Obligaţiile fiscale declarative şi de plată care se repetă lunar/trimestrial (în funcţie de perioada fiscală şi de impozitele/taxele/contribuţiile datorate de fiecare contribuabil în parte) pot fi consultate pe portalul web al DGRFP Braşov, www.finantepublice.ro / Calendar obligaţii fiscale, cât şi pe portalul web al ANAF, www.anaf.ro / Asistenţă contribuabili / Persoane fizice/juridice / Legislaţie / Calendar fiscal.

Specific acestei luni este termenul de plată de către persoanele fizice a primei rate din impozitul pe veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit şi a primei rate din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile menţionate, respectiv luni, 27 octombrie 2014.  Termenul de plată pentru a doua tranşă din acest impozit va fi 15 decembrie 2014.

La nivelul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, un număr de 22.692 persoane fizice au depus declaraţii privind veniturile din activităţi agricole (formular 221), venitul agricol stabilit în baza normelor de venit aplicabile fiind de 56.478.697 lei, iar impozitul total datorat fiind de 9.035.975 lei. 

Între cele şase judeţe din regiune, în acest an, la nivelul judeţului Alba se înregistrează cel mai mare număr de contribuabili cu venituri agricole (5.051 persoane), care au realizat în 2014 venituri din activităţi agricole în sumă de 13.554.398 lei, pentru care datorează un impozit de 2.168.125 lei. Un număr de 4.453 persoane fizice domiciliate pe raza teritorială a judeţului Mureş datorează impozit pe veniturile din activităţi agricole în sumă de 1.936.321 lei (venit net 12.101.265 lei). Şi 2.368 sibieni vor plăti în acest an 1.771.844 lei în contul acestui impozit, pentru un venit net de 11.073.883 lei. Dintre locuitorii judeţului Braşov, 4.286 au obţinut venituri din activităţi agricole în sumă de 8.856.251 lei, datorând impozit aferent acestora, în sumă de 1.416.759 lei. Agricultorii covăsneni (3.145 persoane fizice) vor plăti 1.254.159 lei impozit pe veniturile din aceste activităţi (7.839.234 lei), în timp ce în judeţul Harghita, cele 3.389 persoane fizice care au declarat venituri din activităţi agricole (3.053.666 lei), vor avea de plătit 488.767 lei cu titlu de impozit. Impozitul stabilit astfel se plăteşte în două tranşe egale, până în 27 octombrie 2014 (prima tranşă), respectiv până în 15 decembrie 2014 (cea de-a doua tranşă).

Pe lângă impozitul de 16%, pentru veniturile din activităţi agricole se datorează şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% asupra venitului stabilit pe baza normei de venit, care se achită la aceleaşi termene ca şi impozitul, în două tranşe egale. Atât impozitul, cât şi contribuţia menţionată, s-au stabilit prin decizie de impunere emisă de organul fiscal de domiciliu (decizie de impunere anuală pentru veniturile din activităţi agricole – impunere pe norme de venit), comunicată contribuabililor potrivit prevederilor art. 44 din OG nr. 92/2003 republicată, privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Deciziile au la bază declaraţiile 221 care trebuiau depuse până în 26 mai 2014 de către persoanele fizice care la data depunerii declaraţiei (respectiv la 26.05.2014, pentru declaraţiile depuse după termen) cultivau plante/exploatau plantaţii agricole sau creşteau animale pentru care s-au stabilit norme de venit (cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr, tutun, hamei, legume, leguminoase pentru boabe, pomi, vie, arbuşti fructiferi, flori şi plante ornamentale, vaci, bivoliţe, oi, capre, porci pentru îngrăşat, albine, păsări de curte).

Normele de venit pe anul 2014 utilizate la nivelul fiecărui judeţ pentru impunerea veniturilor din activităţi agricole, conform art. 73 alin. 4 din Codul Fiscal se regăsesc pe portalul web al ANAF, www.anaf.ro / Asistenţă contribuabili / Persoane fizice/ Norme de venit / Norme de venit agricol pe anul 2014. Acestea au fost propuse pentru fiecare judeţ, distinct, de către direcţiile pentru agricultură judeţene, prin consultarea structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură de la nivelul fiecărui judeţ, potrivit Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole aprobată prin H.G. nr. 330 / 2014.

Reamintim contribuabililor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza de norme de venit că, potrivit art. 1, alin . (1) din Ordinul nr. 1714/2013, persoanele fizice care datorează impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole, precum şi accesorii pentru neachitarea la scadenţă a acestora, pot efectua plata acestor obligaţii fiscale şi la compartimentele de specialitate ale unităţii administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care îşi au domiciliul fiscal, în numerar, dacă în localitatea unde îşi au domiciliul fiscal nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală si între unitatea administrativ-teritorială, prin primar, şi direcţia generală regională a finanţelor publice în a cărei rază se află localitatea, prin directorul general sau împuternicitul acestuia, s-a încheiat un protocol în acest scop. Lista primăriilor din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş si Sibiu la care se poate face plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din activitati agricole este publicată pe portalul web al DGRFP Braşov, www.finantepublice.ro / Informaţii contribuabili (pagina 2).

       BIROUL DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS MEDIA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail