În urma concursului organizat de Fundaţia Noi Orizonturi, aplicaţia Colegiului Naţional Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe  a fost aleasă câştigătoare, astfel înfiinţându-se primul Club Impact din judeţ.

Programul IMPACT este un model educaţional nonformal de succes, dezvoltat în România de către Fundaţia Noi Orizonturi, şi preluat de alte nouă ţări (SUA, Honduras, Republica Dominicană, Republica Moldova, Albania, Armenia, Nicaragua, Mexic şi Haiti). Această iniţiativă este parte din proiectele „IMPACT – model de educaţie pentru cetăţenie activă şi implicare comunitară în rândul copiilor şi tinerilor” şi „Conectează-te la comunitate”, proiecte finanţate prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Acesta se adresează profesorilor care vor să fie implicaţi în dezvoltarea tinerilor şi în afara orelor de clasă, ajutându-i să devină responsabili, curajoşi, cu spirit de iniţiativă şi respect pentru ei şi pentru cei din jurul lor, încrezători, independenţi în alegerile pe care le fac şi dornici să lucreze în echipă.

Printre cele mai importante criterii de selecţie, pe baza cărora s-au ales cele mai bune proiecte, au fost motivaţia profesorului aplicant, părerea despre implicarea tinerilor în comunitate, experienţe în derularea programelor extracuriculare fiind un punct forte, onestitatea completării formularului de înscriere, motivaţia directorului, modalităţi de susţinere a Clubului, aşteptările şcolilor cu privire la programul IMPACT şi tehnoredactarea formularului.

„Îmi doresc sa implicam un număr cât mai mare de tineri in activitatile clubului, să organizăm activități cât mai atractive, nu în concurență cu altele, ci în completare și diversificare! (…) Faptul că a fost o aplicaţie completă şi că am spus că vom pune la dispoziţie aparatura necesară şi spaţii, cred că a contat.”, a spus directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Maria Băilă.

Coordonatorii din cadrul Fundaţiei spun că atât şcoala, cât şi profesorii implicaţi în acest Club au parte de o experienţă inedită. Astfel, profesorii beneficiază de adeverinţe de coordonare a activităţilor Clubului IMPACT, au posibilitatea să atragă fonduri în şcoala în care predau, au oportunitatea de a lucra într-un cadru liber, practic, în care își pot manifesta, alături de copiii şi tinerii IMPACT, creativitatea şi spiritul de iniţiativă, au posibilitatea de a publica în reviste cu cod ISSN, de a se apropia de elevii lor, de a deveni formatori sau mentori IMPACT, pot de a merge la evenimente naţionale şi internaţionale, tabere, gale de premiere şi nu în ultimul rând de a participa la un program susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, şcoala sau liceul implicat va face parte din reţeaua internaţională de Cluburi IMPACT, astfel, numele şcolii şi activităţile realizate de Clubul IMPACT vor apărea pe site-urile Fundaţiei Noi Orizonturi, în rapoartele şi materialele de comunicare ale Fundaţiei Noi Orizonturi, precum şi oportunitatea de a apărea în presă, se vor putea atrage resurse pentru şcoală, elevii au posibilitatea de a se dezvolta într-un cadru nonformal şi multe altele.

Înfiinţarea acestui club în judeţul Covasna vine în urma demersurilor făcute de către Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) Covasna prin compartimentul de tineret, de a aduce acest program în judeţul Covasna şi totodată a reuşitei de a organiza tabăra naţională Acţiunea Impacţiunea a Fundaţiei Noi Orizontui, care a avut loc la Pădureni, la începutul lunii septembrie.

În cadrul programului IMPACT tinerii identifică problemele reale din comunităţile în care trăiesc şi găsesc soluţii creative pentru rezolvarea acestora prin diferite proiecte de serviciu, în folosul acestora. Prin întâlnirile pe care tinerii le au în cadrul programului, îşi dezvoltă abilităţi de viaţă, valori şi atitudini care completează competenţele dobândite în şcoală sau familie. Conform organizatorilor, IMPACT îmbină serviciul în folosul comunităţii cu învăţarea şi distracţia, astfel responsabilizând tinerii şi ajutându-i să devină mai implicaţi şi mai încrezători în forţele proprii.

„Prin deschiderea acestui club, care vine pe fondul unei competiţii extrem de serioase fiind depuse 200 de solicitări de înfiinţare în ţară a unor asemenea cluburi şi aprobarea a unui număr de doar 30, se doreşte să se ofere tuturor tinerilor covăsneni posibilitatea de a se familiariza cu programul IMPACT şi a răspunde, astfel, nevoilor din comunitate. Se creează astfel o legătură strânsă, firească, între şcoală şi DJST, creând premisele unei dezvoltări comunitare în care tinerii să fie implicaţi.”, a declarat consilierul DJST, Cătălin Lazăr.

În 2014 în România, Mișcarea IMPACT reunește 120 de cluburi IMPACT în 13 județe: Iași, Neamț, Galați, Călărași, Constanța, Vrancea, Brașov, Cluj, Bihor, Mehedinți, Dolj, Hunedoara, Timiș, și peste 40 de cluburi în alte țări din lume.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail