O nouă stagiune a Teatrului „Andrei Mureşanu” (TAM) va debuta pe 27 septembrie, cu un spectacol  inedit, sub regia lui Cristian Ban.

Deschiderea stagiunii teatrale 2014-2015 la TAM va fi făcută de un spectacol sub regia lui Cristi Ban, alături de dramaturga Elise Wilk, una dintre cele mai cunoscute dramaturge, după cum a descris-o regizorul.

„E un spectacol la care am început să lucrăm la finalul lui august şi care va avea premierea pe 27 septembrie. Titlul este încă în lucru, dar acesta este ultimul lucru care ne intereseză acum. Este un spectacol de echipă, în primul rând şi care e construit de la zero împreună cu echipa de actori şi un dramaturg. Asta înseamnă că textul se scrie în timpul repetiţiilor, nu au început cu un text prestabilit. Spectacolul e bazat pe improvizaţii, iar tema spectacolului este Cum va arăta România peste 100 de ani. Bazat pe această temă ne jucăm de vreo 2 săptămâni”, a explicat Cristi Ban.

În ciuda temei abordate de către cei doi, „nu va fi un spectacol de patriotism, de politic sau de specificul naţional, ci unul de suflet, despre oameni”. Acesta se doreşte a fi un spectacol de echipă, autentic, prin care cei de pe scenă să îi determine pe spectatori să îşi pună întrebări existenţiale despre viitor. „Sunt mulţi oameni pe care nu-i interesează ce va fi peste 100 de ani, dar poate ce facem noi, felul în care trăim, felul în care ne raportăm unii la alţii, va influenţa cum va arăta viitorul”, a mai spus regizorul.
„Încercăm să mergem în spiritul spectacolelor scrise pentru acest oraş. Vrem să dăm unicitate teatrului, să aibă un „ce” al lui şi cred că este bună această idee, ca fiecare stagiune să aibă câte un spectacol scris pentru el şi pentru această trupă, pe lângă celalte spectacole pe care ni le propunem”, a completat Dan Ţopa, directorul TAM.

Cinci premiere şi multe proiecte în curs

Aşa cum a declarat domnul director în conferinţa de presă susţinută ieri, în această stagiune iubitorii de teatru vor putea viziona 5 premiere. Pe lângă spectacolul de deschidere, Teatrul promite să aducă pe scenă piese cu greutate, moderne, dar şi altele jucăuşe, sau tematice.

Actorul Sebastian Marina va regiza un spectacol după nuvela lui Dino Buzzati – „Şapte etaje”, un spectacol la care s-a lucrat încă de anul trecut. Un alt spectacol pe care o să-l putem vedea pe scena TAM, propus pentru perioada sărbătorilor de iarnă este „Seara de Ajun”, care va pus în scenă sub regia directorului TAM, Dan Ţopa. „Este un spectacol care mie îmi place foarte tare şi o să mă ocup să fie în regia mea, pentru îmi place foarte tare textul. O altă provocare este comedia după un text de-a lui Muşatescu. În total sunt cinci spectacole la care noi ne obligăm, prin contractul managerial, dar, sigur, ele vor fi mult mai multe, în funcţie de spaţiu, timp şi bani”, a spus acesta.

Aşa cum era de aşteptat, proiectele iniţiate anul trecut vor fi continuate şi în noua stagiune, astfel că cea de-a doua „Întâlnire a tinerilor teatrologi din România” va avea loc şi anul acesta, după succesul înregistrat prima ediţie, de anul trecut.

Un alt obicei păstrat şi anul acesta este „Festivalul obiceiurilor de iarnă”, care a fost pornit anul trecut, în parteneriat cu Asociaţia de tineret „Ecou”, urmat de cea de-a doua ediţie „Să ne cunoaştem prin teatru”, organizată în parteneriat cu Asociaţia Pedagogilor Români, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, unde elevii de liceu iau parte activ la workshop-uri cu actorii teatrului. Mult-aşteptatul Festival de Teatru „Atelier” nu va lipsi nici anul acesta de pe lista activităţilor, mai ales pentru că a fost reluat anul trecut, după o pauză de 10 ani.

„Celelalte lucruri pe care ni le-am propus o să rămână ca proiecte ale noastre. Avem, tot prin contractul managerial, obligaţia să facem încă 12 proiecte pe lângă cele 5 de teatru, pentru tineri şi atunci păstrăm celelalte proiecte. Mai sunt nişte spectacole de copii pe care ni le propunem. Avem nişte proiecte pe care vrem să le şi începem  din octombrie, dar nefiind foarte bine puse la punct nu vorbim de ele ca titluri, dar vor fi cel puţin 3 spectacole noi, în această stagiune”, a declarat Dan Ţopa.

45% dintre spectatori sunt maghiari

Conform unor studii făcute de conducerea TAM, aproape jumătate dintre spectatorii care vizionează producţiile din scaunul teatrului romînesc din Sfântu Gheorghe, sunt de etnie maghiară, numărul acestora crescând în ultimul an.

„Invitaţiile le-am trimis bilingv tocmai pentru a înţelege că vrem să îi apropiem de textele noastre şi să înţeleagă despre ce este vorba. Publicul nostru maghiar a urcat cam la 40-45%, aşa că nu am dus lipsă. Noi ne-am adresat şi lor şi chiar am avut public pe stagiunea trecută”, a spus directorul teatrului.

Acesta a amintit că anul 2013 a fost cel mai productiv an, atât din punct de vedere al spectatorilor, cât şi din punct de vedere al biletelor vândute şi a încasărilor, din ultimii 10 ani.

TAM va evolua pe aceeaşi scenă de la Teatrul „Tamasi Aron”

“Este o problemă destul de delicată cu sediul. Am revenit. De fapt nu am revenit, pentru că nu am plecat nicio zi de aici, din teatru, dar ne-a ajutat foarte mult Sala Arta. Ştiu că toată lumea e îngrijorată şi supărată, pentru că am predat (n.r.- Sala Arta), dar eu zic că e foarte bine ca peste doi ani, în situaţii fericite peste doi ani, să avem un sediu nou şi atunci nu mai poate fi vorba de a împărţi săli şi de a face programe. E foarte greu. Am avut o discuţie şi cu domnul Bocsardi (n.r.- directorul Teatrului maghiar „Tamaşi Aron”) pe tema asta. Vă daţi seama că noi avem cinci spectacole de montat, teatrul maghiar încă cinci, dacă ne gândim şi la celelalte secţii ale teatrului maghiar, ies vreo 20 de spectacole în 12 luni. Imaginaţi-vă că în mai puţin de o lună nu poţi să montezi un spectacol. Ar trebui să montăm în fiecare lună câte un spectacol şi să nu mai jucăm niciodată. Mai există o promisiune, în cazul în care se vor elibera nişte spaţii în alte zone, peste o lună, o lună şi ceva am putea intra în posesia unui spaţiu. Domnul primar ne ajută şi chiar a rămas deschis. Dacă vom avea noi o propunere pe care i-o aducem la cunoştinţă, încearcă să o rezolve. Noi avem scaune, avem lumini, deci, putem să amenajăm un spaţiu, să ne organizăm în maxim o lună, dacă avem unde şi dacă este într-adevăr nevoie”, a conchis directorul TAM.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail