Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş (FCRCHM) a cerut, vineri, respectarea hotărârii Înaltei Culţi de Casaţie şi Justiţie de săptămâna trecută, potrivit căreia steagul secuiesc, aprobat ca steag al judeţului Harghita, este discriminatoriu la adresa românilor.

Întrebat dacă va respecta această decizie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru AGERPRES că aşteaptă motivarea Înaltei Curţi pentru a se consulta cu juriştii, după care va formula un punct de vedere.

Într-un comunicat remis vineri presei, FCRCHM aminteşte faptul că în noiembrie 2009, Consiliul Judeţean Harghita, la propunerea preşedintelui Borboly Csaba, a aprobat o hotărâre prin care steagul secuiesc devenea simbolul reprezentativ al întregului judeţ, „fără a ţine seamă de celelalte etnii ale judeţului, în primul rând de dorinţa românilor, numeric minoritari în judeţul Harghita, care au propus ca drapelul judeţului să conţină şi elemente simbolice româneşti’.

Drept urmare, hotărârea a fost reclamată la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de un cetăţean din Sfântu Gheorghe, iar ulterior în cauză au intervenit şi trei asociaţii din Harghita, membre ale Forumului, care au atacat şi în instanţă hotărârea respectivă.

Potrivit sursei citate, demersul juridic al celor trei organizaţii a fost respins, atât de către Tribunalul Judeţean Harghita, cât şi de CNCD, care a considerat că steagul respectiv, adoptat ca drapel al judeţului Harghita, nu constituie o discriminare la adresa românilor harghiteni.

În comunicat se mai arată că procesul a ajuns la Curtea de Apel Târgu Mureş. Curtea a constatat că hotărârea Consiliului Judeţean, dar şi decizia CNCD sunt ilegale şi constituie acte discriminatorii la adresa românilor harghiteni. „Cu toate acestea, aşa-zisul steag al unei unităţi teritorial- administrative inexistente, numită ,,ţinutul secuiesc’, continuă să fluture pe toate instituţiile publice ale statului român: Consiliul Judeţean, consiliile locale, şcoli, grădiniţe, instituţii culturale etc., fără să se ţină seamă de faptul că Hotărârea 269/2009 a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş irevocabil”, se menţionează în documentul FCRCHM.

În comunicat se aminteşte şi că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş a fost atacată cu recurs de Consiliul Judeţean Harghita şi CNCD, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursul, miercuri, 15 octombrie.

De asemenea, FCRCHM solicită factorilor responsabili să ia măsuri pentru respectarea deciziei Înaltei Curţi, punctând că în România nimeni nu poate fi mai presus de lege.Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită tuturor factorilor responsabili din cele trei judeţe să ia toate măsurile ce se impun pentru ca într-un stat de drept sentinţele şi deciziile luate de organele de justiţie să fie respectate întocmai. Iar impunerea respectării lor o au tocmai organele statului de drept, ştiut fiind că numai acele state „îşi păstrează vigoarea lor şi ajung la cea mai strălucită propăşire în care cetăţenii se supun legilor”. Motiv pentru care noi credem cu tărie că în România nimeni nu poate fi mai presus de lege! , se mai precizează în finalul comunicatului.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail