Doctorul Santa Ferenc, medic epidemiolog la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna este de părere că dozele de vaccin antigripal pentru acest sezon ar putea fi distribuite de către Ministerul Sănătăţii chiar de luna viitoare.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă Ministerul Sănătăţii derulează o serie de licitaţii pentru stabilirea furnizorului de vaccinuri. „Ştim că se fac licitaţii dar nu ştiu dacă se fac pe baza cantităţilor primite în anii precedenţi, sau a unui plan ministerial prin care vor să facă vaccinarea în proporţie de 30% dintre cei expuşi la complicaţii.  Nu ştim care va fi deznodământul, dacă vom lua de la Pasteur, dacă vom lua de la GlaxoSmithKline, sau din Coreea de Sud. Nu ştim. (…) Anul acesta au ieşi cu declaraţii la televizor că vor începe mai repede (n.r.-licitaţiile), dar suntem la mijlocul lui octombrie şi nu ştiu dacă reuşesc să înceapă distribuirea vaccinurilor la începutul lui noiembrie. Dar vom vedea”, a declarat medicul.

DSP Covasna a comandat 10.000 de doze de vaccin de la Ministerul Sănătăţii, anul trecut,  din care a primt doar un sfert, de-ajuns să poată fi vaccinată 1,5% din populaţia judeţului. Din fericire, rapoartele DSP Covasna arată că judeţul nostru a fost ocolit de virusul gripal anul trecut. Vaccinarea antigripală se face în perioada de presezon, adică în lunile octombrie-decembrie,  deoarece producţia de anticorpi durează aproximativ 2-4 săptămâni, vaccinul asigurând imunitate antigripală pentru o perioadă de 6 luni.

Totuşi, dacă dozele de vaccin vor întârzia să ajungă la timp, recomandarea medicilor este să ne imunizăm cu vaccinuri achiziţionate din farmacii. Acestea din urmă sunt deja pregătite de mai bine de o lună, potrivit reprezentanţilor farmaciştilor, preţul unui vaccin fiind de aproximativ 30 de lei.

Toate vaccinurile de pe piaţă sunt bune

Doctorul Santa a atras atenţia că toate vaccinurile care sunt pe piaţă şi care au primit avizele necesare sunt eligibile şi pot fi folosite cu încredere în imunizarea împotriva gripei, făcând referire la vaccinurile primite anul trecut de la Ministerul Sănătăţii, care aveau inscripţii chinezeşti pe cutie.

Amintind de refuzul conducerii spitalului Judeţean de a se imuniza cu acele vaccinuri din cauza inscripţiilor chinezeşti, domnul doctor a explicat: “Oamenii pot avea încredere în toate vaccinurile care primesc avizul controalelor care se efctuează înainte. (…) Acela nu era vaccin românesc, dar era făcut pentru străinătate. Acum, şi China este prezentă în aceste acţiuni. Ei primesc chiar foarte multe vaccinuri şi de aceea se trece nu numai în engleză, franceză ci şi în chineză. Vă daţi seama la ce populaţie au ei acolo, dacă vaccinează 10% dintre cei expuşi, este mai mult decât dacă noi i-am vaccina pe toţi.”

Pentru a combate bolile de sezon trebuie să avem un stil de viaţă sănătos


Pentru a avea un sistem imunitar puternic, care să poată lupta cu bolile, recomandarea doctorului Santa Ferenc către fiecare persoană este de a avea un stil de viaţă sănătos, de-a face mişcare şi de-a avea o alimentaţie bogată în fructe şi legume cât mai colorate. „Singura metodă sigură este vaccinarea specifică, care dă o imunitate pentru virusul în circulaţie. În general, oameni care au imunitate bună rezistă bolii, deci nu se poate spune că nu se îmbolnăvesc, dar înving boala. Ca să ai imunitate bună trebuie să nu ai diabet, să nu ai boală cronică care solicită prea mult organismul, trebuie să nu fii obez, pentru că obezitatea este un risc enorm ca să faci o gripă severă, chiar letală. (…) Deci, ca să previi trebuie să te hrăneşti sănătos, să faci sport, nu acum, ci să ai un mod de viaţă în care să te plimbi măcar jumătate de oră în fiecare zi, să te hrăneşti variat, cu legume, fructe, cele mai bune fiind cele cu culori vii, cât mai închise la culoare deoarece sunt mai eficace pentru întărirea imunităţii, şi, totodată, există preparate din miere care sunt benefice”, a conchis domnul doctor Santa Ferenc.
Cele mai expuse persoane care se pot îmbolnăvi cu gripă sunt cele cu vârsta peste 65 de ani, copiii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi cu imunosupresie), personalul medical, persoanele instituţionalizate, membrii familiei care includ persoane în categoria cu risc crescut de complicaţii ale gripei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care călătoresc la tropice sau în emisfera sudică, precum şi vaccinarea copiilor mici şi a gravidelor.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail