Speranţe pentru Dănuţ Racoş, tânărul care în urma unui accident de tren a rămas fără un braţ şi fără un picior: nişte oameni cu suflet doresc să îl ajute. Prin Proiectul «Băieţi pe picioare» al Asociaţiei Universitare pentru Cooperare Internaţională (AUCI) din Italia care asigură gratuit proteze, viaţa lui Dănuţ se poate schimba.

Povestea tristă a lui Dănuţ Racoş a fost prezentată de Mesagerul de Covasna în urmă cu câteva săptămâni.

În urmă cu aproximativ o lună prezentam povestea tristă a tânărului Dănuţ Racoş care, pe când avea doar 17 ani  a suferit un grav accident de tren în urma căruia şi-a pierdut braţul şi piciorul stâng, fiind purtat şi pe drumuri cu dosarele doveditoare ale handicapului său.

Recent, ne-a telefonat la redacţie un tânăr care ne-a spus că povestea lui Dănuţ l-a înduioşat foarte mult şi că doreşte neapărat să îl ajute. Confruntându-se cu o situaţie asemănătoare, acesta a găsit soluţia la un centru de protezare din Italia. Cristian Arnăutu, un tânăr din judeţul Prahova, este colaborator al unei asociaţii – Asociaţia Universitară pentru Cooperare Internaţională (AUCI) – care îi ajută pe tinerii bărbaţi români care au unul sau mai multe membre amputate şi care provin din medii sociale defavorizate, să obţină proteze gratuit.
Astfel, prin proiectul «Băieţi pe picioare» al Asociaţiei, Dănuţ Racoş va putea primi o şansă pentru o viaţă mai bună: el va fi asistat din punct de vedere financiar de către AUCI, care suportă plata integrală a protezelor, a transportului din şi către România, a cazării şi a mesei pe perioada tratamentului.

AUCI desfăşoară o activitate de cooperare prin proiecte cu scop umanitar în mai multe ţări, printre care şi România. Astfel, prin proiectul „România – Băieţi pe picioare”, AUCI îşi propune să dea şansa unei noi vieţi cât mai multor oameni încercaţi de soartă. Proiectul îşi propune să contribuie la asigurarea unei asistenţe sanitare adecvate, pentru soluţionarea numeroaselor probleme privitoare la numărul mare de persoane tinere din România care au suferit amputarea unuia sau mai multor membre, şi adesea au fost lăsate la voia unui destin de marginalizare şi sărăcie. Aşadar, proiectul constă în procurarea de proteze pentru tineri români, cu vârsta între 20-40 de ani, care au unul sau mai multe membre amputate şi care provin din medii sociale defavorizate.

De asemenea, se doreşte o implicare reală în reintegrarea în muncă a personei care a be­neficiat de proteză în cadrul proiectului, prin colaborarea cu firme italiene care au investiţii în România, dar şi cu firme româneşti. Doar în anul 2010 au fost ajutaţi 37 de tineri care au primit 41 de proteze. Toate costurile sunt suportate de Asociaţia AUCI.

Cristian Arnăutu, trecut printr-o experienţă asemănătoare.

Dănuţ Racoş, a suferit accidentul care i-a marcat viaţa în anul 1993, pe când era doar un adolescent. După un timp, mama sa a decedat, iar tatăl s-a recăsătorit la un an după aceea, Dănuţ rămânând astfel în custodia tatălui şi a mamei vitrege. Nu cu mult după aceea, în familie au intervenit greutăţile financiare, certurile şi scandalurile, iar tânărul a fost dat afară din casă. O perioadă, acesta a locuit în apartamentul surorii sale, primind ulterior o cameră la Căminul Social de pe strada Lunca Oltului, la etajul 4.

Valoarea protezelor necesare se ridică la suma de 316.000 de  lei. Dima Daniel, cel care de doi ani se ocupă de strângerea de fonduri de la persoane fizice juridice, necesare achiziţionării protezelor, ne-a spus că până în prezent a reuşit să strângă o treime din suma necesară protezei  pentru picior, însă pentru ca aceasta să poată fi eliberată din depozitul firmei, mai era nevoie de încă 9.000 de lei. Proteza pentru braţ, însă depăşeşte cu mult posibilităţile materiale ale unui om simplu- 296.000 lei. În aceste condiţii, oferta venită de la AUCI face ca nici Dima Daniel «să nu mai bată pe la uşi» pentru a aduna bani pentru proteze.

Să sperăm că viaţa lui Dănuţ se va schimba, datorită ajutorului venit prin tânărul din Prahova şi Asociaţia AUCI.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail