Vă promiteam zilele trecute, dragi prieteni, că am să revin asupra unei teme foarte agreabile, care mi-a fost sugerată de abundenţa produselor de cofetărie şi patiserie, multe de modă veche, parcă scoase din…cămara bunicii, prezentate săptămâna trecută în Piaţa Sfatului din Braşov de meşteri covăsneni, alături de alţi colegi din branşă. Dacă vă reamintiţi (ori poate n-aţi ştiut, de aceea precizez) că între 20 septembrie şi 5 octombrie 2014 a avut loc o interesantă manifestare expoziţională în aer liber intitulată „Zilele Culturale Maghiare” , ajunsă la cea de-a patra ediţie.
Iar reportajul de faţă încheie ciclul dedicat evenimentului, subliniind încă o dată faptul că expozanţii din judeţul nostru au dat lecţii de ingeniozitate şi măiestrie profesională, motiv pentru care merită felicitări!
Succes garantat
Numărul mare de vizitatori localnici, din judeţele limitrofe, ca şi al turiştilor din ţară şi străinătate a demonstrat – chiar dacă vremea a mai făcut figuri – că asemenea târguri şi expoziţii meşteşugăreşti, de artă populară, gastronomie, artizanat se bucură de o bună primire.
Din dialogurile purtate atât cu unii dintre cei care au expus, dar şi cu mulţi consumatori români şi străini s-a degajat ideea că minunatul patrimoniu cultural comun trebuie păstrat, făcut cunoscut generaţiei actuale, dus mai departe de cei tineri. Unele opinii le-am consemnat deja în reportajele anterioare apărute în „Mesagerul de Covasna”, altele urmează.
Amintiri, amintiri…
Mi-a făcut mare plăcere să regăsesc în galantare nişte specialităţi culinare, dar şi deserturi de care aproape uitasem. Pe unele le descoperisem cu surprindere şi încântare în urmă cu vreo patru decenii în restaurantele, terasele de vară, patiseriile şi cofetăriile din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, ca şi din alte localităţi ale judeţului Covasna, delicatese care treptat au intrat într-un con de umbră.
După Revoluţie s-a revigorat şi acest domeniu, la început am trecut prin aventurile privatizării, unii mici investitori s-au pierdut în labirintul tranziţiei, însă cei mai tenace au izbândit. Bine, nu au ajuns…milionari în euro (precum mulţi escroci, unii făcând potecă la DNA), însă au pus pe picioare afaceri onorabile de familie, au căutat reţete în cămara bunicii. Şi s-au pus pe treabă, nu au făcut rabat la calitate, reuşind să impună atenţiei generale unele branduri specifice zonei: „Kürtős kalács”, turta dulce, “Szilvas gomboc”, “Vargabéles”, “Rigó Jancsi” şi altele.
Turta dulce – o „regină” imbatabilă
Nu ştiu cu ce să încep trecerea în revistă a universului…„sweet” întâlnit la târg. Poate, ar trebui cu turta dulce, deoarece este un fel de „regină” al acestor expoziţii culinare, fiind nelipsită. Şi de data aceasta se aflau o mulţime de tonete cu o diveristate incredibilă de bunătăţi, de forme, culori, arome diferite, ce te îmbiau să le guşti şi să iei pentru acasă.
Ştiaţi că prima atestare a deliciosului produs ar proveni de prin anul… 350 î.Hr., însă denumirea consacrată apare mult mai târziu, turta dulce în forma cunoscută în prezent, cu mai multe arome şi ingrediente, având sorgintea în Belgia, ne-a precizat d-na Gedö Katalin, din Arcuş, o specialistă în materie.
În orasul Nüremberg din Germania se coceau încă din sec. XV nişte turtiţe de diferite modele făcute din făină, miere, miez de nucă şi migdale. Iniţial erau dedicate unor sărbători religioase importante, precum Crăciunul, Paştele, Rusaliile, pe ele apărând desenate imagini sugestive, apoi s-au consumat pe parcursul întregului an.
…La standul unde vindea tânăra Kulpinski Enikö, din Sf. Gheorghe, se formase coadă, iar o nepoţică îşi pierduse răbdare şi o îmboldea pe bunică să treacă în faţă şi să-i cumpere odată mult-râvnita „inimioară dulce”. Şi comeciantul Szanto Jozsef, din Târgu Secuiesc, etalase un sortiment la fel de tentant.
Un brand cunoscut în întreaga ţară
Să trecem şi la „regele” dulciurilor tradiţionale ungureşti. Cine n-a auzit şi n-a gustat îm România un “Kürtős kalács”? Unii l-au tradus „Colac unguresc”, alţii îi zic „Cozonac secuiesc”, ca să înţeleagă toată lumea despre ce este vorba în propoziţie, cum se spune. Asta era mai la început, deoarece acum tot natul ştie…ce mănâncă. Pe Litoralul românesc, cel puţin, a prosperat o adevărată afacere cu producerea şi comercalizarea acestui produs. Numele lui provine de la „kürtő”, care în limba maghiară înseamnă coș de fum. Da, aşa şi arată.
Sunt mai multe reţete, majoritate vechi, de zeci şi sute de ani, dar de bază rămân următoarele ingrediente: făină de grâu, lapte, ouă, drojdie, margarină sau unt, zahăr vanilat, miere, nucă. Aluatul se lasă la dospit în jur de jumătate de oră, după care
se întinde pe un sul de lemn care este uns în prealabil cu ulei şi se coace (tradiţional) la jăratec. Sulul se rotește în permanență pentru ca rumenirea să fie uniformă. Aluatul este însiropat și presărat cu zahăr sau miere, nucă tăiată mărunt, scorțișioară, mai nou nucă de cocos etc. Când zahărul presărat s-a caramelizat, colacul poate fi servit.
Păcat că atunci când se răceşte „Kürtős”-ul nu mai este întotdeauna la fel de savuros. Însă depinde de…reţetă şi de meşter, nu-i aşa?
Aţi auzit de „Vargabéles”?
– Aţi auzit de „Vargabéles”?, m-a întrebat un meşter mai în etate, Szabo Benjamin, din Târgu Secuiesc, îmbiindu-mă să gust.
– Da, am auzit, bácsi. Ba am şi mâncat de multe ori cu plăcere, dacă vrei să ştii.
– Uite, pun pe o farfurie şi să-mi spui asta cum e…
– „Nagyon finom volt”. Îţi cumpăr toată bucata asta, să i-o duc lui „feleség” că-i place şi ei.
Din vorbă-n vorbă am aflat că la urma urmei este „doar” o…budincă, preparată cu tăiţei şi brânză de vaci. Se numeşte „Vargabéles” şi îşi are originea în Transilvania secolului al XVIII-a, mai precis la Cluj. Autorul ar fi fost un hangiu pe nume Varga, iar numele ei curios s-ar putea traduce prin „căptuşeala cizmarului”! Nici pomeneală, eventual „bunătatea cofetarului”!
Se prepară din tăiţei laţi, amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, stropită cu unt cald şi îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi apoi pusă la cuptor spre crearea unei osmoze reuşite. Rezultatul? Un desert simplu, nepretenţios, uşor de preparat în acasă. Şi tare bun.
Alte oferte la fel de tentante
După prezentarea acestor adevărate piese de rezistenţă în materie de dulciuri, să trecem în revistă o listă mult mai lungă de produse tradiţionale maghiare, pe care „fără deosebire de naţionalitate” (cum se spunea înainte de ’89) le apreciem cu toţii. Sunt de reţinut neaparat următoarele specialităţi: “Szilvas gomboc” (găluşte cu prune), “Mézes krémes” (prăjitură din foi cu miere), “Darázs fészek” (cuib de viespe), “Rigó Jancsi” (se traduce…cum se aude!), “Meggyes-cseresznyés lepény” (prăjitură cu vişine) şi altele pe care n-am apucat să le notez.
Nici pe acestea un sunt sigur că le-am scris bine. Dar „de-am greşit, îmi cer iertare” – vorba romanţei.
Denumire originală
Printre turiştii prezenţi în Piaţa Sfatului s-a aflat şi un tânăr moldovean de dincolo de Prut, Ionică Fecioru, care mi-a spus că din tot ce a văzut, gustat şi achiziţionat cel mai mult i-a plăcut, ≪Uite, ăla, un fel de… mini-tulnic în ţiplă≫!!!
– Cum ziseşti, vere?, l-am chestionat pe olteneşte, ca să fie multilingvism.
– “Kürto”…şi mai nu ştiu cum. Matale eşti de pe aici şi ţi-e uşor să-i zici…
Fiindcă nu putuse să-i spună corect “Kürtős kalács”, a găsit rapid ceva ingenios, o denumire care m-a amuzat foarte.
Ca atare am şi notat expresia, care poate va face carieră…
Horia C. Deliu