Aproximativ  4400 de copii din clasele pregătitoare şi clasele a II-a vor fi vaccinaţi contra poliomielitei începând cu 10 noiembrie, potrivit reprezentului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Gabriella Igyarto.

Vaccinul Polio Inactiv (VPI) se administrează prima dată la vârsta de 13-23 de luni, fiind compus din 4 doze, urmând ca la vârsta de 6 ani să se facă o revaccinare, pentru ca imunizarea să fie completă. Unii copii rămân nevaccinaţi, din cauza unor amânări  datorare  schemelor de vaccinare anterioară, a unor boli sau a refuzului  unor părinţi  de a-i vaccine.

„Sunt câteva refuzuri, totdeauna .  Au citit pe internet că nu este sănătos  să vaccineze copilul şi gata, nu mai motivează. Acum e democraţie şi degeaba le explicit că nu prea sunt efecte adverse, pentru că este inactivat.  Această revaccinare îi dă copilului imunitate 100%. Are câteva doze primite până la 1 an şi ar mai trebui să refacă vaccinul ca să îi dea o siguranţă şi o imunitate mai bună pentru această boală”, a declarat reprezentantul DSP.

Potrivit sursei citate, în perioada 10-21 noiembrie,   în jur de 4400 de copii urmează să primească vaccinul VPI pentru o imunizare completă împotriva poliomielitei, denumită adesea şi paralizie infantilă.

Poliomielita  este o boală infecţioasă virală acută, ce se răspândeşte de la om la om pe cale fecal-orală, de obicei. Nu există leac pentru această boală, urmând  ca după o perioadă persoana afectată să decedeze. DSP Covasna  atenţionează părinţii cu privire la gravitatea acestei boli şi îi îndeamnă să-şi vaccineze copiii împotriva poliomielitei.
Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor celor care doresc să călătorească în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Nigeria, Pakistan, Somalia sau Siria, să se vaccineze cu cel puţin 4 săptămâni înainte de plecare, cu o doză de VPI. Mai multe informaţii despre centrul de vaccinare se pot obţine la sediul DSP Covasna, pe strada Gödri Ferenc nr. 12, sau la numărul de telefon: 0267 351398.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail