Şcoala începe astăzi, iar inspectorii Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Covasna aproape au finalizat inspecţiile la unităţile de învăţământ din judeţ.

Aşa cum ne-am obişnuit an de an, încă mai există şcoli şi grădiniţe care nu au apă curentă în clădire sau care au, dar nu este proprie consumului. După inspecţiile DSP, 7 şcoli şi grădiniţe, toate din zone rurale, nu au primit încă avizul de funcţionare, riscând sănătatea celor mici.

Conform domnului Tudor Furtună, asistent în cadrul DSP Covasna, faţă de anii precedenţi, la începutul anului şcolar 2014-2015 doar 6 insitituţii de învăţământ din cele 316 din judeţul Covasna, nu au primit încă avizul de funcţionare, datorită apei nepotabile care curge la robinet, grupurilor sanitare necorespunzătoare sau lipsa apei curente. „Instituţiile care nu au avizul DSP, funcţionează pe riscul lor. Ce să facem? Nu le poţi închide. Doamne fereşte să fie ceva. Să zicem mersi că în comparaţie cu anii trecuţi când aveam 40-50 de unităţi cu probleme, anul acesta sunt numai 7 dintre care precis 2-3 vor primi avizul”, a explicat acesta în cursul săptămânii trecute.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, cele 6 unităţi nu pot primi avizul deoarece nu se pot realiza investiţii care să soluţioneze situaţia existentă, ele funcţionând în clădiri care aparţin bisericilor.

Unităţile de învăţământ care nu au primit avizul de funcţionare sunt: Grădiniţa cu program normal (GPN) Moacşa, GPN Micloşoara, GPN Racoşu de Sus, Grădiniţa cu program prelungit Ghelinţa- aceasta fiind în curs de verificare, fiind posibil să primească avizul, Şcoala primară (ŞP) Micloşoara, ŞP Racoşul de Sus şi Şcoala gimnazială Saciova, unde s-au recoltat probe de apă şi urmează să se primească avizul din partea DSP.

Aşadar, 310 unităţi, reprezentând 98,10% din totalul unităţilor de învăţământ din judeţ, vor funcţiona cu aviz sanitar, conform IŞJ Covasna.

Aceste unităţi de învăţământ au fost pe lista celor care nu au aviz de funcţionare e la DSP şi anii trecuţi. Prin urmare, situaţia persistă de ani buni, fără ca cineva să ia măsuri concrete. Este drept, de la an la an numărul şcolilor de pe „lista neagră” s-a diminuat, însă într-o Românie a secolului 21, copiii nu ar trebui să meargă la o şcoală cu apa în ghiozdanul şi aşa supradimensionat şi greu.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail