Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristoff” din Sfântu Gheorghe, Nagy Andras Robert, este de părere că unitatea spitalicească  pe care o conduce  nu va avea aceeaşi  soartă ca multe alte spitale din ţară  unde s-au investit sume  enorme pentru consolidări şi modernizări, şi care au rămas în paragină,  din lipsă de personal.

Acesta a declarat că lipsa de medici este o problemă generală, însă din punctul de vedere al spitalului, în următoarea perioadă sigur nu va fi problemă, datorită eforturilor pe care cei din conducere le-au depus până acum.

Potrivit acestuia, din cei 38 de medici rezidenţi care sunt în curs de formare, câţiva şi-au arătat disponibilitatea pentru a ocupa un post  la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, urmând ca în următoarea perioadă să fie anunţate posturile disponibile.

„Astăzi sunt 38 de rezidenţi în curs de formare,  iar  în următoarea perioadă o să anunţăm posturi de medici pentru angajare, unii dintre rezidenți fiind interesaţi de posturile pe care le vor scoate la concurs. Eu zic că,  pe lângă problemele mari la nivel de ţară, noi ne descurcăm bine”, a punctat managerul spitalului.

În acelaşi context, managerul a amintit de problema medicilor şcoliţi în ţară, care preferă să profeseze într-o ţară vestică, pentru care Guvernul nu are încă o soluţie. Nagy Andras Robert este convins că ar trebui o strategie pentru a păstra medicii în România

„Din punct de vedere stategic, la nivel de ţară sunt convins că ar trebui o strategie pentru a păstra medicii. Ce se întâmplă? Este un fenomen general valabil în toată Europa: medicii din Germania se duc în Suedia, medicii din Ungaria, România, Bulgaria se duc în Germania, Anglia şi aşa mai departe. Este o migraţie a medicilor care se duce spre Vest. Noi ce formăm, majoritatea pleacă. Din discuţii cu studenţii sau cu  rezidenţii, una dintre probleme este partea financiară, desigur. În situaţia de faţă, aici se câştigă sute de euro, în timp ce în Germania, în aceeaşi lună,  mii de euro. Este evident o disproporţie substanţială faţă de aceaşi investiţie, dacă pot să formulez aşa, ca să se formeze un medic. (…) În concluzie, cred că această chestiune ar trebui  privită în cel mai serios mod  la nivel  mai înalt de decidenţi, decât nivelul unui spital. Noi am format medici pentru Germania, Suedia, Franţa, Anglia şi alte țări. Nu este corect, şi spun din punct de vedere al cetăţeanului. Cel care plăteşte taxe, le plăteşte ca să obţină o protecţie socială ulterior, când se îmbolnăveşte, să se poată duce la spital. Nu să îi zică cineva că trebuie să se ducă în alt judeţ sau oraş,  că nu este medic specialist”, a punctat managerul.

***

În ultimii 4 ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă a reabilitat mai multe secţii din fonduri guvernmentale, de la Consiliul Judeţean, proprii şi sponsorizări în valoare de 22 de milioane de lei. În momentul de faţă, instituţia funcţionează cu secţii complet renovate şi funcţionale precum reumatologie, dermatologie, sala de naşteri, infecţioase adulţi, ORL, oncologie, otopedia sau urgenţa, altele fiind  în curs de modernizare.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail