Lăsând puţin la o parte tonul săltăreţ, de vacanţă, cu care v-am obişnuit în suita reportajelor mele de călătorie, am să mă opresc în rândurile ce urmează la un episod dramatic din istoria modernă balineză.

    Precizam doar în treacăt într-un episod anterior, promiţând că am să revin cu detalii poate că lectorii mei fideli îşi mai amintesc? despre un ritual tragic, aparent ilogic, numit „Puputan”, ce a avut loc în Insula Bali la începutul secolului trecut. El a  adus la mascrarea a membrilor Curţii regale locale şi a mii de nobili. Termenul  „Puputan” înseamnă o…luptă inegală între  armata  opresorilor şi o masă de civili, care preferă să-şi dea viaţa decât să-şi piardă Libertatea.

    Este o poveste bizară şi  adevărată. Mărturisesc, că n-am mai auzit ceva asemănător…

 

Sinistra şi ilogica bătălie sinucigaşă Puputan”

    

    Din câte mi s-a spus la faţa locului de către o persoană autorizată,  nu de vreun fitecine,  primul  episod dramatic s-a petrecut în vara  anului 1906. Atunci navele  de luptă olandeze  care veniseră să cucerească noi teritorii, au atacat cu succes  localitatea Sanur. După ce au înfrânt  oastea băştinaşilor, s-au apropiat la numai o azvărlitură  de  băţ de Capitala Denpasar. Finalul  se anticipa dezastruos pentru conducătorii locali.  Văzând că nu există nici o soluţie pentru a scăpa de ruşinea înfrângerii, regele ţinutului şi apropiaţii săi au recurs  la un gest extrem: sinuciderea în masă. Însă  au procedat într-un mod original, nu în genul tradiţional al samurailor japonezi, care şi-au înfipt  pumnalele în vintre. Ei au lansat aşa-numitul „Puputan”.

    Cum  capitularea și exilul  erau de neacceptat pentru regele din Badung, în disperare de cauză a ieşit  neînarmat împreună cu familia sa şi întreaga suită în faţa trupelor invadatoare. Soldaţii olandezi echipaţi de război, cu armele de foc încărcate şi îndreptate ameninţător spre ei au rămas descumpăniţi la început. Era o stratagemă, oare ce va urma?

    Au observat uluiţi că  în primul rând al „defensivei” balinze fuseseră plasaţi ostentativ copiii minori. În spatele lor s-a aşezat însuşi regele, înconjurat  de familie, flancat de înalţi prelaţi, curteni şi fucţionari importanţi. Practic se afla  acolo în câmp întreaga Curte regală…

    Refuzând cu obstinaţie  să se predea, deşi nu aveau nici o şansă  de scăpare, într-un gest disperat  şi-au  incendiat  palatele. Dar  mai întâi   s-au echipat cu straie albe, etalându-şi  bijuteriile și  celebrele accesorii ale blazonului nobilar  – vestitele pumnale  decorative aurite, numite „keris”.

   Văzând această procesiune absurdă şi înţelegând că orice negociere este refuzată, comandantul-şef al oastei  olandeze a abandonat tonul milităros şi  i-a… rugat  pe adversari  să procedeze raţional. I-a îndemnat să se predea, deoarece nu exista alternativă. A folosit tot felul de argumente logice, umanitare, sentimentale. Ba chiar la final a ajuns să-l implore pe suveran! Degeaba. S-a adresat şi celorlalţi componenţi ai familiei regale rugându-i să  înceteze acest demers ilogic, cu sfârşit previzibil, evitându-se astfel un masacru în masă.

   Deşi le vorbea pe limba lor  prin intermediul unui tălmaci, nu s-a făcut deloc înţeles. Deşi preopinenţii  pricepuseră din capul locului ultimatumul …

                                                    Mii de victime inocente

     Finalmente, că într-un veritabil  dialog al surzilor, nobilimea băştinaşă  a refuzat categoric orice ofertă de pace a olandezilor. Ba a început să  avanseze ameninţător  spre agresori, încercând un  „atac” factice  cu mâinile şi piepturile goale.  În ultimă instanţă  ostaşii au deschis  focul, trăgând în plin. Rezultatul? Au pierit  aproape 4.000 de nobili și curteni.

     Regele a scapat  în mod miraculos, dar va fi făcut prizonier puţin mai târziu.  Cu demnitate a refuzat  din nou propunerea de exil şi s-a sinucis în captivitate.

     Două mici regate, Karangasem și Gianyar, au capitulat pe rând în faţa agresorilor, fiindu-le  lăsate, totuşi, în cele din urmă  unele mici privilegii. Şi alte formaţiuni statale liliputane din zonă au fost cucerite rapid unele după altele, conducătorii lor luând calea exilului.

    Doar regele Klung Kung-ului impresionat de eroismul  suveranului şi suitei din Badung, a avut nefericita idee de a-i imita. Din nou a avut loc  un „Puputan”,  trupele  de ocupaţie  executînd  un  carnaj similar. Acesta a fost ultimul obstacol în cucerirea integrală a Insulei Bali, care după aceea avea să intre  în componenţa Indiilor Răsăritene  Olandeze.

      Norodul, oamenii simpli nu  au avut mult de suferit după schimbarea de regim, conducătorii străini ai coloniei înţelegând să sprijine înclinaţiile artistice native ale  balinezilor, lăsându-i să-şi dezvolte tradiţiile milenare, să performeze dansurile tradiţionale, încurajând  comerţul cu produse de artizanat, iar mai târziu facilitând  turismul internaţional.

   …Doamne, m-am crucit când am auzit ce formă de „bătălie” au înţeles să ducă conducătorii locali în faţa invadatorilor. Ei, ce spuneţi?

                       

                                                 Cu totul altceva

        Dar să schimbăm registrul relatării şi să revenim la stilul şugubăţ obişnuit.  Într-o seară, obosit de atâtea vizite prin temple şi edificii tradiţionale de cult  m-am  decis să iau parte la ceva relaxant, la îndemână. M-am dus la recepţia impozantă, care-mi plăcuse din prima clipă, şi mă interesez la şefă. O cunoşteam, mă cunoştea.

    –  Doriți  să vă amuzaţi?, mă întreabă amabilă d-na Ketut, mereu cu zâmbetul pe buze, în  ţinuta-i tradiţională ireproşabilă.

    – Aş cam vrea. Dar nu  ceva prea… „hard”! Aşa ca pentru un om respectabil…

    – Am înţeles. Să fiţi la ora 22,00 la barul hotelului.

    – Şi?

    – Este finala  Concursului  internaţional de karaoke organizat cu participarea turiştilor. Aveţi voce, ureche muzicală? Vă înscriem?

    – Nţ!

    – Păcat. N-o să participaţi ca solist, ci doar ca spectator. Dar tot o să vă  distraţi pe cinste…

    – Ţinuta?

    -„Casual, of course”.

Competiţia afonilor!

   …La ora anunţată m-am prezentat. La intrare îmbulzeală. Înăuntru animaţie, fum de ţigară, voie bună. Constat  că unii spectatori  au  pe mese  alcool cât nu pot  consuma! Or mai ştii? Şi-au zis că  e bine să fie, acolo, provizii berechet. Gândesc precum Gerard Depardieu, care  de când s-a stabilit în Rusia susţine că  bea ca orice „om normal”, adică… 12-14 sticle de vin pe zi!!! Păi da, fiindcă ruşii au treabă cu vodka, nu cu vinul.

   Cu  greu găsesc un loc  într-o latură a barului în grupul unor olandezi. Glumesc cu ei zicându-le  că fiind  „invadatori”, de un secol şi ceva nu se mai dau duşi. Se amuză şi mai luăm un rând, două. Devin  simpatici, ne împrietenim, mai ales când le spun că sunt şi eu din UE. Probabil că nu  păream la început!

    …Şi nebunia-nebuniilor, adică întrecerea muzicală începe. „Sparge gheaţa” o blondină  din  California. Dar nu cu un zdrobitor de cuburi aflat pe  tejghea, ci cu un microfon portabil. Cântă cu patos, nu se uită în monitor, semn că ştie versurile pe de rost. Obişnuit cu concursurile muzicale de calitate de acasă, fac câteva grimase  discrete şi îi dau în gând nota 4. Oh, ce generos am fost!

    Urmează un domn corpolent ce imită jalnic un star la modă. Încep primele şuierături şi degetul mare de la mâna dreaptă e îndreptat ostentativ în jos. Adică, du-te nene, lasă-ne-n…plăcerea noastră.

    Se perindă apoi tot felul de nechemaţi, tipi, tipe cu înzestrări artistice  îndoielnice.  Rar iese cineva (trei-patru excepţii) din  tiparul  mediocrităţii.  La un moment dat chiar m-am întrebat dacă nu cumva am nimerit la Competiţia Internaţională a…  afonilor?

     Dragilor, vă spun cu sinceritate: este  groaznic să asculţi cum se defulează pe o scenă (nu acasă, în baie), stimulaţi de reflectoare, de atmosfera  entuziastă generată de o  asistenţă  numeroasă, nişte semeni netalentaţi. Deşi erau încă… treji, neameţiţi de aburii „succesului”,  nu aveau  nici o scuză că se produceau. Le lipsea  vocea, simţul muzical  şi sentimentul…penibilului. Fiind „simpli turişti”, căci altfel nu pot să le spun, acţionau  conform principiului „Nimeni nu mă cunoaşte, deci să mă distrez la maximum”.

    …Urmărim vreo două ore o droaie de adolescente, juni, dar şi persoane cât de cât respectabile  ce se  chinuie să câştige întrecerea. Noi, spectatorii şi ascultătorii mai că ne tăvălim  de râs, iar câţiva mai sensibili şi-au introdus degetele în…urechi!

                                                 Un premiu tentant

     Nimeni nu pleacă, deşi e trecut  bine de miezul nopţii. La fel ca toţi ceilalţi,  mor şi eu de curiozitate  să văd  cine  înhaţă Premiul cel mare. Care  consta într-un voiaj cu un yacht de lux până în Insula Celebes, situată  între Borneo și Noua Guinee. Asta da recompensă!

     Trofeul a fost obţinut de două surori, care  uneori parcă interpretau  pe…trei voci  hitul „Somebody-s Baby” a lui Jackson Browne. Starurile ad-hoc se numesc Susan şi Joan Clark, parcă de la Antipozi . Melodia mi-era cvasi-necunoscută, însă ceilalţi spectatori o fredonau.

     A doua zi am văzut un reportaj al televiziunii locale, în cadrul căruia fetele au declarat emoţionate că a fost „Cea mai mare provocare din viaţa lor. Ne gândim acum să luăm parte la cunoscuta emisiune «Australienii au talent» . Sperăm să ajungem şi acolo în finală”.

    Doamne fereşte şi apără! Cred că de n-aş avea simţul ridicolului la un nivel acceptabil, plus  o etate  respectabilă, aş fi putut, totuşi, lua şi eu parte la confruntare. Precis câştigam vreo plimbare cu…şalupa, nu cu yachtul.

                                            Lucruri greu de acceptat

    Am urmărit  siderat  desemnarea Marelui Premiu. M-am lămurit şi cu ăştia! Ies la aer curat, să ascult clipocitul valurilor: acel  sunet  melodios şi relaxant, care să-mi alunge ţiuitul din timpane

    – Asta chiar nu se mai poate!, am auzit un glas în spatele meu. Speriat, fiindcă mă credeam singur la ţărmul oceanului în miez de noapte, m-am întors curios. Un domn cam de vârsta mea, manevra o tabletă şi bolborosea.

   – Şi tu/mata…Brutus eşti supărat?, l-am întrebat  „sotto voce”.

 – Uite, favoriţii mei iar au pierdut meciul.

 – De fotbal?

 – Ce-i… ăla???

 – Eşti cumva american?

  – Yes.

  – „Soccer”, aşa-i zice la voi sportului nr. 1 de pe Terra.

  – Nu,  la noi este baseball-ul.

  – Aha, oina.

  – Pardon?

  – Se zice că jocul acesta ciudat a fost transportat peste Atlantic de un emigrant valah.  A prins imediat în Ţara Făgăduinţei şi acum este sportul vostru naţional.

  – Domnule, numai asta n-am ştiut-o. E clar, lumea s-a întors complet pe dos: cel mai valoros cântăreţ de rapp este alb, cel mai bun jucator de golf e negru,  cel mai înalt baschetbalist din NBA vine din China.

    Iar acum aflu că baseball-ul îşi are originea în ţara aia mare, cum îi zice?… „Europe!”

      (Va urma …ultimul episod)

                                                                                                 Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail