Comuna Barcani îmbracă haine de sărbătoare în weekend-ul 20 – 21 septembrie. În această perioadă are loc a VI – a ediţie a Sărbătorii Bărcănenilor. Evenimentul va începe sâmbătă de la ora 10, cu un concurs de oină organizat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, iar duminică programul artistic va debuta la ora 12. Sărbătoarea Bărcănenilor este organizată de Primăria Barcani, alături de parteneri şi sponsori. Primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, a stat de vorbă cu noi şi ne-a explicat pe larg ce înseamnă Sărbătoarea Bărcănenilor, cum a luat fiinţă evenimentul şi care sunt perspectivele de viitor.

Care este istoricul Sărbătorii Bărcănenilor?

Din discuţiile avute cu Consiliul Local prin anii 2000, ne-am gândit să ţinem Serbările Barcaniului în decembrie pentru că Hramul Bisericii este de Sfântul Nicolae. Doream ca „fiii satului” să se întoarcă acasă de sărbători, să facem întâlniri şi să stăm de vorbă o zi sau două. Aşa am luat hotărârea ca pe 6 Decembrie, de Sfântul Nicolae, să ţinem Zilele Comunei. Ulterior, am ţinut sporadic, nu anual, vreo două ediţii: una în 2000 şi alta prin 2002 sau 2003. Apoi, o perioadă de câţiva ani nu am mai ţinut acest eveniment, din diferite motive. După câţiva ani am găsit o soluţie şi am înaintat o propunere. Am fost într-o excursie cu copiii în judeţul Prahova, la nişte Mănăstiri. Astfel am văzut într-o localitate, într-un loc mic ca deschidere, că era aranjat un mic stadion, un părculeţ cu bănci, erau becuri instalate şi multe altele. Atunci m-am gândit că dacă în locul acela mic oamenii au încercat să facă ceva frumos, noi am putea să facem lucruri şi mai frumoase în locul acela cu deschidere mare pe care îl avem la ieşirea spre comuna Zagon. Aşa că am înaintat această idee către Consiliul Local. Ideea a fost acceptată şi am făcut un proiect general. Proiectul conţine un centru unde să aducem copii, să facem nişte căsuţe, să modernizăm stadionul, să facem o pârtie de schi, un teren de joacă pentru copii şi multe altele. Am început să lucrăm încet, încet şi ne-am decis să ţinem Zilele Comunei în acel spaţiu. Şi iată că am ajuns la cea de-a IV – a ediţie de când ţinem acolo Sărbătoarea Bărcănenilor şi la a VI – a ediţie în total.

Ce ne puteţi spune despre programul Sărbătorii Bărcănenilor de anul acesta?

Suntem mulţumiţi şi mândri că am reuşit să diversificăm programul. Mai aveam în rezervă şi alte activităţi, dar nu le-am extins din lipsă de putere. Şi activităţile deja incluse în program sunt greu de susţinut. Nu vom putea organiza expoziţia de animale din cauza bolii care circulă în judeţele limitrofe. În rest, activităţile sunt aşa cum au fost şi până acum. Sâmbătă vom avea un concurs de oină, iar capul de afiş este concursul de tracţiune animală – o activitate cu o atracţie foarte mare la lume. Tot sâmbătă va fi un mic spectacol al iubitorilor de Enduro, un concert al formaţiei Iulia EM şi Tituş Constantin, iar la final un Bal. Pentru duminică avem pregătit un program foarte vast. Cei care doresc sunt invitaţi să vină la Biserică, începând cu ora 10. La 12, când se termină slujba, vom merge cu preoţii la locul de spectacol şi vom începe totul cu o rugăciune. Apoi va începe programul artistic. Acesta este oarecum asemănător cu cel de anul trecut, dar are câteva modificări. Capete de afiş vor fi Marius Ciprian Pop şi Nineta Popa. Anul trecut au fost Nemuritorii şi Sava Negrean Brudaşcu. Suntem foarte mulţumiţi şi de capetele de afiş din acest an. Sperăm să facă un spectacol cât mai atractiv, iar bărcănenii să simtă că este sărbătoarea lor.

Cât investeşte Primăria în organizarea acestui eveniment?

Am stabilit, prin Hotărârea Consiliului Local, un buget de 50.000 de lei pentru tot evenimentul. Trebuie să menţionăm că fără ajutorul partenerilor, respectiv a sponsorilor, nu ne-am descurca.

Ce înseamnă organizarea Zilelor Comunei?

De la bun început evenimentul a avut la bază ideea unui loc de întâlnire pentru oamenii din zonă, dar şi celebrarea faptului că fiilor satului se întorc acasă. Oamenii plecaţi din zonă mă sună să afle când se organizează acest eveniment. Sunt atât de bucuroşi că au un prilej de a se întâlni. Am primit din partea fiilor satului, bărcăneni plecaţi în străinătate, o propunere de a organiza evenimentul în luna august. Am discutat acest lucru într-o şedinţă cu Consiliul Local şi ne dorim să facem posibil ca toată lumea să beneficieze de acest eveniment. Vrem ca Sărbătoarea Bărcănenilor să fie un eveniment unde oamenii îşi vor descreţii frunţile, unde se vor întâlnii, vor vorbi şi vor afla noutăţi.

Cum vedeţi Sărbătoarea Bărcănenilor peste 10 ani?

Dacă în fiecare an se va construi ceva în cadrul proiectului început acolo, despre care am mai menţionat, peste 10 ani locul de desfăşurare al Sărbătorii Bărcănenilor va deveni un loc unde orice om îşi va dori să ajungă. Scopul nostru este de a construi o locaţie unde vom putea primii oaspeţi şi din afară, aşadar să fim o gazdă bună. Într-o perioadă de 10 ani se vor aduce schimbări şi în rândul programului artistic. Eu cred că două zile de eveniment nu vor mai fi suficiente.

Cum alegeţi invitaţii din cadrul programului artistic?

În general ne ghidăm în funcţie de propunerile oamenilor şi în funcţie de posibilităţi.

Ce efect credeţi că au astfel de manifestări cultural – artistice asupra oamenilor din comuna Barcani?

Când mă întâlnesc cu oamenii pe stradă, după un astfel de eveniment, aceştia îmi mulţumesc. Cred că este important pentru ei să se întâlnească, să stea de vorbă. În perspectivă, vedem organizarea unor astfel de evenimente de mai multe ori pe an.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră comuna Barcani?

Pentru mine această comună înseamnă totul. Mi-am dedicat întreaga viaţă acestei comunei Barcani. Sunt în al 38 –lea an în această Primărie. Altceva n-am făcut, de când mă ştiu. Am lucrat în funcţii şi mai mici, iar din 1990 încoace sunt Primar. Câte puţin, câte puţin, mereu s-a făcut ceva în această comună. Pot să spun că toată viaţa am dedicat-o mai mult comunei, decât mie personal.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail