Aproximativ 40 de membri ai sindicatului Sanitas, au protestat ieri, în faţa hotelului Montana din staţiunea Covasna, pentru reintegrarea salariaţilor concediaţi în aceeaşi funcţie avută anterior şi demisia întregii conduceri a societăţii S.C. Sind Tour Trading S.R.L, administratorul Hotelului Montana.

Conform liderului Sanitas Covasna şi CNSLR Frăţia, Vasile Neagovici, atitudinea conducerii societăţii timişorene care are în administrare hotelul covăsnean, nu s-a schimbat de la concedierea celor 35 de oameni, fapt pentru care vor continua protestele conform calendarului aprobat de autorităţi.

“Consider că în situaţia în care aceste ilegalități fără precedent comise într-o societate proprietate a sindicatelor nu vor înceta, protestele vor continua până când, poate  cineva va vedea, ne va asculta şi va constata că cele sesizate de noi de ani buni sunt reale şi sunt extrem de grave pentru viitorul acestei societăţi şi pentru viitorul puţinilor salariaţi pe care această societate îi mai are. Aceste acţiuni de protest  vor continua şi în lunile următoare, poate până la sfârşitul anului în condițiile în care conducerea acestei societăţi nu va binevoi să poarte un dialog cu noi”, a declarat Vasile Neagovici.

Liderul sindical este de părere că “aceste persoane din conducerea societăţii au afectat grav viaţa salariaţilor şi a foştilor salariaţi”, în urma protestelor repetate la care au participat cei disponibilizaţi.  La începutul acestui an, o fostă angajată care a decis să se alăture colegilor săi aflaţi în greva foamei, a ajuns la spital. Femeia mai avea şi alte probleme de sănătate, însă situaţia ei nu a împiedicat-o să renunţe la greve.

”Sindicatul Sanitas Covasna este antrenat în 5 procese civile care urmăresc obţinerea pe cale judecătorească eliminării ilegalităţilor comise de acestă conducere a societăţii, după ce a încercat în repetate rânduri să obţină un dialog deschis cu conducerea societăţii timişorene.

Protestul a avut aceeaşi finalitate: ne-am dus, am strigat nemulţumirile noastre, nimeni nu a răspuns, nimeni nu ne-a răspuns la nicio adresă, pentru că noi mereu înaintăm câte o solicitare prin care încercăm să găsim soluţii prin care să discutăm, să avem un dialog social. Noi ne continuăm acţiunile de protest aşa cum le-am autorizat. Pe partea cealaltă, încep de săptămâna viitoare cele 5 dosare care sunt în instanţă, să se judece. Încercăm pe partea aceasta să îndreptăm lucrurile. (…) E aceeaşi răutate, aceeaşi atitudine, aceleaşi ilegaităţi, aceleaşi nemulţimiri ale turiştilor, pentru că au venit foarte mulţi şi ne-au spus că este ultima dată când mai vin în staţiunea Covasna, la Hotelul Montana. Vor căuta să meargă în alte societăţi comerciale pentru că aici serviciile sunt foarte slabe”, a explicat Neagovici.

Totodată, acesta susţine că îi are alături şi pe foştii angajaţi care între timp şi-au găsit de lucru în altă parte: “O parte şi-au mai găsit locuri de muncă, iar când sunt liberi vin lângă noi pentru că nu vor accepta niciodată această ilegalitate şi modul în care s-au comportat faţă de ei, mai ales că au şi foarte multe drepturi salariale încă din anii anteriori care nu au fost acordate, pentru care noi ne judecăm în instanţă.”

Protestele vor avea loc până la sfârşitul acestui an, în cea de-a doua zi de marţi a fiecărei luni, conform autorizaţiilor eliberate de organele abilitate. Prin aceste procese se doreşte reintegrarea salariaţilor concediaţi în aceeaşi funcţie avută anterior şi demisia întregii conduceri a societăţii S.C. Sind Tour Trading S.R.L, administratorul Hotelului Montana.

În paralel cu acţiunile de protest, liderul CNSLR Frăţia a făcut o sesizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna cu privire la neplata contribuţiilor sociale ale angajaţilor (pensie, şomaj şi de sănătate), dar şi pentru lipsa unui contract colectiv de muncă.

Conform aceleiaşi surse, în momentul de faţă, la Hotelul Montana mai lucrează cu normă întreagă 27 de angajaţi şi un număr necunoscut de sezonieri. “Sunt 27 de angajaţi, care au mai rămas şi sunt sezonieri, dar nu ştie nimeni câţi, pentru că astăzi vine unul, stă două zile pentru că este nemulţumit de salariul de acolo, pleacă, vin alţi doi. Este o fluctuaţie uriaşă. Prin asta rezultă şi servicii zero de turism, de care se plâng turiştii. Iau tot felul de persoane care nu sunt calificate, nu sunt de vină, dar nu sunt calificate”, a completat liderul sindicalist.

***

Hotelul „Montana”, aflat în patrimoniul CNSLR „Frăţia”, este administrat de firma timişoreană S.C. Sind Tour Trading S.R.L., care în 2011 a preluat activele sub contract de management pentru o perioadă de nouă ani. În luna noimbrie anul trecut, firma “a încercat să impună” angajaţilor ca în extrasezon (lunile ianuarie-aprilie a.c.) să renunţe la contractele de muncă pentru o perioadă nedeterminată, să semneze contracte de muncă pe perioadă determinată, iar apoi să intre în şomaj, după cum a declarat Vasile Neagovici. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme ale liderului sindical, ceilalţi angajaţi ai hotelului aveau să primească un salariu de 50-75% din salariu de încadrare.

Întrucât angajaţii nu au fost de acord cu condiţiile impune, firma timişoreană a început disponibilizările în luna decembrie a anului trecut. După concedierile a 25 angajaţi, conducerea Hotelului Montana din oraşul Covasna a mai dat afară încă 10 persoane la sfârşitul lunii ianuarie.

După mai multe încercări eşuate de dialog deschis cu firma timişoreană, foştii angajaţi au continuat să protesteze pentru a li se da înapoi locurile de muncă luate “în mod abuziv”.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail