Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru SiguranţaAlimentelor (DSVSA) Covasna continuă să supravegheze intrările în judeţul Covasna, pentru a nu permite animalelor purtătoare de virusul Bolii Limbii Albastre (Bluetongue) să pătrundă pe teritoriul judeţului.

Pentru a se asigura că rumegătoarele din judeţ sunt în siguranţă, DSVSA a suplimentat paza, la mijlocul săptămânii trecute, înfiinţând un nou filtru în localitatea Breţcu.

Conform directorului DSVSA Covasna, dr. Siko-Barabasi Sandor, în judeţul nostru nu s-au semnalat ori depistat cazuri de Boala Limbii Albastre, până în prezent. În schimb, trei maşini care transportau animale bolnave au fost oprite la intrarea în judeţ: Au fost trei cazuri când trei maşini, una din judeţul Bacău şi două dinspre judeţul Buzău  au transportat animale către judeţul Covasna. Nu le-am permis intrarea şi cu ajutorul Poliţiei i-am întors din drum. (…) Deocamdată nu s-a confirmat niciun caz în judeţul Covasna. Sperăm ca acum, când se răceşte vremea, vectorii aceştia să nu mai circule. În ultimele 3-4 zile, noi nu am reuşit să mai prindem nimic. Folosim nişte capcane speciale cu care le prindem (n.r.- insectele care transmit Boala Limbii Albastre), dar în ultimele zile nu am prins niciuna”, a explicat dr. Siko-Barabasi Sandor. Acesta a punctat faptul că toate cele 14 judeţe din Transilvania sunt în siguranţă.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA), primul caz de Boala limbii albastre din România  a fost diagnosticat pe 22 august. Boala, care nu a mai evoluat pe teritoriul ţării noastre până acum, se transmite prin înţepătura unui anumit tip de ţânţar şi nu afectează oamenii, fiind însă fatală în cazul rumegătoarelor domestice şi sălbatice (bovine, ovine, caprine, căpriori, cerbi ş.a.).

Mortalitatea în cazul Bolii Limbii Albastre este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectivul animalelor bolnave. Consumarea cărnii unui animal bolnav de Boala limbii albastre este sigură, virusul nefiind transmisibil la om.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail