În ultima săptămână numărul cazurilor de hepatita A a scăzut vertiginos, potrivit statisticilor întocmite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna, fiind înregistrate 19 cazuri.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc  a declarat  că scăderea numărului bolnavilor de hepatita A din judeţ se poate datora vremii reci, care „îngheaţă” virusul hepatic, acesta fiind reactivat în primăvară, când vremea se mai încălzeşte. „Virusul hepatic intră spre toamnă, încetineşte iarna când  îngheaţă apele şi mizeriile care sunt afară, şi când se dezgheaţă,  o luăm de la capăt. Hepatita A este endemică în România. Parcă ar fi o boală populară  la noi. Vă daţi seama că în 2007 au fost 2 cazuri, iar anul acesta am avut aproape 200 de cazuri”, a spus dr. Santa Ferenc.

Gabriella Igyarto, reprezentanta  secţiei de epidemiologie din cadrul DSP Covasna, a arătat că numărul cazurilor a scăzut foarte mult în ultima săptămână, pe baza evidenţei şi rapoartelor primite de la medicii de specialitate din judeţ: „Nu mai este aglomeraţie. Numărul acestora a scăzut semnificativ la 19 cazuri, ceea ce este foarte puţin faţă de 38 sau 36 tratate  acum o săptămână. Mai vine câte un caz zilnic, dar scad semnificativ, cu toate că octombrie era cea mai aglomerată lună din an, cu cazurile de hepatită. În octombrie am depăşit o sută de cazuri, dar pot să spun că au fost ani când au fost mult mai multe cazuri decât anul acesta, fiindcă în 2001, în tot anul am înregistrat 450 de cazuri, din care majoritatea la sfârşit de an – septembrie, octombrie, noiembrie.”

Scade numărul bolnavilor şi în cele trei focare de hepatita A din judeţ

Potrivit surselor citate mai sus, numărul celor care au fost infestaţi cu virusul hepatic din cele trei focare de pe teritoriul judeţului – Araci, Doboşeni şi Belin Vale – a scăzut de-asemenea.

„Trei focare sunt la Araci, Doboşeni şi Belin Vale. Acestea trei au fost de la început şi acestea sunt şi în desfăşurare, în stingere, cu un caz, două pe săptămână. Am fost în Doboşeni unde numărul de îmbolnăviri  în focar, la data de 30 octombrie, era de 62 de cazuri într-o comunitate de aproximativ de 1500 de persoane, pentru că nu tot satul este prins în focar. (…) Am fost şi în unitatea şcolară, care este exemplară. Aşa ceva foarte rar vezi la ţară: fiecare sală de curs are baie, are chiuvete. Directorul unităţii, cum a auzit că au apărut cazuri de hepatită, a instalat în plus şi alte chiuvete în afară şi în antreu, acolo unde intră copiii. Şi la grădiniţă fiecare are prosopul lui. Nu au ştiut că mergem, că dacă ştiau se poate specula că nu am găsit ceva pentru că s-au pregătit, dar nu a fost cazul” a declarat  Gabriella Igyarto. Primele cazuri apărute în Doboşeni au fost în luna august, majoritatea fiind înregistrate  în lunile septembrie şi octombrie.

DSP Covasna a aprovizionat instituţia cu materiale de dezinfecţie – var cloros pentru toalete şi tablete de clor pentru dezinfecţia jucăriilor de la grădiniţă, iar doctorii din comunitate au realizat triajul celor mici la intrarea în instituţiile şcolare dar  şi dezinfecţia a 13 fântâni.

La Araci, într-o comunitate de 1.800 de persoane, au fost depistate 101 de cazuri de hepatita A, toate sub formă uşoară. „Am fost şi în unitatea şcolară şi în unitate. Aici,  categoric este o formă de transmitere prin contact interuman. Condiţiile de igienă îşi spun cuvântul”, a explicat Gabriella Igyarto.

În comunitatea de 1.600 de persoane din BelinVale au fost înregistrate 26 de cazuri, până acum.

„În aceste sate sunt şi mediatori sanitari care au fost pregătiţi despre ce înseamnă hepatita, ce reguli de igienă trebuie  respectate, cum se poate preveni, şi au fost rugaţi să meargă zilnic să vadă cum să arunce gunoiul sau cum să spele vasele. În fiecare localitate am dat dezinfectant şi tablete pentru dezinfectarea veselei ce a rămas acasă la familii”, a mai spus reprezentantul DSP Covasna.

Nu mai sunt epidemiile de altă dată

Domnul doctor Santa a amintit de epidemiile de hepatită care se declanşau în urmă cu 20-30 de ani, care ocupau toate cele 5 etaje ale clădirii de Boli Infecţioase ale Sptalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. „Nu mai sunt epidemii cum erau odată. Atunci era plină toată clădirea, acum doar ultimele două etaje, trei etaje au pierdut Infecţioasele.” Acesta spune că unul dintre motivele pentru care epidemiile nu mai numărără  atâţia pacienţi este internarea bolnavilor mai scurtă decât pe vremuri, când se impunea o internare de 18 zile.

În acelaşi context, medicul epidemiolog a dorit să facă o analogie pentru a înţelege cât ne afectează hepatita A: „În general, unde este endemic şi tot vin valuri de hepatită, mai ales în comunităţile în care circulă hepatita, cei cu vârsta peste 20 de ani sunt imunizaţi. În ultima vreme sunt vorbe şi tendinţe contra vaccinării. Aşa diferă de hepatita B şi C cum diferă o girafă, un rinocer şi o căprioară. Aceasta este căprioara, blândă. Este o boală autolimitată, iar pacientul dacă ţine regim şi se odihneşte, ficatul lui se va regenera.”

90% dintre cazurile înregistrate  sunt copii între 1 şi 9 ani, mai ales grupul de 5-9 ani, adulţii reprezentând o mică parte.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail