieni implicați în traficul de persoane de origine filipineză sau nepaleză către statele Schengen — Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania sau Ungaria.

La începutul anului 2013 a fost creată o echipă formată din polițiști români și din Ungaria, iar în ianuarie 2014 cazul a intrat în faza operațională.

Datorită acestei abordări profesionale și având suportul valoros al SELEC, operațiunea a condus la arestarea a 7 persoane, confiscarea a 200 de pașapoarte, timbre și formulare de angajare false, desființarea unui laborator pentru realizarea de documente falsificate, confiscarea a 18.000 de euro în numerar, 83.432 de euro urmând a fi recuperați de la unul dintre membrii grupării.

La data de 16 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat cinci percheziții, în baza autorizațiilor emise de Tribunalul București, la cinci adrese, unde au fost identificați membrii rețelei infracționale. La una dintre adrese, au mai fost identificați trei migranți ilegali, din Bengal, Bangladesh și India, față de care reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări vor dispune măsuri de îndepărtare de pe teritoriul României.

În fapt, membrii grupării (cetățeni români și indieni) ar fi acționat pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei. Aceștia sunt suspectați că ar fi racolat migranți filipinezi și nepalezi, cărora, în schimbul unor sume cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro de persoană, le facilitau obținerea frauduloasă de vize Schengen, în baza unor documente contrafăcute.De asemenea, i-ar fi ajutat să intre ilegal în România sau să iasă din țara noastră în mod clandestin, fiind ulterior transportați în Spațiul Schengen.

Din investigații, s-a stabilit faptul că în perioada 2011-2013 suspecții ar fi facilitat intrarea ilegală în Spațiul Schengen a peste 70 de imigranți de origine indo-pakistaneză, filipineză, nepaleză sau a unor transfugi din Sri-Lanka. Au fost conduși, pentru audieri, cei cinci suspecți pentru care au fost puse în aplicare mandate de aducere, fiind dispuse măsurile legale.

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an și reprezintă o recunoaștere a activităților remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC și implică cel puțin două state membre.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail