În desfăşurarea ei, viaţa oamenilor este ciudată. În timp ce unii reuşesc să scoată bani (aur) şi din piatră seacă, transformând aceasta în “piatră filozofală”, alţii nu ştiu decât să piardă banii (aurul) aruncându-i pe fereastră, cum ar spune poporul. Dar cum fiecare trebuie să se priceapă la ceva, lumea merge înainte pe calea ei neştiută…

     Internetul, ca sursă modernă de informare, ne oferă nenumărate exemple despre ingeniozitatea şi prostia oamenilor, despre felul în care unii câştigă şi alţii pierd, despre modul cum circulaţia “sângelui” (banilor) omenirii planetare funcţionează fără încetare dând speranţe unora şi ruinându-i pe ceilalţi. Şi uite-aşa roata lumii se-nvârte mereu…

     Şi cum să nu ne minunăm când aflăm că românii au devenit foarte harnici la pierdutul banilor la “păcănele” şi pariuri în cotă fixă. Cică anual aceştia pierd peste 450 de milioane de euro, adică mai mult de 1 milion de euro pe zi, la cele circa 57.000  de aparate “de stors banii”. Ba unii dintre semenii noştri au devenit atât de pătimaşi, încât sunt gata şi să fure pentru a face rost de bani ca să-i joace la “maşina norocului”. Iar dacă la toate acestea adăugăm celelalte jocuri de noroc amăgitoare, înţelegem amploarea acestei “boli”, adică a prostiei. Căci da, poporul trebuie prostit pe orice cale, căci dacă l-am face cult, atunci n-ar mai pierde, iar dacă nu pierd unii, nu se pot îmbogăţi alţii…

     Dar să vedem ce fac între timp cei care “s-au cultivat” şi care, după multă gândire sănătoasă şi efort susţinut, au descoperit “piatra filozofală” sau cum să facă “aur” şi din piatră seacă.

     O ştire apărută recent pe internet ne aduce la cunoştinţă că Suedia importă deşeuri pentru a face căldură în casele oamenilor. Adică aceşti suedezi, care fiind mai la nord, spre deosebire de spiritele noastre foarte înfierbântate, au gândit lucrurile „la rece” şi au descoperit că din ceea ce aruncă alţii ei ar putea scoate bani, adică energie folositoare. Deci până la urmă depinde de modul cum privim viaţa şi mediul care ne înconjoară.

     Aşadar, suedezii şi-au terminat gunoiul în ţara lor şi acum importă gunoi din statele Uniunii Europene, gunoi pe care ei îl reciclează în cele 32 de fabrici de pe teritoriul lor, şi arzându-l îl transformă în abur şi electricitate, transformând astfel risipa altora într-o afacere bănoasă şi benefică. În acest fel din trei tone de deşeuri reuşesc să producă echivalentul unei tone de combustibil. În acelaşi timp toxinele din multele gropi de gunoi tradiţionale nu se mai infiltrează în pământ şi nu mai sunt emanate în aer, mediul păstrându-se curat.

     Şi nu pentru că ar fi suedezii mai dotaţi cu inteligenţă decât noi, ci pentru faptul că ei sunt mai conştienţi, mai bine organizaţi, mai pragmatici şi au ştiut să-şi dezvolte inteligenţa şi s-o pună la lucru. Între timp oamenii noştri, datorită unui nivel moral scăzut şi a unui mod greşit de a privi lumea şi viaţa, îşi folosesc inteligenţa acumulată pentru a da atacuri la bănci sau bancomate, pentru a fura tablouri de la muzeele lumii, pentru a-i înşela şi pe unii şi pe alţii, pentru a descoperi căi pentru un trai uşor, pentru a se îmbrânci în lupte politice interminabile, pentru a distruge cariere şi a se băga la răcoare unii pe alţii, pentru a distruge şi a vinde tot ce are ţara mai de preţ, adică şi pământul de sub ei, cu alte cuvinte pentru a-şi săpa singuri groapa. Oare niciodată nu se va trezi acest popor să-şi vadă faţa şi să o schimbe în bine? Oare toţi înaintaşii noştri au trăit degeaba? Oare nu suntem capabili să ne alegem conducători pricepuţi şi capabili de schimbare? În cosmologie se spune că schimbarea începe cu adevărat numai atunci când conştiinţa îţi dictează: „Aşa nu se mai poate! Trebuie să ne schimbăm!” – adică să schimbăm lucrurile în bine. Dumnezeu să ne lumineze mintea tuturor, ca să ajungem mai repede la această decizie, altfel vorba lui Eminescu: „O naţie coruptă este o naţie pierdută”…

                                                                                                 Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail