Deputatul Partidului Social Democrat (PSD), ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, consideră că este important ca în fiecare oraş să existe o stradă principală denumită 1 Decembrie, aspect prevăzut în legea pe care a iniţiat-o şi care a fost promulgată marţi de preşedintele Traian Băsescu.

Parlamentarul harghitean a declarat pentru AGERPRES că a depus această iniţiativă legislativă după ce anul trecut, când pregătea parada de 1 Decembrie de la Bucureşti, şi-a dat seama că „nu există un act normativ care să reglementeze activităţile ce se organizează cu ocazia Zilei Naţionale”.

Această lege are prevederi legate de obligaţiile pe care instituţiile statului şi administraţiile locale le au pentru organizarea activităţilor de 1 Decembrie şi stipulează că Guvernul şi autorităţile administraţiilor publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca de 1 Decembrie drapelul României să fie arborat în conformitate cu legea.

Mircea Duşa a mai spus că „având în vedere unele aspecte petrecute mai ales în Ardeal, unde la o serie de străzi din municipii şi oraşe le-a fost schimbată denumirea din 1 Decembrie”, a prevăzut în ultimul articol ca o arteră principală de circulaţie din municipii şi oraşe să poarte denumirea de „1 Decembrie 1918″.

„Cred că este important ca în fiecare oraş să există o stradă cu o asemenea denumire, având în vedere marele eveniment de la 1 Decembrie 1918, atunci când s-a făcut Marea Unire. (…) De fiecare dată toţi cetăţenii ţării trebuie să respecte simbolurile ţării, drapelul, imnul, Ziua Naţională şi demersul este unul care să scoată în evidenţă semnificaţia Zilei Naţionale a României”, a punctat Mircea Duşa.

Legea iniţiată de Mircea Duşa prevede că Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

În capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, consiliile locale şi comenduirile de garnizoană.

La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României şi la nivelul altor unităţi administrativ-teritoriale.

Actul normativ mai prevede că „la nivelul municipiilor şi oraşelor, o arteră principală de circulaţie centrală va purta denumirea de 1 Decembrie 1918″.

 AGERPRES


Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail