Cu 2.000 de doze mai mult decât anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna a comandat serul antigripal pentru cele mai vulnerabile categorii de lcouitori.

Astfel, în jur de 12.000 de doze de vaccin antigripal a fost comandat la Ministerul Sănătăţii, în urma cererii cartagrafierii populaţiei de către acesta la mijlocul lunii octombrie.

„Ca şi în anii trecuţi,  sunt cartagrafii pe grupe de risc. Pentru bolnavii cronici am comandat 6.200 de doze, pentru gravide 110 doze, pentru medicii şi cadrele sanitare 1.000 de doze, pentru cei care sunt în instituţii de ocrotire socială sau sunt în îngrijire la domiciliu 550 de doze şi pentru persoanele peste 65 de ani la 4.000 de doze. Aşadar pentru anul acesta am comandat în jur de 12.000 de doze, mai mult decât anul trecut. Nu ştiu cât o să primim din aceste doze şi când. Ni s-a cerut cartagrafia pe 17 octombrie, am dat-o,  însă nu am primit încă nicio dispoziţie cu privire la ridicarea dozelor de vaccinuri”, a declarat Gabriella Igyarto, reprezentant DSP Covasna.

Anul trecut numai 1,5% din populaţia judeţului a fost vaccinată împotriva virusului gripal, fiind trimise doar 2.500 de doze de vaccin din cele 10.000 cerute de către DSP Covasna. Potrivit declaraţiilor din acea vreme a domnului doctor epidemiolog din cadrul DSP Covasna, Santa Ferenc, în 2013 nu s-a semalat niciun caz de gripă pe întreg teritoriul judeţului.

Totodată, acesta a îndemnat de fiecare dată populaţia să-şi achiziţioneze vaccinul antigripal din farmacii înainte în perioada de presezon, adică în lunile octombrie-decembrie, deoarece producţia de anticorpi durează aproximativ 2-4 săptămâni, vaccinul asigurând imunitate antigripală pentru o perioadă de 6 luni.

În momentul de faţă majoritatea farmaciilor deţin vaccinul pentru acest sezon sau au posibilitatea de a face comandă cu primirea a doua zi, pentru cei care doresc să se imunizeze contra gripei.

Gripa debutează după o perioadă foarte scurtă de incubaţie între 1 şi 3 zile, cu febră 39-40 °C, mialgii, cefalee, debuturi apoplectice, lipotimii, colaps sau chiar moarte în primele 24-48 de ore.

Pentru o refacere cât mai rapidă este necesar repaosul total la pat, deoarece gripa „pe picioare” poate fi letală, se recomandă aerisirea camerelor, evitarea contactului cu alte persoane, adoptarea unei alimentaţii bogate adaptată stării bolnavului. Totodată, medicii recomandă o igienă riguroasă a mucoaselor (ochi, nas, gât), împachetări hipotermizante mai ales la sugari şi bătrâni.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail