Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna şi Instituţia prefectului  Judeţul Covasna, cu sprijinul Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, deschiderea oficială a sesiunii de înscriere a proiectelor de tineret la prima Gală Naţională a Societăţii Civile de Tineret din România.

Astfel, începând de astăzi, ONG-urile, ONGT-urile, ONGS-urile, consiliile ale elevilor, liceele de stat sau private, grupurile de iniţiativă ale tineretului sau oricine care a implementat un proiect de tineret poate depune online cererea de înscriere la Gala Societăţii Civile de Tineret care va avea loc în perioada 21-22 noiembrie, la Hotel Clermont din staţiunea Covasna.

Potrivit lui Cătălin Lazăr, consilier în cadrul DJST şi preşedinte al Asociaţiei petru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus, ideea de a înfiinţa o astfel de Gală a venit în urma participării Asociaţiei Alutus la Forumul Naţional al ONG-urilor de la Bucureşti şi a conturării grupului de iniţiativă destinat societăţii civile de la nivelul Instituţiei Prefectului  Judeţul Covasna. Acesta a menționat că DJST, prin compartimentul de tineret a identificat ca şi carenţă palpabilă, punctuală,  faptul că tot ceea ce înseamnă finanţări de la Ministerul Tineretului şi Sportului , indiferent de judeţul în care se desfăşoară,  nu sunt popularizate. „Nu există un cadru comun în care tinerii ce desfăşoară proiecte în judeţul Covasna, finanţate de MTS, să-şi cunoască colegii din alte judeţe,  care depun aceeaşi implicare civică. Şi atunci, dezvoltând aceeaşi idee, ne-am gândit să facem un prim pas pentu ca  tot ceea ce înseamnă societate tânără să se regăsească într-un cadru comun”, a explicat Cătălin Lazăr.

Prin această iniţiativă,organizatorii doresc promovarea spritului civic, a proiectelor şi ideilor bune şi valoroase pentru comunităţile în care vor fi implementate,  venite exclusiv de la tineri, dar şi promovarea judeţului Covasna şi, în special a staţiunii Covasna, cu toate frumuseţile pe care aceasta le are de oferit.

„Aş vrea să îi felicit pentru că s-au depus eforturi foarte mari pentru a putea organiza această gală. Ideea de gală naţională pentru aceste proiecte este foarte bine venită, iar faptul că se organizează la noi în judeţ este un lucru foarte bun, pentru că încercăm să atragem cât mai multe lucruri frumoase în judeţul nostru.  Eu sper că toate lucrurile vor decurge aşa cum trebuie. Vor fi invataţi de renume, (…) avem confirmarea că va veni  domnul Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, sunt şanse să vină şi Gabriela Szabo, doamna ministru a Tineretului şi Sportului. Important este că promovăm oraşul Covasna şi implicit judeţul Covasna şi faptul că ne ocupăm şi promovăm proiectele de tineret. În astfel de gale, se poate face şi un schimb de experienţă între judeţe, dar şi de proiecte”, a declarat Marius Popica, prefectul judeţului Covasna.

Înscrierea la prima ediţie a Galei Societăţii Civile de Tineret din Romînia se face în perioada 15 octombrie-1 noiembrie pe site-ul www.galasocietăţiiciviletinere.ro, la secţiunea Competiţie, la una dintre categoriile: educaţie, cultură şi artă, umanitar, ecologie, sport  sau devoltare economică şi socială, urmând ca între 1 şi 7 noiembrie să aibă loc jurizarea proiectelor înscrise.

Premiile Galei constau în plachete şi diplome, dar mai ales în recunoaşterea pe plan naţional a proiectului şi iniţiatorului acestuia, la baza acesteia fiind mai importantă recunoaşterea decât recompensa financiară, potrivit organizatorilor.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail