Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, ieri, încheierea unui acord de cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie în vederea supravegherii şi monitorizării video a traficului rutier pe DN 11B la intrarea în comuna Sânzieni, unde în urmă cu două săptămâni a fost înjunghiat un motociclist oprit pentru a ajuta victimele unui accident rutier.
Consilierii judeţeni au aprobat, totodată, alocarea sumei de 7.500 de euro pentru achiziţionarea aparaturii. Măsura a fost luată în scopul „menţinerii ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului şi a altor interese legitime ale comunităţii locale”, se arată în hotărâre.
Comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, comisarul-şef Ioan Popa a precizat că cele două camere vor fi folosite pentru monitorizarea traficului rutier în zonă, precum şi pentru identificarea autorilor eventualelor infracţiuni.
În anul 2008, Consiliul Judeţean Covasna a încheiat un acord similar cu Poliţia pentru monitorizarea cu camere video a traficului rutier în mai multe puncte de intrare şi ieşire din judeţul Covasna şi anume la Chichiş, Bixad, Breţcu, respectiv intersecţia Reci. Anul trecut s-au montat alte două camere la intersecţia DN 11B cu DJ 114 (Sânzieni) şi la intersecţia DN 11 cu DN 2D (Tinoasa).
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a menţionat că din analiza făcută de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) împreună cu Serviciul Poliţiei Rutiere rezultă că după montarea acestor camere de supraveghere s-a constatat o scădere spectaculoasă a ratei criminalităţii şi a faptelor antisociale.
„Am alocat până acum 200.000 de lei pentru aceste sisteme de supraveghere, ele funcţionează şi s-a constatat o reducere a infracţionalităţii în aceste puncte (…) Având în vedere multiplele evenimente rutiere care se întâmplă pe DN11B la intrarea în comuna Sânzieni dinspre limita judeţului Covasna, ultima, din luna august 2014 soldându-se cu mai multe victime decedate, se impune montarea unor camere de supraveghere şi pe acel sector de drum”, a spus Tamas Sandor.
Preşedintele ATOP Covasna, avocatul Sabin Calinic a propus ca acest proiect să fie extins şi în alte „zone fierbinţi’ din judeţ, pentru a descuraja infracţionalitatea, convenind să elaboreze o strategie în acest scop. Singurul care a avut obiecţii a fost consilierul PNL, Cziprian Lorand, care a declarat că personal nu este de acord cu „statul Big Brother’ şi că „nu e cazul să exagerăm”.
Hotărârea de a amplasa camere video la Sânzieni a fost luată după accidentul de circulaţie petrecut pe data de 10 august a.c, soldat cu un mort şi trei răniţi. Potrivit cercetărilor, acesta s-a produs din cauza unei fetiţe în vârstă de 11 ani care se angajase neregulamentar în traversarea drumului, fără să se asigure, moment în care a fost acroşată de o motocicletă condusă de un bărbat de 37 de ani.
Motocicleta a părăsit carosabilul şi s-a izbit de zidul unei case, iar în urma impactului şoferul vehicului a murit. Fetiţa, precum şi pasagera în vârstă de 44 de ani aflată pe motocicletă au fost grav rănite, necesitând internarea în spital. La scurt timp, la locul accidentului s-a oprit un alt motociclist în vârstă de 28 de ani care a dorit să acorde ajutor răniţilor, însă acesta a fost înconjurat de un grup de localnici de etnie romă, majoritatea rude ale fetiţei, care l-ar fi lovit şi înjunghiat cu un cuţit.
Patru bărbaţi sunt cercetaţi pentru tentativă de omor, unul dintre ei fiind arestat preventiv. Există voci care spun că motociclistul care a accidentat fetiţa ar fi fost linşat de rudele acesteia, dar poliţiştii nu pot confirma acest lucru.
Zona este supravegheată în permanenţă de patrule de jandarmi care au misiunea de a menţine ordinea şi liniştea publică până la detensionarea situaţiei încordate apărute între o parte dintre membrii comunităţii de romi şi ceilalţi membri ai comunităţii locale, care s-au plâns în repetate rânduri de comportamentul „antisocial” al romilor.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES