Cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei celebrată anual pe data de 25 octombrie, Tribunalul judeţului Covasna şi-a deschis vineri uşile pentru al treilea an, publicului interesat de mecanismul justiţiar românesc din ziua de azi.

Astfel, cu ocazia acestei zile, trei grupuri de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional „Mikes Kelemen” şi de la o şcoală gimnazială din Sfântu Gheorghe au trecut pragul impunătoarei clădiri pentru a afla ce se ascunde în spatele uşilor sălilor de judecată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Covasna, elevii de clasa a X-a de la cele două colegii au fost foarte receptivi la indicaţiile primite în momentul asistării unei şedinţe în sala de judecată, arătând totodată interes pentru subiectul şedinţei.

„În cadrul acestor întâlniri, noi dorim să asigurăm o cât mai mare transparenţă a procedurilor judiciare în faţa beneficiarilor actului de justiţie, astfel încât cetăţeanul să cunoască cât mai multe din activtatea pe care noi o desfăşurăm la nivelul Instanţei de Judecată. Au fost impresionaţi.(…) Copiii au fost foarte receptivi şi disciplinaţi. Le-am şi explicat că o şedinţă de judecată implică o anumită solemnitate şi i-am rugat să păstreze liniştea în sala de judecată pentru că am prins o şedinţă în curs de desfăşurare. Chiar am fost plăcut impresionată că i-a interesat subiectul şi ne-au ascultat. Acum, sperăm că au şi rămas cu ceva din această acţiune a noastră. Celula de arest a avut un impact destul de puternic faţă de grupurile de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Covasna, Carmen Mirela Logican.

Tribunalul şi Judecătoriile funcţionează cu 31 de judecători, în judeţul Covasna

În momentul de faţă Tribunalul Covasna are 14 jdecători, din care 4 care judecă în materie de penal şi 10 în materie civilă. Pe lângă aceştia, alţi 17 profesează la Judecătoria Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

Preşedintele Tribunalului Covasna- Orășteanu Nicolae

Preşedintele Tribunalului, Nicolae Orăşteanu spune că în ciuda faptului că este printre cele mai mici tribunale din ţară – care rezolvă în medie 6.000 de dosare pe an – Tribunalul Covasna „are schema completă”  în ceea ce priveşte judecătorii şi grefierii. Totodată, acesta a amintit că angajaţii pe care instituţia îi are au o vechime mai mare de 20 de ani, fluctuaţia de personal fiind inexistentă. „Suntem unul dintre cele mai mici tribunale din ţara asta, pentru că şi judeţul este unul dintre cele mai mici. La Judecătoria Sfântu Gheorghe sunt 10 judecători, la Târgu Secuiesc sunt 4 judecători şi la Întorsura Buzăului sunt 3. Aşadar, în tot judeţul Covasna sunt 31 de judecători. Pe linia administrativ-judiciară suntem subordonaţi Curţii de apel Braşov. (…) La judecători avem schema completă, aşa ne place nouă să spune. Avem cel puţin un grefier la un judecător, dacă nu chiar mai bine. Nu avem fluctuaţie de personal. Grefierii noştri lucrează aici de peste 20 de ani. Dintre judecători trei sunt locali, iar 13 sunt din afara oraşului. Marea majoritate a colegilor sunt braşoveni sau locuiesc în comunele din jurul Braşovului”, a explicat Nicolae Orăşteanu.

Chiar dacă la capitolul resurse umane preşedintele Tribunalului a avut numai cuvinte bune, acesta a amintit de situaţia spaţiului mic în care sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea, zi de zi.

Începute în urmă cu 2 ani și jumătate, lucrările la clădirea cea nouă a Tribunalului Covasna par că nu se mai termină. Şi aşa şi este. Din totalul de 16 milioane de lei, valoarea totală a investiţiei, Ministerul Justiţiei a alocat doar 2.9 milioane de lei, suficient cât să poată fi ridicate 5 nivele din beton, din cele 7 etaje pe care proiectul îl prevede.

Cele cinci nivele ale noii clădiri

„Clădirea actuală este într-un stadiu de întreţinere nu foarte bun. Lângă aceasta construim, de aproape 3 ani de zile, o extindere a tribunalului. Ar trebui să fie gata la anul viitor,  în mai, dar în ritmul acesta de finanţare nu va fi gata nici în următorii 6 ani. Ar fi cea mai frumoasă clădire din oraş dacă s-ar finaliza lucrările, iar aici, în clădirea veche ar trebui să rămână Judecătoria Sfântu Gheorghe. Va fi o clădire cu 7 etaje care dispune de multe săli de şedinţă. Avem un cod  nou de procedură civilă din luna februarie a anului trecut, care cere să judecăm procesele private în camere de consiliu, adică să nu fie şedinţe publice. Deocamdată, acea procedură s-a amânat până la 1 ianuarie 2016, tocmai datorită faptului că nu există camere de consiliu”, a explicat Nicolae Orăşteanu.

Angajaţii instituţiei nu sunt foarte deranjaţi de faptul că trebuie să lucreze într-un spaţiu extrem de restrâns, alături de colegii lor, ci mai degrabă de lipsa acută se spaţiu pentru depozitarea arhivei şi de condiţiile din cele 4 săli de judecată, unde geamurile mari cu giurgiuvelele de metal lasă aerul rece să pătrundă în încăpere. Nici măcar de partea IT nu există plângeri, chiar dacă sunt calculatoare vechi de 7-8 ani.

O parte din arhiva veche

Conform proiectului, noua clădire de 7 etaje ar trebui să aibă 3.500 de metri pătraţi, care ar acoperi toate nevoile de spaţiu pe care Tribunalul le are în momentul de faţă. „Noua clădire va avea 3.500 de metri pătraţi. Este o clădire foarte generoasă. Am avea suficient spaţiu pentru arhivă. Noi ne confruntăm cu o lipsă acută a spaţiului pentru arhivă. După ce se termină procesele, le scoatem din arhiva activă, şi le ducem în arhiva pasivă, în subsolul clădirii. Acolo le avem ordonate pe rafturi, mai mult sau mai puţin stabile şi corespunzătoare. Încercăm să le ordonăm în aşa fel încât să avem şi spaţiu dar să nu periclităm dosarele. În noua clădire am sta foarte bine la capitolul arhivă. Nu am mai avea nevoie de nimic, dacă am avea asemenea clădirii”,a  mai spus preşedintele Tribunalului.

Acesta s-a arătat mulţumit de faptul că anul în curs a primit 1.7 milioane de lei, o sumă puţin mai mare de bani de la Ministerul Justiţiei, decât anul trecut, reuşind astfel să ridice cu un nivel mai mult decât anul precedent. Aşteptând să se încălzească puţin vremea, preşedintele Tribunalului speră să poată folosi şi ultimii bani primiţi de la Minister, 500.000 de lei.

„Acestea sunt nevoile de spaţiu, dar activitatea o desfăşurăm normal şi în actualul spaţiu, numai că pe viitor se simte nevoia unor condiţii mai bune de lucru. Avem 4 săli de şedinţă: două alocate Tribunalului şi două Judecătoriei. Tribunalul are o sală mare şi o sală mică, ceea ce nu e prea suficient, nu poţi să ţii un tribunal cu doar două săli de şedinţă. Din fericire există o bună colaborare între judecători şi reuşim să ne înţelegem în ceea ce priveşte folosirea sălilor de şedinţă”, a completat Nicolae Orăşteanu.

Ghiduri practice cu modele de cereri, lansate de „Ziua Uşilor Deschise”

Dacă tot a fost Ziua Uşilor Deschise la Tribunalul Covasna, conducerea a lansat două ghiduri practice cu modele de cereri de chemare în judectaă, atât în materie civilă cât şi în materie penală.

„Le-am copiat pe suporturi magnetice şi le-am pus la dispoziţia grupurilor de copii care până la această oră au venit şi au răspuns invitaţiei noastre la acest evenoment. (…) Nu au mai existat astfel de ghiduri, de aşa amploare, până acum. Modele de cereri se mai găsesc, da aceasta este o lucrare destul de mare. Ce este mai important este că sunt adaptate după noile proceduri din 15 februarie 2013”, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Noile ghiduri cu cereri sunt gratuite şi se găsesc pe site-ul Tribunalului Covasna la adresa: http://portal.just.ro/119/SitePages/informatii.aspx

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail