În data de 29 august 2014 la Cercul Militar Sfântu Gheorghe, garnizoana militară a organizat ZIUA LIMBII ROMÂNE. La activitate au participat cadre militare active și personal civil din M.Ap.N., M.A.I., I.S.U., S.R.I., cadre militare în rezervă și retragere din toate structurile și veterani de război.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.
31 august este o zi specială pentru cei care simt şi vorbesc româneşte, este Ziua Limbii Române. Pilon al identităţii şi fiinţei naţionale, limba română a fost şi rămâne factorul coagulant al poporului român de-a lungul istoriei şi unul dintre elementele care marchează apartenenţa la spiritualitatea românească.
Limbă maternă pentru circa 30 de milioane de vorbitori, dintre care aproape o treime trăiesc în afara graniţelor ţării, româna a început să devină o realitate cotidiană în marile oraşe ale Europei.
Prezenţa vorbitorilor de limbă română care trăiesc, muncesc, studiază sau călătoresc în străinătate dă o dinamică nouă limbii române şi o face cunoscută. Evenimentele culturale şi sociale organizate de către Ambasada României în diverse țări europene, împreună cu Institutul Cultural Român şi cu organizaţiile şi asociaţiile româneşti, sunt menite a păstra şi a promova limba română în spaţiul european.
În acest efort de păstrare a limbii române, şcolile, biserica şi mass-media joacă un rol extrem de important, deoarece pentru românii din afara graniţelor limba română reprezintă zestrea identitară, rădăcinile, legătura cu ţara şi cu istoria noastră multimilenară. De aceea, cunoaşterea limbii române este o datorie faţă de trecut şi faţă de viitorul nostru, ca români.
Ziua Limbii Române este o ocazie de a ne aminti că
„Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde…
Doina dorurilor noastre…”
A sărbători Limba Româna, vorbind-o, înseamnă a ne manifesta, în tumultul vieţii cotidiene, mândria şi demnitatea de a fi român.
La manifestare au ținut alocuțiuni dr. Ioan LĂCĂTUȘU și prof. Vasile STANCU.
Preşedinte A.N.C.M.R.R. – Covasna Vicepreşedinte A.N.C.M.R.R. – Covasna
Col. (r) Ioachim GRIGORESCU Mr.(r.) Robert-Tiberiu RUSZNAK