Municipiul Sfântu Gheorghe este atent supravegheat de forţele de ordine, pentru ca cetăţenii să se simtă în siguranţă. Pentru acest lucru, în decursul a câţiva ani, primăria a instalat 31 de camere video în zone cheie ale oraşului.

„Pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe sunt amplasate 31 de camere video care supraveghează zone mai aglomerate. Avem 4 camere la intrările şi ieşirile din oraş, care identifică şi numerele de înmatriculare ale autoturismelor, şi noaptea şi ziua. Pe baza materialelor filmate au fost identificaţi infractori, dispeceratul este la Poliţia Locală, dar toate datele sunt predate Poliţiei şi Jandarmeriei, dacă sunt solicitate. Nu sunt amplasate pentru a periclita intimitatea cetăţenilor ci pentru a-i prinde pe infractori”, a explicat primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Potrivit acestuia, datorită plângerilor numeroase la adresa etnicilor romi din zona Orko, ieri, 104 persoane de la Poliţia Judeţeană, Poliţia Locală şi Jandarmeria au întreprins o acţiune în această zonă. Astfel, au fost legitimate 332 de persoane din care au fost identificate 9 persoane care locuiau fără forme legale, au fost identificaţi autorii într-un dosar penal, au fost ridicaţi 4 cai lăsaţi nesupravegheaţi  şi au fost date 16 sancţiuni în valoare de 7.400 de lei.

Ştiind că majoritatea locuitorilor din această zonă nu au posibilitatea să achite amenzile primite, primarul speră „că se va modifica legislaţia, că se va putea transforma în muncă în folosul comunităţii, fără a se adresa justiţiei. Încercăm să modificăm legea în acest sens, sperăm că printr-o hotărârea a Consiliului Local să se poată rezolva această problemă.”

În acelaşi context, edilul oraşului a amintit că în urmă cu aproximativ 3 ani locuitorii au solicitat să existe un post de Poliţie la care să poată apela ori de câte ori este nevoie. În urma rugăminţilor locuitorilor, în anul 2013 primăria a înfiinţat un astfel de post, însă, din cauză că nu a avut adresabilitatea aşteptată, postul de Poliţie a devenit mobil. Acesta a declarat că nu exclude posibilitatea ca primăria să încheie un contract cu o firmă de pază  care să monitorizeze zona respectivă, întrucât „nici Poliţia Locală, nici Jandarmeria şi nici Poliţia nu are posibilitate de a monitoriza şi supraveghea zona respectivă aşa cum ar dori cetăţenii care trăiesc acolo”.

„Cred că scopul nostru trebuie să fie acela să avem politici publice prin care îi ridicăm pe oamenii care trăiesc în zona Orko, şi, experienţa mea – şi sociologică – este că o soluţie este să oprim acest proces, de a deveni un ghetou. Practic, trebuie desegregatizată zona. Este un proces lung, de cel puţin 10 ani, însă aşa cum am reuşit în Ciucului, cu Sing-Sing, unde nimeni nu a crezut că vom putea rezolva problema, eu cred că vom putea rezolva şi la Orko, cu o strategie bine pusă la punct, foarte strictă. Altfel nu se poate. Dacă nu eşti foarte consecvent cu acest tip de oameni, nu obții rezultate”, a conchis primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail