venituri din chirii?

Conform ghidului ANAF, veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt veniturile, în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente. Aceste venituri se stabilesc pe baza unui contract încheiat între părți, în formă scrisă.

Astfel, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, au obligația să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului între părți, se arată în documentul citat. Odată cu înregistrarea contractului trebuie depus și formularul 220 “Declarația privind venitul estimat/norma de venit”. În cazul în care bunul închiriat este deținut în comun, contractul se va înregistra de către fiecare coproprietar la organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul. Documentele se vor prezenta în copie și original, urmând ca după verificarea realității datelor de către funcționarul public de la ghișeu, actele în original să fie restituie contribuabilului.

În ghidul ANAF se menționează că documentele necesare pentru înregistrarea contractului de închiriere sunt:

  • 3 exemplare de contract de închiriere (un original și două copii);
  • dovada deținerii proprietății (copie și original);
  • declarație de venit estimat/norma de venit (formular 220 în două exemplare);
  • act de identitate proprietar/proprietari (copie și original).
  • Formularul 220 se depune în termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere.

Potrivit ghidului oficial al Fiscului, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, sunt obligați să depună formularul 220 “Declarație privind venitul estimat/norma de venit” în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părți.

În cazul contribuabililor pentru care cheltuielile se determină în sistem forfetar și care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, aceștia vor depune formularul 220 completat în mod corespunzător, se arată în documentul citat.

Dacă persoanele fizice obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de închiriere, atunci acestea vor depune câte o declarație estimativă pentru fiecare sursă. În situația închirierii bunurilor deținute în comun, fiecare coproprietar va completa și va depune câte o declarație, corespunzător cotei care îi revine din proprietate.

www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail