La sfârşitul de săptămână, între 17 şi 19 octombrie, a avut loc primul seminar de autoapărare din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, asistenţilor sportivi şi instructorilor de arte marţiale, “Iris 2014”. Acesta s-a desfăşurat la Târgu Mureş, fiind organizat de Federaţia Română de Arte Marţiale (FRAM), cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Potrivit organizatorilor, seminarul a avut ca obiective dezvoltarea şi promovarea artelor marţiale în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere, indiferent de vârsta acestora, construirea unei echipe tehnice speciaizate și chiar încheierea şi dezvoltarea unor parteneriate cu diferite organizaţii şi entităţi a persoanelor cu dizabilităţi de vedere din Uniunea Europeană.

La seminar au luat parte persoane și sportivi cu deficiențe de vedere, sportivi asistenți, instructori și antrenori de arte marțiale din țară, care și-au arătat interesul de a lucra împreună la dezoltarea primei echipe tehnice naționale specializată pe această problematică. Printre participanți s-au aflat și antrenorii Clubului Sportiv „Show Time” din Sf. Gheorghe, Sensei Şchiopu Cristian şi Carp Silviu Ionel, care au ales să participe la acest seminar, unic în România, cu speranța dezvoltarii unei astfel de secții, a persoanelor nevăzătoare care doresc să practice Arte Marțiale, și la noi în județ.

„A fost o experință care nu se poate descrie în cuvinte, este de neimaginat cum o persoană cu deficiențe de vedere apreciază distanțele, execută tehnici de autoapărare cu o lejeritate extraordinară și cum poate mânui sabia sau bastonul. A fost plăcut să lucrăm pe viu cu persoane nevăzătoare, unele dintre acestea venind pentru prima oară într-o sală de antrenament, dar și cu sportivi nevăzători ce au o perioadă de peste doi ani de practică. Ne-am pus în situația lor, ne-am acoperit ochii și am încercat să executăm tehnici simple, care în mod normal nu ne pun probleme, însă pe care le-am executat destul de greu și nesigur atunci când am fost acoperiți la ochi. Dorim să continuăm această muncă și încercăm să găsim persoane cu deficiențe de vedere care vor să practice  arte marțiale, noi fiind deschiși oricărei colaborări. Persoanele interesate  pot lua legătura cu noi la telefon 0746196209 sau la Dojo-ul clubului ce se alfă în cadrul Casei Armatei, strada Oltului nr. 14, în fiecare zi de Luni și Joi de la orele 17.00 la 21.00”, au declarat reprezentanţii Clubului Sportiv Show Time.

Seminarul face parte dintr-un proiect mai amplu denumit „ARTELE MARŢIALE – O LUME PRIMITOARE!” ce cuprinde acţiuni naţionale de selecţie în ramurile sportive din cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale pentru copii şi persoane cu dizabilităţi, din cadrul Programului Pierre de Coubertin, sesiunea august 2014. Evenimente următoare ale acestui proiect național se vor desfășura în Iaşi  17-19 Octombrie 2014 (doua zile); Giurgiu  24-26 Octombrie 2014 (două zile); Cluj Napoca 07-09 Noiembrie 2014 (două zile); Timişoara 14-16 Noiembrie 2014 (două zile); Bucureşti 14-16 Noiembrie 2014 (două zile); Braşov 21-23 Noiembrie 2014 (două zile).

În cadrul aceluiaşi proiect FRAM organizează proiectul „GENERATIA DE MÂINE A PRACTICANȚILOR  DE ARTE  MARȚIALE”, care se concentrează asupra organizării de stagii şi competiţii pentru copii şi persoane cu dizabilităţi.

„Vom încerca să dăm curs acestor proiecte ce aduc un aport important dezvoltării artelor marțiale, dar și a noastră personală, școala de arte marțiale Show Time dorind să fie un exemplu bun în cadrul comunității în care trăim cu toții”, a concluzionat Sensei Cristian Şchiopu.

M.D.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail