Se spune că talentul nu are vârstă. Acest lucru ni-l demonstrează şi două eleve în clasa a III a de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Cristiana şi Brânduşa au dovedit în repetate rânduri că talentul lor de a scrie poezii este demn de apreciat. Fetele, la numai 9 ani, au ieşit în faţă cu creaţiile lor, atât pe scena Festivalului „Ciobănaşul”, dar şi la alte evenimente desfăşurate pe plan local.

Cristiana Murea şi Brânduşa Stroie, eleve în clasa a III – a C Step By Step,  nu se tem să recunoască faptul că îşi doresc să fie cunoscute şi apreciate pentru talentul lor. Pasiunea pentru scris, atât poezii, cât şi compuneri, le-a fost insuflată la şcoală: „Odată, tot noi două, am făcut nişte compuneri la şcoală şi doamnele învăţătoare ne-au pus să le citim în faţa clasei.”, mi-a spus Brânduşa. „Aşa ne-am dat seama că vrem să mergem mai departe”, a adăugat Cristiana.

Tehnica de lucru a fetelor este cât se poate de serioasă. Brânduşa a spus că atunci când scrie o poezie: „mai întâi fac textul şi apoi îl pun în rime.”

Atât, Cristiana, cât şi Brânduşa, l-au numit pe Mihai Eminescu drept autorul care le inspiră cel mai mult. Întrebate de ce îl consideră pe Eminescu autorul preferat, Cristiana mi-a spus: „Pentru că a scris foarte multe poezii despre copii şi de acolo m-am inspirat ca să scriu şi eu.” Brânduşa a spus că îi place Mihai Eminescu pentru că este autorul poeziei „Luceafărul”.

Le-am întrebat pe micile scriitoare ce le transmit celor care încă nu şi-au găsit talentul. Cristiana mi-a spus: „Nu este uşor să îţi găseşti talentul. Trebuie timp şi timp ca să îl dobândeşti. Important este să îl cauţi în adâncul inimii şi o să îl găseşti. Chiar dacă nu ai talent să faci poezii, poate ai talent să pictezi, să cânţi sau să dansezi.”

Interpretarea propriilor creaţii pe scena festivalului folcloric „Ciobănaşul” a fost un punct important în vieţile celor două fete. Textele create de Cristiana şi Brânduşa şi recitate în faţa publicului din zona Buzaielor, sunt următoarele:

Meleagurile mele – Cristiana Murea

„Meleagurile mele sunt cele mai frumoase/ Cu dealuri, munţi, ape şi case luminoase/ Aici, în Întorsura, auzi munţii vorbind/ Cu ape reci şi limpezi, la vale şovăind. / E locul cu tradiţii / Din moşi – strămoşi lăsate, / Iar noi, cât şi părinţii / Le ducem mai departe.”

Ciobănaşul – Brânduşa Stroie

Ciobănaşul de la munte, / Cu oiţele cornute / Coboară din deal în vale / Să-şi cânte doinele sale. / Aşa cântă fluieraşul / Când începe Ciobănaşul. / Aici dragi îmi sunt oiţele, doinele, băciţele/ Codrii – nalţi cu cetini verzi, / Ape limpezi poţi să vezi. / Oriunde-n lume m-aş duce, / Nicăieri nu-i apa dulce/ Ca sub Ciucaş la izvor/ Unde-mi cânt al mândrii dor./ Am văzut-o pe Ancuţa, / Ea începe grădiniţa/ Şi pe-Andrei îl întreba, / Când începe şcoala?/ Atunci, va suna un clopoţel, / Şi mulţi copii cu ghiozdănel / Se vor îndrepta spre şcoală/ Fiindc-acum e toamnă iară.”

Lăcrămioara Bularca, una din învăţătoarele fetelor, a spus: „Noi le sfătuim să scrie în continuare. Cât sunt la noi în clasă, noi le propulsăm. Totdeauna am trimis copii la concursuri de creaţie la nivel naţional. Depinde şi de profesori şi de cum vor fi impulsionate mai departe. Dragostea de scris, de condei este cultivată de profesori, în primul rând.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail