Zilele Întorsurii Buzăului s-au desfăşurat în acest an în perioada 5 – 7 septembrie. Festivalul “Ciobănaşul”, evenimentul central al acestei sărbători, a încheiat cu succes a 42 – a ediţie. Festivalul folcloric a cuprins 8 ore de program cursiv la scenă. Zilele Întorsurii s-au sărbătorit şi prin intermediul primei ediţii a simpozionului “Ţara Buzaielor în inima pământului românesc”, dar şi prin alte activităţi dedicate tinerilor.  

Potrivit Primarului din Întorsura Buzăului, ediţia din acest an a Zilelor Întorsurii Buzăului: “a fost mai reuşită decât ediţiile anterioare din două motive. În primul rând a existat o activitate necuprinsă în cadrul tradiţional al manifestării, respectiv un simpozion de comunicări ştiinţifice pe o temă extreme de generoasă, şi anume – istorie locală.(…) Al doilea lucru care pe mine m-a bucurat extrem de mult a fost prezenţa. Dacă anul trecut am avut în jur de 3000 de participanţi, acum au fost peste 4000. Ideea unui moment şi a unui spaţiu de a fi împreună, de a ne bucura împreună şi de a trăi oarecum într-o comuniune locală începe să fie asumat şi să materializeze în atitudine. Ca să nu mai vorbim de faptul că duminică am avut o zi însorită şi frumoasă.”

Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, principalul organizator al evenimentului a precizat: “Nu mă aşteptam să avem aşa de mult public. În perioada în care s-au desfăşurat Zilele Întorsurii s-au desfăşurat şi Zilele Comunei Teliu, am înţeles că a fost şi la Braşov un festival mare, dar şi Zilele Covasnei. Mai mult decât atât, drumul DN 10 este blocat. Astfel că nu s-a mai putut face legătura cu Siriul şi cu Nehoiu, de unde noi aşteptam circa 300 de persoane. Cu toate acestea am avut un public numeros. Eu preconizez că anul acesta am avut  undeva la 6000 de spectatori la ora de vârf.”

Al 42 – lea an consecutiv în care se organizează “Ciobănaşul”

Festivalul folcloric „Ciobănaşul” este cel mai important moment din cadrul Zilelor Întorsurii Buzăului. Sunt surse care menţionează că „Ciobănaşul” este cel mai longeviv festival de acest gen din judeţ, ba chiar din ţară.

Primarul din Întorsura Buzăului a precizat: “Ideea de tradiţie trebuie păstrată cu sfinţenie, căci este ultimul zid care ne mai separă de o lume care ne va invada cu alte valori decât cele româneşti. Toată lumea ne vrea să fim altfel decât suntem. Prin tradiţie putem spune lumii că suntem noi înşine, că suntem crescuţi şi formaţi într-o altă  lume pe care vrem să o apărăm şi să o păstrăm.”

Despre ediţia din acest an a festivalului, Costică Oltean, cel care organizează „Ciobănaşul” de mai bine de 17 ani, a menţionat: “Cu părere de rău trebuie să spun ceea ce am menţionat şi în alt articol, şi anume că anul 2013 mi s-a părut cel mai frumos ”Ciobănaş”. Suntem foarte încântaţi de faptul că am avut vreme bună. Evenimentul diferă de la un an la altul, şi deşi te pregăteşti foarte mult, nu poţi să ştii rezultatul final. Mie mi s-a părut că anul trecut a fost mai bine.”

Explicaţia vine tot de la directorul Casei de Cultură: “Am întâmpinat o problemă pe care trebuie să o spun: dintre artişitii consacraţi pe care i-am avut invitaţi la eveniment, nu a putut ajunge doamna Maria Ghinea pentru că a fost blocată în trafic din cauza unui accident foarte grav. Am ţinut legătura cu dânsa două ore, dar traficul nu s-a deblocat, drept pentru care nu a putut fi prezentă la eveniment. Subliniez, nu Maria Ghinea a fost implicată într-un accident, ci aceasta a fost blocată în trafic. Am încercat să lungim programul în idea că va ajunge la un moment dat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, artiştii prezenţi la eveniment au oferit un spectacol mult mai lung decât ne-am fi aşteptat iniţial.”

Cel mai important moment artistic al festivalului “Ciobănaşul” a fost adus de Ansamblul profesionist “Doina Oltului”. “Chiar dacă nu a fost prezentă doamna Ghinea, Ansamblul a oferit un spectacol foarte frumos pentru că sunt artişti consacraţi şi nişte profesionişti.”, a declarat Costică Oltean.

Tot acesta a ţinut să precizeze că “Anul acesta am fost foarte mulţumit de programul artistic desfăşurat de Casa de Cultură. Artiştii au avut o oră şi 10 minute de program la scenă. Două luni am făcut repetiţii aproape în fiecare seară şi am fost foarte plăcut impresionat de rezultatul final.”

Potrivit organizatorului principal, festivalul “Ciobănaşul” din acest an a avut 8 ore de program cursiv la scenă. Acesta a început la ora 12 şi s-a încheiat la 20, 30. După încheierea programului artistic a avut loc un program de dans pentru toate vârstele care s-a încheiat după miezul nopţii.

Simpozionul “Ţara Buzaielor în inima pământului românesc” – “acest spaţiu este privit ca un spaţiu gol în tot ceea ce vine dinspre autorităţile judeţene.”- Leca Băncilă, Primar

Ziua de sâmbătă, 6 septembrie a.c., a fost marcată de simpozionul „Ţara Buzaielor în inima pământului românesc”.

Despre ideea organizării acestui eveniment inedit, primarul Leca Băncilă a spus: “Necesitatea elaborării unei lucrări cu caracter istoric referitoare la comunitatea din Ţara Buzaielor am înţeles-o de mult, în condiţiile în care acest spaţiu este privit ca un spaţiu gol în tot ceea ce vine dinspre autorităţile judeţene. Suntem de prea mult timp aici ca să acceptăm, din comoditate sau indiferenţă, acest rezultat.”

Primarul a mai completat: “Cu siguranţă viitorul acestei comunităţi va fi unul unic, chiar dacă astăzi, din punct de vedere administrativ sunt patru entităţi. Eu o spun cu mâna pe inimă că între 10 şi 20 de ani nu va fi decât o entitate administrativă care se va numi Ţara Buzaielor. Aşadar, ideea de a face un fundament teoretic, istoric la acest demers numit Ţara Buzaielor am îmbrăţişat-o de mult.”

Mai mult decât atât, Leca Băncilă a precizat: “Am constatat şi un deficit de interes de cultură mai serioasă, mai adâncă. Tradiţia e numai o dimensiune a trecutului aşezată în prezent. Prezentul înseamnă şi alt tip de abordări. Am vrut să conectăm comunitatea şi la alt tip de valori.”

Primarul din Întorsura Buzăului a mai spus şi faptul că: “Nu întotdeauna ai un Academician şi 14 Doctori, dintre care 7 Profesori Universitari, care conferenţiază în faţa unei adunări de aproximativ 60 de interesaţi. Aceasta este una dintre dimensiunile care pe mine m-a bucurat extrem de mult. Această activitate s-a finalizat cu o decizie de a elabora o lucrare ştiinţifică pe tema istoriei locale, cu sprijinul Academiei şi a patru Universităţi care au fost reprezentate la evenimentul de sâmbătă.”

Buget

Potrivit atât Primarului, cât şi directorului Casei de Cultură, bugetul din acest an cheltuit pentru Zilele Întorsurii a fost de aproximativ 40.000 de lei.

“Raportat la milioanele şi miliardele care se foloseau prin 2008, aceasta este o sumă modestă valorificată cu eficienţă.”, a declarat primarul Leca Băncilă.

Impactul evenimentului asupra populaţiei

Despre importanţa evenimentului asupra populaţiei, Costică Oltean, directorul Casei de Cultură, a spus: “Acesta este locul în care oricine poate să vină să se întâlnească cu rudele, prietenii dragi sau cunoştinţe şi să stea de vorbă, să mânânce un mic proaspăt, să bea o bere rece, să uite de grijile zilnice şi să vadă un program artistic de folclor autentic.”

Şi primarul oraşului, Leca Băncilă, a subliniat importanţa acestui eveniment anual: “Eu am înţeles această acţiune sub trei dimensiuni. Prima este păstrarea tradiţiei ca fundament al păstrării viitorului. După aceea am văzut-o ca pe un prilej de bucurie – pentru că bucuria trăită în spaţiul comunitar este alt tip de bucurie decât cea individuală. Şi a treia dimensiune este aceea prin care în spaţiul public, comun, ne prezentăm realizările, lucrările, obiectivele sau dorinţele într-un mediu mai non –formal.”

Perspective pentru viitor

Referitor la ideile pentru ediţiile din viitor ale festivalului folcloric, Costică Oltean a precizat: “Dacă voi mai face festivalul “Ciobănaşul” şi anul viitor, m-am gândit să abordăm o altă formă. Aş vedea festivalul “Ciobănaşul” un festival pur al tradiţiei, în care aş vrea să vină doar meşteri populari şi să avem cât mai multe standuri de obiecte artizanale, începând de la olărit, sticlă, pielărie şi altele. Mi-aş dori să evităm standurile unde se vând numai kitsch-uri.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail