În perioada 19-21 septembrie 2014, la Miercurea-Ciuc s-au  desfăşura o serie de manifestări de cultură românească şi spiritualitate ortodoxă dedicate împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi întronizarea în scaunul arhieresc a IPS Ioan Selejan.

 

 În primele două zile au avut loc lucrările Sesiunii Naţionale de Comunicări ŞtiinţificeRomânii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie”, ediţia a XX-a, organizată de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” şi Centrul Cultural „Miron Cristea”.

La dezbaterile în plen, şi din secţiunile de Istorie, Istorie bisericească, Etnografie, Sociologie, Cultură, Probleme de Muzeologie şi Patrimoniu Cultural în Sud-Estul Transilvaniei, au fost prezentate numeroase comunicări ce au abordat o tematică diversă din perspectivă interdisciplinară, ce a vizat cu prioritate  realităţile din Sud Estul  Transilvaniei, în istorie şi contemporaneitate, dar şi subiecte de larg interes ale istoriei regionale şi naţionale şi ale muzeologiei româneşti.

Cele 97 de  comunicări cuprinse în programul sesiunii au fost susţinute de cunoscuţi specialişti – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhivişti, etnografi, sociologi, teologi, profesori, preoţi şi alţi oameni de ştiinţă şi cultură, din  peste 30 de localităţi din întreaga ţară.

Cu astfel de profesionişti  în studierea istoriei, culturii  şi spiritualităţii româneşi  din sud-estul Transilvaniei, organizatorii se simt mult mai puternici, împreună putând mult mai lesne să caute răpunsuri la numeroasele provocăi cu care se confruntă comunitatea românească, în acest spaţiu multietnic şi pluriconfesional,  bântuit de proiecte separatiste şi autonomiste.

            De remarcat includerea în programul sesiunii, la propunerea dlui director Valeriu Cavruc, a secţiunii Probleme de Muzeologie şi Patrimoniu Cultural în Sud-Estul Transilvaniei,  la lucrările căreia au participat specialiştii şi colaboratorii Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Programul sesiunii  a cuprins şi lansarea şi prezentarea a peste 20 de noi apariţii editoriale, în rândul cărorar menţionăm  volumele: Profesioniştii noştri 14. Nicolae Noica la 70 de ani,  apărut la Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2014, volum îngrijit de Corneliu Mihail Lungu  şi Ioan Lăcătuşu, cu un Cuvânt de binecuvântare a  Vlădicului Ioan al Munţilor;  Românii din scaunele secuieşti în Revoluţia de la 1848-1849, de Sebastian Lucian Pârvu, Cuvânt înainte de Gelu Neamțu,  conducătorul  ştiinţific a tezei de doctorat;   Nicolae Iorga despre secui şi rostul lor între români, volum îngrijit de Ioan Lăcătuşu, cu o prefaţă de Vasile Lerchinţan,  publicaţia Stefadina – file de arhivă, publicaţie editată de Asociaţia Ştefadina Bucureşti, teza de doctorat a  tânărului teolog Stelian Gomboş, volumele editate de cercetătorii Institutului Naţional pentru Studierea Totalitarismului, precum şi alte lucrări monografice şi literare ale unor autori, majoritatea   din judeţele Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş.

Anul 2014, fiind declarat anul Constantin Brâncoveanu, programul sesiunii a cuprins  comunicarea părintelui profesor Vasile Olteanu „Constantin Brâncoveanu şi Braşovul”, precum şi vizionarea expoziţiei „Constantin Brâncoveanu – 300 de ani de la martiriu”.

Fiecare ediţie, organizată neîtrerupt  de două decenii, a însemnat o mare izbândă, necesitând depăşirea a numeroase obstacole şi, în primul rând, cele legate de asigurarea suportului financiar  necesar organizării  unor manifestari de asemenea amploare. Este a doua ediţie a sesiunii realizată cu sprijinul şi implicarea ziditoare a Societăţii Comerciate Ştefadina Impex SRL Bucureşti,

            Încă de la prima ediţie, sesiunea a fost planificată  a se desfăşura toamna, în preajma datei  întronizării IPS Ioan în scaunul arhieresc. Şi în acest mod,  organizatorii au ţinut să pună în evidenţă  importanţa Episcopiei  Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a acestei instituţii divino-umane,  pentru dăinuirea  românităţii şi ortodoxiei  în curbura interioară a Carpaţilor şi să omagieze păstorirea  de excepţie a Părintelui Arhiepiscop Ioan.

În mesajele transmise de acdemicianul Horia Colan din Cluj-Napoca, Asociaţiunea ASTRA  din Sibiu,  Revista „Familia  Română”  din Baia Mare, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni  din Bucureşti, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş ş.a. au fost evidenţiate    realizările obţinute de Episcopie, în cele două decenii de existenţă, în domeniile pastoral, cultural, social  şi civic. În toţi  aceşti ani Vlădica Ioan  a acordat o atenţie deosebită sprijinirii, înfiinţării şi funcţionării unor instituţii de cultură bisericească şi laică. Aceste instituţii au întreprins numeroase cercetări interdisciplinare asupra istoriei, culturii și spiritualității  românilor din Arcul intracarpatic, au editat un număr însemnat de publicaţii şi au organizat numeroase manifestări ştiinţifice şi culturale, de spiritualiate ortodoxă, de interes   local, regional şi naţional.

      Pentru a marca  împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Eparhiei,   eveniment care a marcat profund şi pe termen lung  destinul românilor din această parte de ţară,   în programul sesiunii   au fost prezentate  opt comunicări   pe această temă,  intervenţii  suţinute de Valer Dorneanu, Petre Ţurlea, Stelian Gomboş, Gheorghe Anghel, Traian Chindea, Costel Cristian Lazăr, Erich Mihail Broanăr şi Ioan Lăcătuşu.

            Fiind o ediţie jubiliară, organizatorii  au adresat  mulţumiri tuturor celor care, în decursul acestor două decenii, au participat şi au sprijinit  organizarea acestor reuniuni ştiinţifice. La  toate  cele douăzeci de ediţii ale sesiunii au participat peste 1500 de cercetători, arhivişti, muzeografi, preoţi, profesori şi alţi oameni de cultură, din aproape toate judeţele ţării. O adevărată „oaste” de truditori pe altarul ştiinţei şi culturii româneşti, care a adus un aport deosebit  la cunoaşterea istoriei şi culturii româneşti din sud-estul Transilvaniei şi la convieţuirea cu celelate etnii din zonă. Acest imens travaliu ştiinţific s-a materializat în cele 17 numere ale  publicaţiei Angustia, anuarul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi al  Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”,  precum şi în majoritatea  celor  peste 100  de volume apărute la editurile Eurocarpatica şi Grai Românesc.

Comunicările cuprinse în programul sesiunii din acest an  vor fi publicate în revista Acta Carpatica, anuarul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, anuarul  Angustia, seria Arheologie,  urmând fi editat în continuare  numai  de Muzeul  Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.   Principalele concluzii şi propuneri desprinse în urma dezbaterilor   ce au avut loc, în plen şi pe secţiuni, vor fi cuprinse într-un comunicat de presă.

În final,  la împlinirea a două decenii de la înfiinţarea Epicopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, şi a tot atâţia ani de rodnică păstorire a  Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan, ca arhipăstor al credincioşilor din Eparhia Munţilor,   în  interveţiile  din plenul  sesiuni  şi în mesajele transmise de Adrian Jean Andrei, subprefectul jud. Harghita, Mihai Gorgoi, consilerul Ministrului Culturii ş.a., au fost adresate IPS Ioan mulţumiri pentru tot ceea ce a făcut în aceşti ani  pentru afirmarea culturii româneşti şi a spiritualităţii ortodoxe din judeţele Covasna şi Harghita, însoţite de urări de sănătate, mulţi, luminoşi, rodnici şi sănătoşi ani, şi putere pentru a scrie noi pagini de istorie bisericească şi românească pe meleagurile de la izvoarele Oltului şi Mureşului, întru slujirea sfintei noastre Biserici strămoşeşti şi a neamului românesc.

Duminică, 21 septembrie 2014, ora 930, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc,  a avut loc  Liturghia arhierească oficiată de IPS Ioan, la împlinirea a 20 de ani de la Înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La liturghie au participat demnitari de stat, miniștri, parlamentari, primari, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile, un mare număr de credincioși. Cu această ocazie, IPS Ioan a înmânat Ordinul Crucea Munților, pentru clerici și laici, unui număr de personalități ale vieții publice locale, regionalizare și naționale ” în semn de apreciere și recunoștință pentru sprijinul acordat „Eparhiei Munților” în păstrarea identității și credinței strămoșești”.

                                                                      Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail