Sfântu Gheorghe se alătură oraşelor care promovează lectura, prin campania „Uită o carte undeva”, desfăşurată în perioada 8-14 septembrie (a.c.) Locuitorii acestui oraş sunt invitaţi să se alăture acţiunii şi să dăruiască o carte unui necunoscut, lăsând-o intenţionat într-un loc public (în parcul din municipiu, într-un local, etc).

Campania de promovare a lecturii “Oublie un livre quelque part/ Uită o carte undeva!” a pornit în Quebec şi s-a răspândit apoi în mai multe ţări, printre care şi în România. Acţiunea îşi propune să promoveze lectura şi să schimbe, astfel, mentalităţi. Cei care doresc să se implice, trebuie să aleagă o carte din biblioteca personală, să scrie o dedicaţie şi să o lase într-un loc public din oraş, şi să îi provoace apoi şi pe alţii să facă acest lucru.

Campania se desfăşoară şi la Sfântu Gheorghe. Aici, aceasta a fost iniţiată de Mădălin Guruianu, care şi-a propus ca în fiecare zi, luna aceasta, să lase cărţi dragi din biblioteca personală să „călătorească”.

„Am văzut campania pe internet, şi, ca de obicei, am fost foarte încântat de orice lucru care promovează cititul. Cel mai mult m-a atras faptul că se promovează cititul în stare pură, fără nici un fel de  ban – pentru că aceasta ar fi de fapt prima problemă – cea a banilor- pe care o pun oamenii care spun că nu citesc (…). Eu am să las câte o carte în fiecare zi de acum încolo, pentru multă vreme, pe o bancă din parcul central, ceea ce le recomand şi altora să facă (…) Sper ca şi alţi oameni să preia iniţiativa şi să o ducă mai departe pentru că eu cred că lucrurile mici pot schimba situaţia, în general în momentul în care sunt multiplicate de oameni cu bunăvoinţă şi implicare”, a declarat ieri, Mădălin Guruianu.

În România şi în Republica Moldova, această acţiune este coordonată de Rusanda Cojocaru, creatoarea genților pentru cărți Bookletta, iar pagina evenimentului poate fi văzută accesând linkul: https://www.facebook.com/events/966623123363929/permalink/969145843111657/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail