Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat ieri,  într-o conferinţă de presă, că reuniunea româno-maghiară pe tema autonomiei teritoriale, care a avut loc recent la Poiana Braşov, nu a avut un caracter duplicitar” şi secret”, aşa cum acuză adversarii politici ai Uniunii.

Tamas Sandor a menţionat că întâlnirea a fost mediată de organizaţia Project of Ethnic Relations (PER), iar reprezentanţii UDMR au prezentat date legate de situaţia comunităţii maghiare şi proiectul de autonomie a aşa-zisului ţinut secuiesc”, respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.

Întrucât au existat voci care au afirmat în ultimele zile că întâlnirea a fost mediată de un grup infracţional”, Tamas Sandor a spus că nu le-a cerut cazierul judiciar”. Noi nu ne-am ascuns niciodată (…) Nu am cerut de la nimeni cu care am discutat în ultimii ani de zile despre autonomia ţinutul secuiesc, nu am cerut de la nimeni cazier judiciar. Important este că am discutat cu toţi cu care se poate discuta despre autonomie. Noi vorbim şi la Petriceni (un sat din judeţul Covasna – n.r.), şi la Sfântu Gheorghe, şi la Bruxelles, şi la Bucureşti expunem aceleaşi idei despre autonomie şi nu e nimic duplicitar şi nimic de ascuns”, a afirmat Tamas Sandor.

Pentru a întări afirmaţiile, el a adăugat că UDMR Covasna a facilitat reprezentanţilor PER o întâlnire cu circa 20 de intelectuali şi formatori de opinie de etnie maghiară, pentru a se putea convinge că ideea autonomiei este susţinută şi de comunitatea maghiară, deci nu este doar ambiţia unor politicieni.

Tamas Sandor pune criticile adversarilor politici pe seama faptului că nu au fost chemaţi la această masă rotundă, la care americanii au invitat doar pe cei care contează pentru ţinutul secuiesc”. Potrivit acestuia, următoarea întâlnire româno-maghiară va avea loc în luna februarie a anului viitor şi a confirmat că va lua parte împreună cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Nu cred că părerea lui Izsak Balazs (liderul Consiliului Naţional Secuiesc – n.r.) poate pe mine sau pe prietenul meu Antal Arpad să ne îndepărteze de ideea ţinutului secuiesc”, a conchis Tamas Sandor.

Antal Arpad a subliniat că americanii din PER au fost cei care au iniţiat acest dialog, la întâlnirea de la Poiana Braşov fiind invitaţi şase reprezentanţi ai UDMR şi 12 politicieni de la diferite partide româneşti, pe care nu i-a nominalizat. Ei, americanii, practic au atras atenţia asupra faptului că există o problemă din punct de vedere geopolitic în zonă şi că ar trebui ca prin dialog cu partea română să găsim o soluţie”, a spus Antal Arpad.

Precizările liderilor UDMR au venit după ce în presa de limbă maghiară au apărut miercuri informaţii potrivit cărora întâlnirea de la Poiana Braşov ar fi fost mediată nu de organizaţia americană PER, ci de Friends of the Project on Ethnic Relations”, o asociaţie înregistrată în România pe data de 5 iunie 2014.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail