Rezultatele finale date publicităţii de BEJ Covasna, în urma centralizării voturilor la nivel de judeţ, arată că pe primul loc se situează candidatul UDMR, Kelemen Hunor, cu 50, 41%, urmat de candidatul ACL, Klaus Iohannis (14,96%), candidatul PSD-PC-UNPR, Victor Ponta (13,69%) şi candidatul PPMT, Szilagy Zsolt (9,90%).

Din totalul celor 77 912 voturi valabil exprimate, Kelemen Hunor a obţinut 38.773, Iohannis 11.509, Ponta 10.533, Szilagy 7619.

Pe următoarele locuri s-au situat Elena Udrea 2,70%, Dan Diaconescu 2,05%, Călin Popescu Tăriceanu 1,93%, Corneliu Vadim Tudor 1,61%, Monica Macovei 1,13%, Gheorghe Funar 0,50%, Teodor Meleşcanu 0,38%, William Brânză 0,33%, Constantin Rotaru 0,26% şi Mircea Mirel Amariţei 0,10%. La nivelul judeţului Covasna prezenţa la vot a fost de 43,12 la sută faţă de 42,38% la alegerile prezidenţiale din 2009.

Potrivit preşedintei Biroului Electoral Judeţean Covasna, judecătoarea Miklos Erzsebet au fost anulate un număr de 2557 de buletine de vot.

PNL Covasna: Maghiarii vor vota Iohannis în turul doi, indiferent ce li se va recomanda

Conducerea PNL Sfântu Gheorghe afirmă că electoratul maghiar va avea un rol important în desemnarea viitorului preşedinte al României şi că majoritatea membrilor acestei comunităţi va vota candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, menţionează, într-un comunicat remis luni AGERPRES, că din experienţa sa politică dar şi din postura omului care trăieşte în această zonă, poate afirma că „maghiarii vor vota Klaus Iohannis, indiferent ce li se va recomanda” de către liderii formaţiunilor maghiare.

„Eventual, dacă mesajele liderilor politici maghiari vor fi pro Ponta, tot ce se poate întâmpla este ca o parte din maghiari să nu se prezinte la urne, dar să câştige candidatul PSD în Covasna îmi pare a fi o imposibilitate”, afirmă Mădălin Guruianu.

Liderul PNL a enumerate zece motive care îl fac încrezător în reuşita lui Klaus Iohannis în judeţul Covasna, printre acestea numărându-se faptul că e un ardelean decent, serios şi gospodar, că din echipa sa de campanie fac parte şi etnici maghiari, dar şi faptul că alegerile anterioare au demonstrat că electoratul covăsnean este orientat mai mult spre dreapta politică. „Covăsnenii, români şi maghiari deopotrivă, au votat mai degrabă dreapta şi nu stânga de-a lungul anilor. Candidatul PSD, chiar dacă a încercat să puncteze de câteva ori în relaţia cu maghiarii, este totuşi reprezentantul partidului lui Ion Iliescu, cu toate amintirile neplăcute pe care le au concetăţenii noştri maghiari despre asta (…) Reprezentanţii locali ai PSD s-au remarcat adesea prin ultranaţionalism primitiv”, afirmă Mădălin Guruianu.

El a mai adăugat că PNL va continua să construiască „punţi de comunicare între români şi maghiari”, să transmită mesaje echilibrate şi respectuoase la adresa minorităţilor naţionale, arătând că Iohannis este omul care „a dărâmat mitul votului etnic”, fiind un sas care câştigă de ani de zile alegerile în Sibiu, un oraş în care etnicii români sunt majoritari.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe s-a declarat mulţumit de rezultatul obţinut în primul tur de scrutin în judeţul Covasna, în care Iohannis s-a situat pe locul al doilea cu aproape 15% din voturi, după candidatul UDMR, Kelemen Hunor (50,41%), şi înaintea candidatului PSD-PC-UNPR Victor Ponta (13,69%).

UDMR Covasna: Vom susţine acel candidat şi partid care va sprijini dezideratele comunităţii maghiare

UDMR va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale acel candidat şi acel partid care va sprijini dezideratele comunităţii maghiare, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul organizaţiei judeţene Covasna, Tamas Sandor.

El a enumerat printre aceste deziderate lărgirea sferei drepturilor minorităţilor, incluzând autonomia teritorială, precum şi dezvoltarea judeţelor locuite de maghiari.

„Pe noi nu ne-a interesat şi nu ne interesează stânga sau dreapta, nici dacă e blondă sau brunetă. Noi avem două ţeluri majore: unu, lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale, incluzând autonomia, şi doi, dezvoltarea localităţilor şi ţinutului secuiesc unde trăim. Deci acel candidat, acel partid politic românesc care poate sau este cel mai aproape de a rezolva aceste probleme pentru noi, cu acel partid românesc vom merge înainte (…) Deci noi nu suntem îndrăgostiţi, nu avem iluzii, ci avem câteva principii şi deziderate clare”, a declarat Tamas Sandor.

El a menţionat că o decizie cu privire la candidatul pe care UDMR îl va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale va fi luată joi, în cadrul unei reuniuni a liderilor formaţiunii. În opinia sa, electoratul maghiar ar putea apleca decisiv balanţa în favoarea unuia dintre cei doi candidaţi rămaşi în finală, Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Tamas Sandor s-a declarat mulţumit de rezultatul obţinut de candidatul UDMR Kelemen Hunor, arătând că Uniunea a reuşit să-şi consolideze poziţia de reprezentant legitim al comunităţii maghiare, învingându-l covârşitor pe Szilagy Zsolt, candidatul celuilalt partid maghiar înscris în cursa electorală.

UDMR Covasna: Rezultatele arată că Uniunea este reprezentantul legitim al comunităţii maghiare

Rezultatul primului tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale atestă faptul că UDMR este reprezentantul legitim al comunităţii maghiare, susţin liderii covăsneni ai Uniunii.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a menţionat că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a câştigat detaşat alegerile în judeţul Covasna cu 50,41% din voturi, în timp ce reprezentantul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagy Zsolt, abia a reuşit să se califice pe locul patru, după Klaus Iohannis şi Victor Ponta, cu 9,90% din sufragii. Tamas a punctat că între cei doi există o diferenţă de voturi covârşitoare, prin urmare este evident pe cine preferă electoratul maghiar.

„Noi am tot înghiţit aproape tot ce au spus şi au făcut împotriva noastră şi, iată, că momentul adevărului a sosit aseară (duminică seara- n.red)”, a spus Tamas Sandor.

În opinia acestuia, pluralismul politic manifestat în rândul comunităţii maghiare în ultimii şapte ani nu a fost benefic, deoarece s-a soldat cu demobilizarea membrilor acesteia, care au preferat să nu mai iasă la vot la fel ca în anii precedenţi.

„Când a apărut concurenţa maghiaro-maghiară a scăzut prezenţa la urne (…) Unitatea are mai multe rezultate decât concurenţa în interiorul comunităţii maghiare din Transilvania”, a apreciat Tamas Sandor.

Acesta şi-a exprimat, de asemenea, surprinderea că Szilagy Zsolt a reuşit să adune doar 7619 voturi în judeţul Covasna, în condiţiile în care pentru depunerea candidaturii ar fi strâns 31.000 de semnături din judeţ. „După cum spuneam şi atunci, nu e în regulă, după socotelile noastre nu ar fi avut posibilitatea să adune corect 31.000 de semnături. E suspect, dar asta nu mai e treaba noastră”, a adăugat Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, prezenţa la vot în judeţul Covasna a fost de 43,12%, mai bună faţă de ultimele alegeri europarlamentare şi faţă de alegerile prezidenţiale din 2009. El a arătat că, în staţiunea Covasna şi în nouă comune, prezenţa la vot a fost de peste 50%, cele mai însemnate procente înregistrându-se în Covasna – 56,6%, Estelnic 63,4%, Bodoc 61,4% şi Mereni 58,1%.

PCM Covasna: În turul doi devenim activi şi îndemnăm electoratul maghiar să voteze dreapta

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că formaţiunea pe care reprezintă se va implica în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi va îndemna electoratul maghiar să voteze candidatul dreptei.

Kulcsar a menţionat că PCM a avut o poziţie neutră şi pasivă în primul tur pentru că nu avea nicio miză pentru electoratul maghiar, spre deosebire de turul al doilea care va desemna viitorul preşedinte al României.

„Nu e totuna nici pentru maghiari cine va fi preşedintele României în următorii cinci ani şi s-ar putea ca voturile maghiarilor să fie decisive. Partidul lui Viktor Orban (premierul Ungariei – n.r) este unul de dreapta, deci e clar cu cine o să votăm şi încotro o s-o luăm din punct de vedere politic. Niciodată secuimea din Ardeal nu a votat cu stânga, după cum s-a văzut în ultimii zece ani. UDMR nu ştiu în ce direcţia o să o ia, dar dacă o ia spre stânga o să reuşească foarte puţin. Părerea mea e că ar face o greşeală imensă dacă în turul II îl vor recomanda pe Victor Ponta. Nu se poate să recomanzi un om în jurul căruia e plin de corupţie şi care face parte dintr-un partid care nu s-a îndepărtat de ideea comunismului. (…) Din punctul meu de vedere, oricine, numai Ponta să nu iasă preşedinte. Dacă românii votează un neamţ, atunci maghiarii de ce nu l-ar vota”, a declarat liderul PCM.

Potrivit acestuia, formaţiunea pe care o reprezintă se va implica activ în campania electorală pentru turul al doilea, urmând să-şi îndemne electoratul să iasă la vot pentru Iohannis.

El a criticat celelalte două partide maghiare, UDMR şi PPMT, pentru că au candidat unul împotriva celuilalt în primul tur, fiind de părere că această luptă nu a fost bine văzută de comunitatea maghiară. Kulcsar a apreciat că Szilagyi Zsolt, candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a reuşit „performanţa” de a discredita dreapta politică prin rezultatul slab pe care l-a obţinut.

Liderul PCM s-a arătat nemulţumit şi de faptul că liderii Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) s-au implicat în campania electorală a lui Szilagyi Zsolt, renunţând astfel la neutralitatea politică.

„Părerea mea e că Izsak Balazs (liderul CNS – n.r.) a făcut o greşeală imensă pentru că a stricat ceva la care s-a lucrat timp de zece ani. Sunt supărat pe manevrele CNS şi nu pot înţelege de ce a trebuit să se implice în politică într-o alegere fără miză. CNS a fost singurul care a putut până acum să unească toate forţele politice maghiare la aceeaşi masă pentru a lupta împreună pentru autonomie. Nu înţeleg de ce a renunţat să fie deasupra politicii”, a mai spus Kulcsar, care îi va adresa o interpelare lui Izsak Balazs la reuniunea CNS ce va avea loc sâmbătă la Târgu Mureş.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail