Declaraţia dură a fost făcută de managerul Spitalului Judeţean, Nagy Andras Robert,  în cadrul unei discuţii despre posturile libere de asistenţi medicali care au fost ocupate prin concurs în urmă cu câteva săptămâni.

Potrivit acestuia, la examenele de ocupare a posturilor de asistenţi medicali din cadrul Spitalului Judeţean „Dr. Fogolyan Kristoff”, au fost cazuri în care candidatul rămânea blocat în faţa medicamentului neştiind cum să calculeze dozajul.

„Au fost situaţii, şi nu puţine, în care nu puteau să facă regula celor trei simple, adică, nu puteau să calculeze dozajul la medicament. Stătea pur şi simplu în faţa medicamentului, asistenta şefă  îi zice ce să facă şi care este dozajul, iar candidatul stătea în faţa flaconului şi al serului fiziologic, şi nu făcea nimic (…) Culmea, la examene erau mulţi care au picat la probele de matematică elementară. Ca să devină asistent, în primul rând trebuie să îşi dorească să fie asistent. Pe lângă dorinţă, trebuie dexteritate, trebuie voinţă şi în primul rând pregătire profesională, adică cunoştinţele teoretice ”, a explicat Andras Nagy Robert.

Situaţia nu este izolată doar în judeţul nostru, ci este o „modă” în ziua de azi, în toată ţara, ca cei care se şcolesc într-un domeniu să nu fie capabili să profeseze meseria aleasă. Asemenea cazuri au fost întâlnite în multe judeţe, unde zeci de spitale se confruntă cu deficitul de asistenţi medicali de calitate, fiind nevoite să angajeze personal cu note mediocre obţinute în urma testărilor. Conducerea Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe este de părere că cea mai mare greutate în această problemă o reprezintă profesorii, care nu îşi dau interesul sau care, la rândul lor, sunt slab pregătiţi, rezultând un număr foarte mare de proaspăt absolveţi fără cunoştinţe solide în domeniul studiat.

„În general, în tot sistemul de învăţământ  sunt persoane care nu ar trebui să profeseze. Asta e valabil şi la juriști, e valabil şi la ingineri, e valabil şi la asistenţi. Au trecut de examene cum au ştiut, în cadrul liceului, în cadrul pregătirii profesionale, dar când te confrunţi cu un pacient atunci e cum e. Important este ca acest lucru să fie descoperit în perioada de probă, ceea ce legal e reglementat, dar cred că e o perioadă foarte mică, între 30 şi 90 de zile, în funcţie de postul ocupat. La o asistentă îţi dai seama foarte greu, în 90 de zile, dacă este sau nu competentă”, a mai spus managerul.

Deficitul de asistenţi medicali se ridică până la cifra de 150

Singurul Spital de Urgenţă din judeţ, cu competenţe şi dotări care pot veni în ajutorul locuitorilor, duce lipsă de angajaţi, fiind vorba atât de asistente medicale, cât şi de doctori. Situaţia nu este una nouă, însă conform ultimului bilanţ, spitalul ar mai avea nevoie de 100-150 de asistenţi, dacă ar fi să comparăm cifrele cu cele ale unui spital din Uniunea Europeană.

 „Dacă ne raportăm la media europeană, atunci suntem cam la jumătate. În spital avem nevoie în jur de 100-150 de asistenţi, raportându-mă la media europeană. Financiar, spitalul nu poate suporta o asemenea cifră, dar asta este o altă poveste. Aceeaşi situaţie este şi la medici”, a conchis Andras Nagy Robert.

La examenul de ocupare a posturilor de asistenţi medicali, din cei 20 de candidaţi prezenţi, doar 10 au obţinut notă de trecere, fiind declaraţi admişi. Mai mult, unul dintre candidaţii pentru postul  de asistent medical generalist la ambulator integrat, a reuşit să promoveze examenul cu nota 10.  Totodată, secţiile de Boli Infecţioase Adulţi, Medicină Internă, Neurologie, Chirurgie Generală şi Farmacia Spitalului, au câte un asistent nou venit.

Cea mai grea specializare se pare că este oncologia, unde niciunul dintre cei patru candidaţi nu a promovat examenul, notele situându-se între 5 şi 6,50.

Rezultatele complete ale examenului le puteţi consulta pe pagina oficială a Spitalului Judeţean de Urgenţă: http://www.spitfog.ro/_f/allas/eredmenyek/rezultate_concurs_din_09.09.2014.pdf

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail