Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna este implicată în proiectul „Observatorul pieţei muncii”. Conducerea instituţiei a explicat, recent, că prin acest proiect se doreşte crearea unei platforme online cu informaţii de pe piaţa muncii, în vederea emiterii unor studii, rapoarte, prin care să fie îmbunătăţit procesul de monitorizare și de evaluare a impactului net al măsurilor active de ocupare și şi să fie anticipată nevoile de formare profesională.
„Observatorul pieţei muncii” (OPM) al cărui beneficiar şi partener lider este Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, are ca parteneri alte nouă agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din zona de Centru şi de Vest a României (AJOFM Alba, AJOFM Mureş, AJOFM Braşov, AJOFM Harghita, AJOFM Covasna, AJOFM Sibiu, AJOFM Timiş, AJOFM Caraş Severin, AJOFM Arad), parteneri fiind şi Asociaţia L&C Consulting şi Camera de Comerț și Industrie Hunedoara; şi este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, se arată pe site-ul http://observatorulpieteimuncii.wordpress.com/. Potrivit aceleiaşi surse, proiectul are ca obiectiv general „dezvoltarea capacității Serviciilor Publice de Ocupare (SPO) de analiză, sinteză și prognoză a schimbărilor de pe piața muncii, în scopul adaptării sistemului de furnizare a serviciilor de formare profesională, la tendințele de evoluție a cererii de forță de muncă – la nivel inter-regional”, şi vizează „crearea unei platforme electronice online, care să analizeze și să coreleze informațiile de pe piața muncii în vederea emiterii unor studii, rapoarte, sinteze, furnizând o soluție viabilă de anticipare a nevoilor de formare profesională, ca răspuns la noile cerințe ale pieței muncii”.
Directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor, a explicat recent, că, prin acest proiect, practic, se doreşte realizarea unei platforme online, a unei baze de date, prin care să fie strânse la un loc date ale Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, dar şi date de la instituţii de învăţământ sau de la instituţii de autorizare formare profesională, astfel încât aceste informaţii să permită realizarea unor analize, în urma cărora să poată fi anticipate nevoile de formare profesională.
În acest sens, AJOFM Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Covasna şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna şi a demarat un protocol de colaborare şi cu Extensia Universitară „Babes- Bolyai” din Sfântu Gheorghe, ne-a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor.
„Proiectul prevede crearea unei platforme online -un element foarte complex – o bază permanentă de date în care noi am putea să citim, încărcând retroactiv date de acum câţiva ani- despre backgroundul, situaţia oamenilor care vin aici (…). Acest proiect doreşte ca baza pe care noi o avem şi informaţiile instituţiile cu care avem protocol de colaborare – să fie încărcate într-o singură bază de date, într-un singur limbaj (…), astfel încât (…), pe termen lung să încercăm să avem o evidenţă despre oameni, ca după aceea să putem trage concluzii – să vedem care este tendinţa pieţei muncii, care sunt meseriile mai puţin căutate, care sunt meseriile dorite de oameni, care sunt opţiunile angajatorilor. Toate acestea, ulterior pot determina nişte analize”, a explicat directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor. Acesta a precizat că AJOFM Covasna a început deja colectarea informaţiilor: „Încercăm să încărcăm baza cu date din urmă cu cel puţin cinci ani. Efectul acestui proiect va fi unul foarte benefic, mai ales dacă sustenabilitatea va fi asigurată”, a încheiat directorul executiv al AJOFM Covasna.
Ana Alina Costache