„Ceea ce este gratis, din păcate nu este apreciat.(…) Oamenii  ne şi întreabă: Nu ne daţi şi nouă ceva? Din păcate, sunt obişnuiţi cu sistemul acesta social prost gândit”

Persoanele aflate în situaţie de risc financiar şi social sunt primele care îşi anunţă prezenţa când este vorba de un proiect de pe urma căruia primesc ajutoare. Din păcate, acest lucru este o realitate care are la bază un sistem social prost gândit, ce oferă o serie de drepturi acestei pături sociale din România, fără a cere în schimb ceva.

La începutul acestui an şcolar, Fundaţia Creştină Diakonia, filiala Sfântu Gheorghe a demarat un proiect social, de tip afterschool,  destinat unui număr de 28 de copii din Valea Crişului, care provin din familii defavorizate, marea majoritate de etnie romă. În cadrul acestui proiect, copiii de clasa I de la Şcoala Gimnazială din Valea Crişului sunt aşteptaţi la ora 12:00 – după terminarea orelor de la şcoală – de către un învăţător şi un pedagog, și  le este servită masa de prânz. După ce clasa este aranjată, urmează o serie de activităţi educative, sociale, recreative sau programe culturale precum, dansuri, muzică, campare, relaxare sau cluburi de narat poveşti, menite să le dezvolte vocabularul, să capete îndemânări practice şi să-şi îmbunătăţească stima de sine şi încrederea, până la ora 17:00.

Proiectul capătă contur, copiilor le place la Centru, iar părinţii sunt implicaţi. Totuşi, ceea ce este inedit la acest proiect este faptul că şi părinţii sunt antrenaţi cel puţin 8 ore pe lună în diferite activităţi,  fără a primi  ajutoare financiare sau materiale pentru a-şi aduce copilul la acest centru, ci lucrează la diferite activităţi de pe urma cărora Centrul îşi poate acoperi o parte din cheltuieli. Directorul Fundaţiei Creştine Diakonia din Sfântu Gheorghe, Peter Makkai, a spus că la început, membrii familiei care erau invitaţi să ia parte la activităţi, alături de cei mici, erau oarecum dezorientaţi din pricina lipsei ajutorului financiar pe care de regulă îl primesc, având calitatea de „rom/persoană defavorizată”, însă au înţeles repede că pentru a primi ceva, trebuie să ofere la rândul lor altceva. Astfel, neavând bani să plătească masa celor mici, spre exemplu, părinţii s-au ocupat de curăţenia Centrului, spălarea vaselor, ori confecţionarea de mături stradale, care vor fi valorificate ulterior.

„Foarte mulţi se implică la spălat de vase, făcut curaţenie. Se conturează că vom putea să iniţiem şi câteva activităţi de economie socială, cum ar fi să începem să facem mături stradale, sau ceva textile. Încercăm să coasem, şi ei vin cu idei. Toţi părinţii vor acorda cel puţin o zi de voluntariat. Am vorbit cu Tega şi au nevoie lunar de 3000 de mături, și sunt foarte interesaţi să le preia de la noi. Din aceste fonduri se pot achiziţiona lucruri, sau se pot dezvolta alte acţiuni, sau putem plăti masa celor mici. (…)Din păcate, noi vedem că toate proiectele sociale pentru persoane cu nevoi, sau romi, se fac gratis, sau se şi dau bani ca să participe la diferite activităţi. Este ceva inecceptabil pentru un rom. Dacă primeşte cineva un serviciu social, un spijin,  şi acest om sau  membrii familiei sunt  sănătos, atunci să plătească măcar o contribuţie la acest serviciu, şi dacă nu are bani,  să vină să dea o mână de ajutor. Ceea ce este gratis, din păcate nu este apreciat, în primul rând, iar în al doilea rând, când se termină banii proiectului, nu se mai poate susţine, şi de aceea avem milioane de euro risipiţi. Noi dorim să mergem pe altă filosofie, pe o altă perspectivă, cu o altă viziune. Într-adevăr, este şi mai greu. Oamenii ne şi întreabă: Nu ne daţi şi nouă ceva? Din păcate, sunt obişnuiţi cu sistemul acesta social şi politicile sociale prost gândite. Omul spune că dacă el este în nevoie, sau e rom, atunci trebuie să primească bani de la stat, asta fiind obligaţia statului sau a comunei unde locuieşte. Nu! În primul rând să lucreze şi să-şi facă el ceva pentru acest lucru”, a spus Peter Makkai.

Proiectul, finanţat pe o perioadă de trei ani de către Fundaţia „H. Stepic CEE Charity”, a băncii Raiffeisen din Austria, se doreşte a fi un succes în materie de proiecte sociale, fiind multiplicat cu sprijinul autorităţilor locale în comunităţile nevoiaşe, unde bugetul unei familii nu prevede activităţi pentru dezvoltarea socio-cognitivă a copilului.

„ Acum, proiectul este în incubare. Noi aşa am făcut mereu cu proiectele noastre: facem o încercare, vedem rezultatele şi dacă vedem că acest lucru merge, atunci multiplicăm. (…) Am dori după un an doi, dacă acest proiect merge şi dă rezultate, să îl multiplicăm. Dacă este voinţă şi acceptare din partea autorităţilor locale şi judeţene, de ce nu, acest proiect să fie multiplicat şi dus mai departe în alte comunităţi, unde asemenea proiecte sunt binevenite”, a concluzionat Peter Makkai.

Potrivit sursei citate, proiectul de la Valea Crişului va fi menţinut de către Fundaţia Diakonia după terminarea fondurilor primite din Austria, mai ales dacă rezultatele sunt cele aşteptate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail