Fermierii din Zona Buzaielor și cei din Zagon au participat, sâmbătă, la  întâlnirile la care a fost prezent  ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 În jur de 200  de fermieri din localitățile Sita Buzăului, Barcani și Întorsura Buzăului precum și prefectul județului Covasna, Marius Popica, primarul Nicolae Stoica,  reprezentanți ai Direcției Agricole Covasna, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA), Oficiului pentru ameliorare si reproducere în zootehnie, Asociației județene a crescătorilor de Bovine Covasna, etc., au ales să fie prezenți sâmbătă dimineața, la Căminul Cultural din Sita Buzăulului, unde au fost discutate o mică parte dintre probleme cu care se confruntă agricultorii covăsneni.   

Ministrul Daniel Constantin a declarat că  vizita sa  în cele două localități ale județului Covasna, unde există asociaţii puternice ale crescătorilor de animale, se datorează insistențelor venite din partea  președintelui Asociației crescătorilor de Bovine Covasna, Ötvös Mózes, care merge destul de des la Ministerul Agriculturii, pentru a face cunoscute problemele din zonă și doleanțele celor pe care îi reprezintă.

Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe fermieri să solicite subvenţie pentru achiziţionarea de juninci

 Potrivit Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a îndemnat pe fermieri să cumpere juninci pentru îmbunătăţirea materialului genetic al animalelor, menţionând că Guvernul subvenţionează 50% din costuri.
Ministrul Agriculturii a menționat că  subvenţia se cifrează la 5.000 de lei pe cap de animal de rasă, iar fermierii care vor să beneficieze de acest ajutor pot depune dosarele până pe data de 10 noiembrie a.c. Daniel Constantin a declarat că Guvernul oferă, astfel, o mână de ajutor fermierilor pentru a putea creşte numărul şi performanţele animalelor şi a putea accesa mai uşor fondurile puse la dispoziţia lor prin diverse programe. În acelaşi scop, Guvernul va subvenţiona şi achiziţionarea de berbecuţi pentru reproducţie din rase specializate
Ministrul Agriculturii a spus că subvenţiile în sectorul zootehnic şi vegetal vor creşte semnificativ în perioada 2015-2020, însă şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că ţara noastră continuă să fie „un exportator de materie primă”, prin urmare pe viitor vor fi stimulate mai mult investiţiile pe partea de procesare şi de „integrare a producţiei”.
Daniel Constantin a afirmat că ministerul pe care îl conduce va căuta soluţii pentru a-i ajuta pe fermierii care au avut pierderi din cauza bolii limbii albastre, menţionând că cei mai afectaţi nu au fost crescătorii de bovine, ci cei de ovine care exportau în ţările arabe.
Fermierii s-au plâns de preţul mic de achiziţie a laptelui şi au solicitat scăderea TVA la lapte şi produsele din lapte, însă ministrul Agriculturii le-a spus că, deşi măsura este dorită de Guvern, o decizie va putea fi luată doar după evaluarea corectă a impactului asupra bugetului de stat.

Ministrul Agriculturii îi încurajează pe fermieri

În fața celor peste  200 de crescători de bovine și  cultivatori de cartofi şi sfeclă de zahăr din judeţul Covasna  care au fost prezenți la întâlnirea de la Zagon, ministrul Agriculturii  a  afirmat că vor creşte subvenţiile acordate cultivatorilor de cartofi, respectiv crescătorilor de animale. Totodată, Daniel Constantin a declarat că  odată cu eliminarea cotelor de lapte, producătorii de lapte trebuie să se pregătească să facă față concurenței externe.  Acesta a menționat că, la nivelul ministerului, s-au luat o serie de măsuri care vizează reducerea importului de lapte, măsuri ce vin în ajutorul fermierilor locali.

Gazda evenimentului de la Zagon, primarul Kis József şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Ötvös Mózes,  au ridicat numeroase probleme care îi afectează pe fermierii din judeţul Covasna.

Răspunzând întrebărilor fermierilor prezenţi, ministrul a spus: „În anii următori se vor afla în poziţii favorizate acele persoane care sunt membre ale unor organizaţii de producători, respectiv cei care nu comercializează produsele, precum lapte, carne, cartofi sau cereale, doar sub formă crudă, ci le prelucrează”. În opinia ministrului, aceasta este modalitatea care oferă garanţia că fermierul autohton va fi competitiv în faţa fermierului străin. Ministrul a mai atras atenţia că, începând cu 2015, odată cu ridicare restricţiei pentru producţia de lapte, producţia autohtonă va fi concurată probabil de laptele mai ieftin din import.

Prezent la întâlnirea de la Zagon, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor,  a evidenţiat faptul că organizaţiile de producători vor fi în continuare sprijinite, aceştia având şansa să concureze nu separat, ci împreună. „Consider un noroc faptul că politicile Ministerului Agriculturii şi cele ale autorităţilor locale converg în aceeaşi direcţie. Predarea sistemului de irigare în data de 24 octombrie, achiziţionat de către Asociaţia Agrosic, reprezintă un pas care va aduce rezultate. Bineînţeles, vom urmări în continuare scopul ca judeţele Covasna şi Harghita să ocupe şi în anii ce urmează un loc de frunte în ceea ce priveşte proporţia terenurilor agricole cultivate” a afirmat preşedintele CJ Covasna.

Secretarul de stat UDMR, Nagy Tamás, a precizat că Guvernul intenţionează să sprijine în continuare producătorii de cartofi, aceştia putând beneficia de o subvenţie de 960 de euro/hectar la cartofii de sămânță și 760 de euro/hectar la cartofii de consum. De asemenea, ministrul Daniel Constantin a făcut promisiunea că plata avansului din subvenţia pe suprafaţă va fi efectuată în cursul săptămânii viitoare.

Principalele solicitari făcute de Asociația crescătorilor de Bovine Covasna

Deoarece în decursul celor câteva ore de discuții ce au avut loc la Sita Buzăului și la Zogon  nu s-au putut aduce la cunoștința oficialului Ministerului Agriculturii toate problemele cu care se confruntă agricultorii covăsneni, reprezentanții Asociației crescătorilor de Bovine Covasna i-au înaintat ministrului Daniel Constantin o adresă ce cuprinde principalele solicitări ale acestora, în care se arată:

          „În urma  discuțiilor avute cu fermierii din județul Covasna  și  cu asociațiile din alte județe vă prezentăm o serie de propuneri menite să sprijine în mod real activitatea din sectorul zootehnic și agricol, mai ales prin prisma noilor modalități de acordare a subvențiilor pentru perioada 2015-2020.

          Având în vedere faptul că, în conformitate cu prevederile proiectului de acordare a subvențiilor pentru 2015-2020, forma pricipală de sprijin prin plățile naționale tranzitorii va scădea progresiv, ajungând la 50% în  2020, iar sprijinul  voluntar cuplat avantajează doar fermele mari, se poate observa că fermierul mic și mijlociu  va fi net dezavantajat comparativ cu situația actuală. În calitate de apărători ai intereselor tuturor membrilor asociației solicităm următoarele: La plățile naționale tranzitorii suma de referință să fie de 192 milioane euro în loc de 152 mil.euro, cum este prevăzut în proiect; La sprijinul voluntar cuplat (categoria vaci lapte) solicităm: vârsta vacilor eligibile  să nu fie limitată ,numărul vacilor eligibile/fermă să fie cuprins între 5 capete și 250 capete, iar producția de lapte/cap vacă să nu fie luată  în considerare cel puțin în primii  3 ani.

             La capitolul sprijinului acordat fermelor cu personalitate juridică aflate într-o formă de determinare a calității genetice (70% COP iar RG-gratuit) solicităm extinderea acestuia și în cazul fermelor fără personalitate  juridică, deoarece și acestea sunt impozitate, în prezent.

            Impozitarea așa ziselor construcții speciale (taxa pe stâlp) este o măsură care în cazul agriculturii ar trebui anulată sau măcar reanalizată.

            Atât în zootehnie cât și în cultura câmpului considerăm că un program de subvenționare a dobânzilor pentru investiții și productie ar  fi benefic.

             În contextul renunțării la cotele de lapte din UE, considerăm că MADR ar trebui să stabilească o serie de strategii de stabilizare a prețului laptelui către producători.

            Reducerea TVA-ului atât în cazul lactatelor cât și a produselor din carne ar favoriza o creștere a  desfacerii cu efecte benefice și pentru producători.

         Am expus mai sus doar o parte din problemele cu care ne confruntam și a căror rezolvare urgentă ar  evita o serie de manifestări publice ale unor nemultumiri existente în momentul de față în rândul fermierilor. Sperăm că aceste solicitări vor beneficia de înțelegerea și rezolvarea favorabilă ”.

M.G.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail