Secţia de reumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, a fost inaugurată,  după numai 4 luni de la începerea lucrărilor.

Conducerea spitalului a prezentat ieri noua secţie şi funcţionalităţile acesteia, celor interesaţi de investiţia de 35.000 de euro.

Potrivit managerului spitalului, Andras Nagy Robert, o parte din finanţarea acestui proiect a venit de la  firma Holzindustry, care a decis să pună la dispoziţie spitalului 18.000 de euro pentru lucrări,  restul sumei fiind acoperită din fondurile proprii ale instituţiei sptaliceşti.

Din fondurile avute la dispoziţie, echipa managerială a spitalului a decis să ofere pacienţilor mult mai mult decât au avut până acum, pentru o recuperare cât mai uşoară. Astfel, pentru prima oară în această clădire, pacienţii internaţi la secţia de reumatologie vor avea la dispoziţie sistemul de apelare a asistentei medicale ori de câte ori vor avea nevoie. „În 2010  (n.r.- clădirea secţiei de infecţioase) a fost utilizată în proporţie de aproape 60%, ca şi suprafaţă. Putem spune că este cea mai modernă clădire pe care spitalul o are în dotare. Astăzi, deschidem oficial secţia de reumatologie. (…) Am montat sisteme noi de nurse call (n.r.- apelare asistentă medicală), de fapt sisteme care nu au existat până acum în această clădire, precum și sistem de supraveghere incendiu, care este foarte important într-un spital. Toate secţiile nou amenajate în această clădire şi în celelalte beneficiază de astfel de sisteme, pentru a spori siguranţa pacienţilor. Am reconstruit reţeaua de oxigen. Prin această investiţie am reuşit să-i redăm secţiei suprafeţe uşor de cutăţat, de dezinfectat, de a crea o ambianţă cât mai familială atât pacienţilor cât şi celor care lucrează pe aceste secţii reamenajate”, a explicat managerul spitalului.

În acelaşi context, Andras Nagy Robert a amintit de investiţiile făcute la secţiile de Infecţioase Adulţi, care a fost modernizată din fondurile proprii ale spitalului, la secţia de dermatologie şi cea de oncologie, care a fost şi extinsă astfel încât pacienţii „să se poată vindeca în condiţii decente”, şi la secţia de Infecţioase Copii, care  este în curs de modernizare.

S-a semnat un nou contract de achiziţioare de echipamente şi dotarea spitalului

În cadrul inaugurării noii secţii a Spitalului Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a semnat un contract de achiziţionare de echipamente medicale şi dotare a spitalului.

„Am programat să semnăm încă un contract, din contractul mare câştigat la Programul Operaţional Regional. Contractul pe care l-am câştigat şi l-am semnat acum câteva săptămâni vizează reabilitarea fizică a spitalului, iar acum este vorba despre un contract în valoare de 27 de milioane de lei pe care o să-l semnăm cu o firmă din Austria, care vizează achiziţionarea principalelor echipamente şi dotări ce vor fi furnizate”, a menționat Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, din suma de 27 de milioane de lei, cât înseamnă contractul proaspăt semnat cu o firmă austriacă, vor fi puse în funcţiune un bloc operator cu 4 săli de operaţie complet utilate, un bloc de mici intervenţii chirurgicale la Urgenţă, sală de sterilizare,Terapie Intensivă cu zonă de trezire, laboratoare, imunologie, biochimie şi aşa mai departe. Totodată, va exista şi o parte hotelieră, cu saloane complet echipate, şi, desigur, sistem de stocare a datelor. Preşedintele CJ a explicat că pe lângă bunurile materiale care urmează să fie achiziţionate, o parte din sumă va fi folosită pentru instruirea personalului  şi întreţinerea echipamentelor şi dotărilor furnizate.

Înainte de a semna contractul, preşedintele CJ a amintit că aproape peste tot în ţară se întâmplă probleme majore în ceea ce priveşte sistemul sanitar, arătând, totuşi, că în judeţul Covasna, dar mai ales în Spitalul Judeţean „lucrurile au început să meargă mai bine şi spre bine, după descentralizarea din 2010, de altfel, singura descentralizare din ultimii 25 de ani în toată ţara. (…) Eu cred şi aşa simt, că în ultimii 4 ani am avansat mai mult decât în primii 20 de ani după 1990.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail