O centrală termică tip rachetă şi un generator electric cu motor Stirling brevetate de firma Ariadne SRL  din Sfântu Gheorghe, care vor intra anul acesta în producţia de serie, vor fi prezentate la Salonul de Invenţii şi Inovaţii Inventika, ce va avea loc săptămâna aceasta la Bucureşti.

Directorul societăţii, Pozna David a declarat  ieri, pentru AGERPRES, că generatoarele electrice cu motor Stirling funcţionează cu orice sursă de căldură, iar prin transformarea directă a energiei calorice în energie mecanică pot asigura concomitent atât căldură, cât şi curent electric. Pozna a menţionat că aceste generatoare pot fi folosite şi în cel mai izolat loc din lume, cu cheltuieli foarte mici şi reprezintă o alternativă viabilă la creşterea costului energiei şi la reducerea resurselor energetice convenţionale.

„Motorul Stirling este un motor cu aer cald care de la energia solară, biomasă, gaz sau orice sursă de energie utilizează energia calorică şi o transformă în curent electric sau lucru mecanic (…) Generatoarele pot fi folosite la case de locuit, la case de vacanţă unde trebuie să se facă foc şi prin adăugarea unui motor Stirling se poate obţine şi curent electric pentru un televizor, frigider, aspirator şi alte lucruri casnice necesare într-un cămin. Merge şi în satele izolate unde nu există curent, nici gaz şi tot trebuie să faci foc ca să te încălzeşti sau să găteşti şi automat foloseşti şi energia care altfel s-ar duce pe coş”, a precizat Pozna David.

Potrivit acestuia, o echipă de cercetători din Sfântu Gheorghe, condusă de Pall Arpad, a lucrat timp de aproape cinci ani la acest proiect şi a conceput şi o centrală termică „tip rachetă”, ieftină şi eficientă.

„Motoarele Stirling pot fi ataşate la orice tip de centrală. Cazanele rachetă sunt o noutate, am făcut o inovaţie, de fapt sunt nişte sobe speciale cu randament nemaipomenit de mare, unde un pumn de aşchii înlocuieşte un braţ de lemne. Sunt simple, fără automatizări, dar au randament maxim, nici nu se vede fumul pe coş. Sunt concepute pentru persoanele cu putere de cumpărare mai mică, pentru pensionari de exemplu, şi vom încerca să le scoatem pe piaţă la un preţ foarte convenabil (…) Ambele invenţii pe care le vom prezenta în cadrul Salonului de la Bucureşti vor intra anul acesta pe linia de fabricaţie (…) Am montat utilajele, mai aşteptăm să ne sosească nişte piese din Hong-Kong, dar putem spune că am intrat în linie dreaptă şi că anul acesta, până în decembrie, vom porni producţia de serie”, a declarat Pozna David pentru AGERPRES.

Salonul de invenţii şi inovaţii Inventika va avea loc în perioada 15-18 octombrie a.c. la Bucureşti, concomitent cu Târgul Tehnic Internaţional Bucureşti (TIB) şi Târgul internaţional de energie regenerabilă, energie convenţională, echipamente şi tehnologii pentru industria de petrol şi gaze naturale „ExpoEnergiE”. La Salonul Inventika vor fi selectate, jurizate si premiate cele mai bune invenţii si proiecte de cercetare.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail