În suita evenimentelor culturale pe care iubitorii de frumos din zonă le-au trăit după terminarea  vacanţei şi venirea sezonului autumnal se înscrie deschiderea Stagiunii 20142015 la Filarmonica braşoveană, la fel cum sa întâmplat pe rând la Teatrul Dramatic şi Operă.

                                         Invitaţie la sala „Patria”

    Momentul inaugural are loc joi-seara, 25 septembrie 2014, de la ora 19,00 în performanta incintă „Patria”, ce fiinţează în locul fostului  cinematograf  braşovean cu acelaşi nume de lângă „Carpatex”,  pe b-dul 15 Noiembrie, nr. 50A.

    Am făcut  aceste precizări  pentru cititorii covăsneni care poate nu sunt familiarizaţi cu aceste schimbări, dorind să-i  informăm că este vorba de  un complex modern, ce beneficiază de două  săli de spectacole, beneficiind după reabilitare de cea mai bună acustică din ţară.

Concert inaugural extraordinar

    Cum era şi firesc, inaugurarea Stagiunii cu numărul 137 a Filarmonicii Braşov (Doamne, iată o…longevitate artistică de invidiat !!!) se va face printr-un Concert  extraordinar susţinut de Orchestra simfonică, sub bagheta maestrului Daisuke Soga, din Japonia: un nume consacrat pe plan mondial şi un prieten apropiat al românilor, în general, şi al braşovenilor, în special.

    În program  figurează în prima parte Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, solistă Naoko Ichikawa (Japonia), respectiv  Richard Strauss – Poemul simfonic „O viaţă de erou”, solist cunoscutul violonist braşovean Dănuţ Manea. Ca un element de forţă şi de performanţă, să spunem că vor fi pe scenă  nu mai puţin de…95 de instrumentişti – un  adevărat record – apelându-se şi la forţe instrumentale din Sibiu, Cluj- napoca ori la muziceni pensionaţi.

   Despre acest moment festiv ne-au vorbit managerul Filarmonicii, Liviu Mateş, şi directorul artitistic, cunoscutul dirijor Iulian Rusu,  în cadrul unei Conferinţe de presă ce a avut loc ieri după-amiază la sediul instituţiei. A fost prezent şi maestrul Daisuke Soga,  oferindu-ni-se  informaţii  ample despre noua Stagiune. S-au făcut referiri în primul rând  la Concertul extrodinar de joi, dar şi la cele viitoare, s-a vorbit despre  soliştii ce vor evolua, mulţi fiind invitaţi de marcă, despre aspiraţiile şi…emoţiile fireşti ale muzicienilor  în faţa unor noi provocări. Am reţinut că artistii Filarmonicii braşovene tind mereu să se autodepăşească, să se ridice la nivelul aşteptărilor unui public numeros şi exigent.

   Vor fi nu mai puţin de 40 de concerte simfonice săptămânale, completate de alte 25-30 de recitaluri,concerte de cameră, lecţii-şcoală, alte manifestări educative pentru tineri ş.a.m.d.

   După cum sublinia Iulian Rusu, „uns” în importanta funcţie de conducere la finele anului trecut, un tip dinamic şi plin de idei novatoare, în această Stagiune se va încerca o înnoire a soliştilor, punându-se accent pe elementele tinere, aflate în plin proces de afirmare. De asemenea, faţă de instrumentele tradiţionale ale muzicii culte care până anii trecuţi deţineau ponderea în partea solistică (ne referim la vioară, pian, violoncel) acum se intenţionează  aducerea în prim plan şi altor „vedete muzicale neînsufleţite”, precum clarinetul, fagotul, cornul, flautul, oferindu-se asistenţei numeroase surprize agreabile.

                                          Dirijorul DAISUKE SOGA, din Japonia

         La pupiturul Orchestrei se va afla din nou un invitat charismatic, dinamic şi plin de har – dirijorul nipon  Daisuke Soga –  nume cunoscut şi respectat de către melomanii statornici, ce au avut posibilitatea de a-i urmări prestaţia de nenumărate ori în municipiul de sub Tâmpa.  Ca atare, a fost şi recompensat cu titlul de mare cinste, „Cetăţean de Onoare” al comunităţii braşovene.

     Daisuke Soga  a studiat în tinereţe şi la noi în ţară, ca atare ne vorbeşte fluent limba, fapt  ce nu poate decât să ne încânte. Domnia sa este originar din  Osaka, unde a văzut lumina zilei în anul 1965. Încă de timpuriu  a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind pianul, clarinetul şi contrabasul.

       A urmat  apoi cursurile Academiei  de specialitate  din Tokyo, după care a venit în România şi studiat  contrabasul  la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. După ani de perfecţionare şi instruire  încă din noiembrie 1990 Daisuke Soga a fost invitatul Filarmonicii din Braşov.

       În vara anului 1996 a devenit dirijor permanent al Orchestrei Festivalului Internaţional din Tanglewood, festival organizat de Orchestra Simfonică din Boston, iar din 1998 Daisuke Soga a condus aproape toate Orchestrele filarmonice din România.

        În perioada 2001 – 2003, dirijorul Daisuke Soga a fost Director muzical la Orchestra simfonică din Osaka şi începând din anul 2005 este Dirijor principal al „Tokio New City Orchestra”.

Pianista NAOKO ICHIKAWA Japonia

Naoko Ichikawa este o reputată pianistă din Ţara Soarelui Răsare, venind şi ea din Japonia  ca şi dirijorul Daisuke Soga.  A luat primele lecţii de pian la vârsta de cinci ani, apoi a studiat la „Toho Gakuen School of Music” din Tokyo. Nu s-a mulţumit doar cu atât, ci  şi-a continuat perfecţionarea la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova, fiind selectată să susţină numeroase concerte în Japonia, Rusia şi în alte ţări.

Pianista  Naoko Ichikawa este un muzician apreciat atât de către  partenerii de scenă, cât şi de marele public pentru deosebitul său simţ artistic. A evoluat ca solistă în concerte pentru pian şi orchestră, în formaţii camerale, primind mereu aprecieri la scenă deschisă.

Din 2009, Naoko Ichikawa a fost lector şi corepetitor pentru doi ani la „Tokyo Nikikai Opera Institute”. A interpretat  partea de orchestră a operei „Tosca” în 2010 în sala de concerte a Operei din Tokyo, un aranjament foarte reuşit cu care a avut un senzaţional succes. Din 2012 formează un duo împreună cu violonistul Dănuţ Manea.

În prezent muziciana  îşi extinde activitatea compunând  şi interpretând lucrări muzicale pentru copii, spectacole în cadrul cărora improvizează, recită şi dansează, cucerind astfel tot mai mulţi fani din rândul publicului foarte  tânăr.

                                   Violonistul DĂNUŢ MANEA

      Violonistul Dănuţ Manea  va  concerta  alături de Orchestră  în partea a doua a  programului urmând a performa în Poemul simfonic „O viaţă de erou”, de Richard Strauss, lucrare care nu s-a mai cântat la Braşov de…patru decenii!!! Este un cadou oferit de conducerea Filarmonicii pentru numeroşii ei fani.

    Aristul s-a născut  la Roşiorii de Vede în anul  1964. Dănuţ Manea a  debutat în timpul liceului, evoluând pe podiumul de concerte al Filarmonicii din Craiova, în recitaluri de grup sau ca solist. A obţinut de timpuriu premii naţionale la concursurile pentru elevi. În anii studenţiei se înfiinţează Cvartetul „Gaudeamus” (unde evoluează la vioara I), susţinând cu acest ansamblu numeroase concerte în ţară şi străinătate.Palmaresul său competiţional cuprinde nenumărate Premii I şi Premii speciale. Din 1991 Dănuţ Manea este concertmaestru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Braşov şi asigură, din 2005, conducerea muzicală a Orchestrei de Cameră. De asemenea, a fost concertmaestru al Orchestrei de cameră „Virtuozii din Transilvania” şi al Filarmonicii din Chihuahua, Mexic. A fost invitat să susţină cursuri de măiestrie în Japonia şi Mexic.

    De-a lungul frumoasei sale cariere  a colaborat cu nume importante ale muzicii româneşti, cum ar fi maeştri Horia Andreescu,  Cristian Mandeal, Gheorghe Costin, Ilarion Ionescu Galaţi şi mulţi alţii.

                                                           De reţinut

     Conducerea Filarmonicii ne-a rugat să precizăm cititorilor pe lângă elementele de natură artistică şi anumite chestiuni practice.Astfel,  biletele pentru concerte se pot procura de la sala „Patria” după următorul program: în zilele de luni şi miercuri între orele 12,00 – 15,00, marţi şi joi de la 16,00 la 18,00, precum şi  cu o oră înaintea începerii concertului.

     Preţul biletelor este de 20 de lei, redus pentru elevi, studenţi şi pensionari cu 50%, respectiv 10 lei. Pentru Concertele extraordinare  valoarea biletelor este de 30 de lei, respectiv 15 lei. Totodată, se reaminteşte  publicului larg că nici în această Stagiune de concerte nu vor  avea loc repetiţii cu public!

     De reţinut este şi faptul că accesul în sală se efectuează în seara spectacolului  între orele 18,30-19,00. După  ora şapte-seara, odată cu  începerea efectivă a concertului uşile se vor închide, fără a i se mai permite vreunei persoane accesul, indiferent dacă a achiziţionat sau nu  bilet.

Salutări melomanilor covăsneni din partea maestrului Daisuke Soga

 La finalul Conferinţei de presă de ieri ne-am declinat identitatea şi am purtat un interesant dialog cu maestrul japonez Daisuke Soga, care se va afla la pupitrul Orchestrei simfonice braşovene mâine-seară la deschiderea Stagiunii cu nr. 137 a Filarmonicii.

Când a aflat că reprezint  cotidianul „Mesagerul de Covasna”, ilustrul muzician a afişat un zâmbet larg, spunându-mi că a concertat de mai multe ori la Sfântu Gheorghe, având amintiri frumoase: un public cald, avizat, cu care aşteaptă să se reîntâlnească oricând cu mare plăcere.

 Dar despre simpaticul şi extrovertitul artist, poate vom mai avea prilejul să scriem, deoarece va reveni la pupitrul dirijoral de la sala „Patria” în Stagiunea ce stă să înceapă.

În încheiere ne-a rugat să transmitem prin intermediul cotidianului nostru cele mai bune urări covăsnenilor, invitându-i pe iubitorii muzicii sinfonice să fie prezenţi la toate concertele Filarmonicii braşovene.

                                                                       Mult succes!

     …Acestea fiind spuse şi…scrise, să le dorim talentaţilor muzicieni din cadrul Filarmonicii Braşov  audienţă maximă în noua Stagiune şi să-i asigurăm că publicul meleoman din judeţul Covasna îi preţuieşte şi participă de ori câte ori are posibilitatea la regalurile oferite de ei la Braşov, la Sf. Gheorghe sau Arcuş.

   Mult succes!

                                                                                                                           Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail